Nereguli grave în administrarea sistemului de irigaţii

Nereguli grave în administrarea sistemului de irigaţii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Dacă, prin absurd, am fi vreo specie de extratereștri ajunși prin teleportare pe meleagurile de la Dunărea de Jos, poate am fi uimiți de neglijența administrării sistemelor de îmbunătățiri funciare. Așa însă constatăm, fără surprindere, dar nu și fără nemulțumire, deschiderea unei adevărate cutii a Pandorei.

Timp de aproape o lună, o comisie mixtă, constituită în baza unui ordin al prefectului județului Galați a verificat infrastructura de îmbunătățiri funciare aflată în exploatarea Federației de Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI) Câmpia Covurlui din județ. Din comisie au făcut parte, evident, reprezentanți ai Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (IF) Galați, dar și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului în Construcții și ai Fiscului județean.

Reevaluarea patrimoniului

Această infrastructură despre care vorbim aparține domeniului public al statului și a fost predată cu titlu de folosință gratuită către FOUAI Câmpia Covurlui pentru o perioadă de 49 de ani, începând cu vara lui 2012, prin ordin al ministrului Agriculturii. Ea constă din canale de aducțiune și de distribuție, construcții hidrotehnice (sifoane), stații de pompare și punere sub presiune, precum și stații de repompare. La data predării, valoarea acestora cumulată, conform inventarierii de la finele anului 2011, era de circa 96,24 milioane de lei, iar ca urmare  a reinventarierii din prezent, valoarea a scăzut la 73,48 milioane de lei.

Prin hotărâre de Guvern, în anul 2018, parte din aceste active, mai exact sifoanele, au fost retrase din folosința gratuită a FOUAI Câmpia Covurlui, ”repatrierea” având loc cu o diminuare a valorii de inventar, de la circa 34,61 milioane de lei până la 28,46 milioane de lei, la cât au fost acestea reevaluate în prezent.

Degradare serioasă în teren

La vizitele din teren, dincolo de reducerea semnificativă a valorilor contabile, în zona tehnică situația este la fel de nesatisfăcătoare, în condițiile în care trei sifoane nu mai prezintă accesibilitate și siguranță în exploatare, unele canale magistrale au probleme atât de impermeabilizare, cât și din punct de vedere al infiltrațiilor și, totodată, reprezentantul Inspectoratului în Construcții a constatat efectuarea unor lucrări neconforme, motiv pentru care au fost dispuse sancțiuni. La fel, în urma analizei, au fost depistate consumuri de energie electrică anormale în cazul unei stații de repompare. În plus, ca urmare a studierii documentelor solicitate și puse la dispoziția comisiei de către FOUAI Câmpia Covurlui, s-a constatat că federația are angajaţi doar șapte muncitori calificați, în condițiile în care regulamentul de exploatare prevedea 58 de muncitori calificați, un angajat cu studii superioare în domeniul îmbunătățiri funciare și un angajat cu studii superioare în domeniul electromecanic.

Problema fondurilor nerambursabile

"Cireașa de pe tort", dacă putem spune așa, este reprezentată de constatarea comisiei cu privire la faptul că FOUAI Câmpia Covurlui nu este eligibilă pentru accesarea de fonduri pe PNDR (prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale - AFIR), dar nici prin Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații (PNRIPIR), dintr-un motiv foarte simplu: acestea nu sunt destinate și federațiilor, conform raportului prezentat Instituției Prefectului. Cu toate acestea, FOUAI Câmpia Covurlui a derulat deja un proiect pe fonduri europene pe măsura 125.a, "Irigații și alte lucrări de îmbunătățiri funciare", iar în prezent are în plină desfășurare un proiect pe submăsura 4.3. Cu alte cuvinte, propunerea logică a comisiei de analizare a posibilității de retragere a dreptului de folosință gratuită constituit în favoarea FOUAI Câmpia Covurlui ar putea atrage după sine plata sumei de maxim 2,48 milioane de lei (cu titlu de TVA) de către ANIF Galați, odată cu preluarea și a acestei investiții, efectuată în prezent cu fonduri nerambursabile.

Din acest motiv, credem că analiza va mai dura. Un lucru, însă, este cât se poate de cert: Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați nu și-a exercitat activ atribuţiile de a verifica modul de exploatare, întreținere și reparații la infrastructura predată în folosință gratuită către FOUAI Câmpia Covurlui. În cazul sistemului de îmbunătățiri funciare din Galați, speranța mai are mult de așteptat până să părăsească și ea, într-un final, cutia Pandorei.

Citit 3552 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2020 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.