Universitatea luptă împotriva coronavirusului. Dezinfectant pentru prevenire şi testări pentru depistare (VIDEO)
Foto: Bogdan Nistor

Universitatea luptă împotriva coronavirusului. Dezinfectant pentru prevenire şi testări pentru depistare (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Universitatea „Dunărea de Jos” se implică activ în lupta împotriva răspândirii coronavirusului. Astfel, specialiştii de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, de unde a plecat de fapt ideea, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, care asigură testele biologice, şi Facultatea de Medicină, şi-au unit forţele pentru a crea un dezinfectant nou, care să lupte împotriva temutului virus.

Munca lor a dat rezultate destul de repede şi, deşi iniţial s-a dorit un produs de uz intern, specialiştii aşteaptă acum acreditarea de la institutele specializate din Bucureşti, astfel încât dezinfectantul creat să fie distribuit, gratuit, în toate instituţiile publice.

„Este vorba despre un amestec de substanţe, care a sigură îndepărtarea unui volum important de microorganisme, prin prezenţa a doi alcooli inferiori, cu molecule mici, sub patru, a unui oxidant, dar şi prin prezenţa unui alcool gras, care să asigure protecţia pielii la aplicare repetată. Deci, este vorba despre un biocid cu utilizare individuală. Noi am făcut două-trei variante din acest biocid, s-au făcut teste, teste acreditate şi pentru care există consumabile şi toată aparatura necesară în Universitate. Când vom avea rezultatele de la Balş sau de la Babeş, unde se fac testele pentru biocide, îl vom pune, cu titlu gratuit, la dispoziţia instituţiilor din Galaţi pentru a putea fi folosit în spaţiile comune, respectiv spitale, şcoli, acolo unde mai sunt activităţi, cămine de bătrâni, deci toate locurile publice”, ne-a explicat Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.

Pentru obţinerea cât mai rapidă a autorizaţiei, Consiliul judeţean a aprobat şi o finanţare de 100.000 de lei, iar rectorul Universităţii speră ca rezultatele de la Bucureşti să vină cât mai repede, astfel încât produsul să poată fi distribuit la instituţii, mai ales că astfel de dezinfectanţi sunt din ce în ce mai greu de găsit pe piaţă.  „Am contactat colegii de la Bucureşti şi avem promisiunea că se va scurta, pe cât posibil, timpul. Există nişte protocoale experimentale care nu pot fi eliminate sau comprimate. Timpii de aşteptare între două acţiuni succesive vor fi comprimaţi la maximum, birocraţia va fi comprimată la maxim, intrarea pe lista de priorităţi, dar tehnologiile vor fi respectate ca la carte pentru a avea siguranţa că produsul care îl propunem este unul chiar eficient», a adăugat Lucian Georgescu.

Până când vor fi obţinute însă aceste autorizaţii, Universitatea se mai preocupă de un aspect care va ajuta comunitatea locală. Este vorba despre un aparat cu ajutorul căruia vor putea fi făcute teste pentru depistarea coronaviruslui, aparat care există în dotarea Universităţii. „Este vorba despre un aparat special, Real Time PCR, un sistem care foloseşte fragmente de ADN pentru a identifica prezenţa unui virus. Este vorba despre determinări calitative, deci putem să identificăm prezenţa sau absenţa virusului, nu putem să facem precizări cantitative, adică nivelul de contaminare”, ne-a explicat rectorul Universităţii.

Aparatul, care este de generaţie mai veche, va putea fi folosit dacă vor fi cumpărate kit-uri speciale pentru testarea coronavirusului. Mai mult, aceste kit-uri pot fi achiziţionate de Consiliul Judeţean, iar aparatul poate fi folosit chiar şi de specialiştii Universităţii, care vor face şi pregătiri speciale cu medici de la institutele acreditate din Bucureşti. „Eu prevăd că în maximum două săptămâni vor fi posibile testări valide la Galaţi, atât cu aparatul din dotarea Universităţii, cât şi cu aparatul achiziţionat recent de Consiliul Judeţean. Acesta ar fi cel mai scurt termen posibil”, a conchis Lucian Georgescu.

Aşadar, Galaţiul se implică activ în lupta împotriva virusului care a înspăimântat întreaga lume, iar acţiunile specialiştilor Universităţii vor fi extrem de utile pentru comunitatea locală.

Video: Ovidiu Amălinei

 

 

Citit 3405 ori Ultima modificare Vineri, 27 Martie 2020 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.