Cod Roșu de inundații. Râuri ieșite din matcă și gospodării inundate

Cod Roșu de inundații. Râuri ieșite din matcă și gospodării inundate
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Noapte albă pentru localnicii din Cuza Vodă, după o avertizare de Cod roșu care a vizat tot județul Galați, pentru o perioadă de șapte ore. Avertizarea, trimisă inclusiv prin sistemul RoAlert, a fost transmisă de hidrologi și a vizat scurgeri importante de pe versanți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, cu depășiri ale cotelor de inundații.

Pentru multe localități, avertizarea hidrologică a fost doar cu caracter preventiv. Nu același lucru se poate spune și despre localitățile Cuza Vodă și Rediu, unde două cursuri de apă și-au ieșit din matcă după ploile torențiale. "A fost o rupere de nori în zona Pechea - Cudalbi - Cuza Vodă. Avem două râuri - Valea Rea și Suhu - care au ieșit din matcă și au inundat un drum județean în localitatea Rediu, iar de acolo apele au coborât spre Cuza Vodă", ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

La fața locului au fost trimise trei motopompe pentru evacuarea apei din curți și grădini. Totodată, localnicii, ajutați de pompieri, au încercat să construiască un dig din saci cu nisip, astfel încât să își protejeze locuințele. Chiar dacă viitura a trecut și apa nu le-a intrat în locuințe, locanicii nu au putut reveni în case, fiind speriați că fenomenul se poate repeta, mai ales că după Codul roșu a fost emisă o altă avertizare, de Cod portocaliu. "Așa s-a întâmplat și în 2013, și în 2016. Parcă este programat, o dată la trei-patru ani vine viitura, iar noi avem casele inundate. Acum am pus saci, ca să ne protejăm casele", ne-a mărturisit un localnic.

Cu mic, cu mare, oamenii au ieșit în stradă, pentru a vedea ce se întâmplă. "Nu putem să dormim în noaptea asta. Ne este frică. Data trecută, ne-a inundat casa. Și copiii sunt speriați, pentru că știu cum le-a luat apa data trecută hainele și au rămas fără nimic. Am cinci copii, nu am primit nimic de la nimeni după ce apele ne-au distrus, de două ori, munca", ne-a spus o altă localnică.

Primarul din Cuza Vodă are și explicații pentru situație. "Pârâul Valea Rea vine pe tot centrul județului. Au fost trei diguri acolo, care opreau o cantitate de apă și nu mai venea așa mare aici. Toate cele trei diguri au fost distruse după Revoluție. Am tot solicitat, dar degeaba. O să mai facem memorii, adrese, pentru a primi ajutor. O să ajungem să facem greva foamei, poate ne ia cineva în seamă că trebuie făcute digurile. Trebuie diguri pe Valea Rea, noi avem diguri pe Suhu, pârâul a fost decolmatat", ne-a mărturisit Dănuț Codrescu, primarul din Cuza Vodă.

Din cauza faptului că nu mai există diguri, localitatea are mereu probleme din cauza viiturilor create de ploile abundente. De data aceasta, nu a fost afectată nicio casă, însă în anii trecuți au fost probleme majore. "Încă lucrăm la evacuarea apei din curți. Din fericire, nu a intrat în locuințe. Încă de la începutul avertizării de Cod roșu, s-a mărit capacitatea de intervenție, s-a monitorizat situația. Din fericire, amenajările hidro de pe cursurile care au preluat viitura și-au făcut datoria. Avem zece curți și cinci grădini inundate, dar a existat și pericolul de a intra în case. A fost mobilizată secția de pompieri Galați, am lucrat cu trei motopompe și am ajutat la construirea unui dig de protecție din saci cu nisip pentru a elimina orice pericol", ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Citit 8238 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2020 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.