Ce profit au făcut cele mai performante firme din Galaţi. Afaceri de peste 2,56 miliarde de lei

Ce profit au făcut cele mai performante firme din Galaţi. Afaceri de peste 2,56 miliarde de lei
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Podiumul celor mai profitabile companii gălăţene este ocupat de trei companii care au reuşit, în 2019, să genereze o cifră de afaceri ce totalizează peste 2,56 miliarde de lei, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor. Din "Top 3" cele mai valoroase companii gălăţene fac parte două firme specializate pe zona de construcţii - Arcada Company SA şi Arabesque SRL, precum şi Şantierul Naval Damen Galaţi. Demn de remarcat este că toate trei au depăşit dimensiunea de companii locale, având afaceri la nivel naţional şi chiar internaţional.

Pe primul loc în topul celor mai profitabile companii gălăţene s-a plasat Arcada Company, controlată de oamenii de afaceri Mihai Humă şi Spiru Mantu. Compania - care s-a făcut remarcată printr-un portofoliu remarcabil de lucrări de infrastructură, mai ales în domeniul feroviar - a avut un an 2019 ce i-a adus deopotrivă o creştere a cifrei de afaceri şi a profiturilor. După cum v-am relatat în paginile ziarului "Viaţa liberă", una dintre cele mai importante lucrări adjudecate în cursul anului trecut a fost construcţia căii ferate care să facă legătura între Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Otopeni. Chiar în aceste zile au loc probele finale, astfel că lucrarea va fi dată în folosinţă în perioada imediat următoare.

Una peste alta, conform datelor raportate la Ministerul Finanţelor, Arcada Company a atins în 2019 o cifră de afaceri de 256,91 milioane de lei, faţă de "doar" 105,5 milioane lei în 2018 şi 184,94 milioane de lei în 2017. Pe partea financiară, compania a avut anul trecut venituri totale de peste 257,63 milioane de lei şi cheltuieli de 210,04 milioane de lei, astfel că, în final, şi-a trecut în palmares pe 2019 un profit brut de 47,58 milioane de lei. Spre comparaţie, profitul brut raportat pe 2018 a fost de 8,24 milioane de lei, iar pe 2017 profitul brut a fost de 21,72 milioane de lei.

Contracte în construcţiile navale

Pe locul al doilea în topul profitului obţinut anul trecut s-a clasat Şantierul Naval Damen Galaţi, parte a grupului olandez Damen, ce a raportat pe 2019 o cifră de afaceri de 480,33 milioane de lei. În acelaşi timp, nu trebuie uitat că ciclul de producţie într-un şantier naval este unul multianual, inclusiv fluxurile financiare fiind dictate de această specificitate. Dincolo de asta, strict pe 2019, Şantierul Naval Damen Galaţi a raportat venituri de 637,79 milioane de lei şi cheltuieli totale de 590,79 milioane de lei, astfel că profitul brut raportat a fost de 47 milioane de lei. Spre comparaţie, şantierul naval a raportat în 2018, la o cifră de afaceri de 481,3 milioane de lei, un profit brut de 40,42 milioane de lei, iar în 2017, la o cifră de afaceri de 531,7 milioane de lei, profitul brut obţinut a fost de 21,38 milioane de lei.

Poate că lucrurile ar fi stat şi mai bine, dacă SN Damen ar fi câştigat contractatul de construire a celor patru corvete pentru Forţele Navale, lucrări pierdute în condiţii destul de controversate în faţa asocierii SN Constanţa - Naval Group, chiar dacă şantierul gălăţean este singurul care a construit nave militare în România, în ultimele trei decenii. Dar, fie şi în aceste condiţii, SN Damen Galaţi are cu ce se lăuda, cea mai importantă navă la care s-a lucrat în 2019 fiind spărgătorul de gheaţă „Nuyina”, pentru Divizia Antarctică Australiană. Rămâne de văzut însă cum vor merge lucrurile mai departe. Criza coronavirusului a generat serioase blocaje în industria navală, inclusiv la Galaţi, Grupul Damen anunţând luna trecută intenţia de a face inclusiv o serie de reduceri de personal.

De la local la multinaţional

A treia poziţie în topul celor mai profitabile companii gălăţene ne aduce din nou în zona construcţiilor, prin compania Arabesque SRL, controlată de omul de afaceri Cezar Rapotan. Compania a cunoscut de-a lungul timpului şi perioade mai furtunoase, însă nu numai că a rămas pe linia de plutire, ci a devenit unul dintre cele mai importante branduri ale Galaţiului, cu anvergură de companie multinaţională. Specializată în comercializarea şi furnizarea materialelor de construcţii, Arabesque a atins în 2019 impresionanta cifră de afaceri de 1,93 miliarde de lei, în creştere şi faţă de 2018, când a avut o cifră de afaceri de 1,69 miliarde de lei, dar şi faţă de 2017, când afacerile au totalizat 1,7 miliarde de lei. Una dintre mişcările importante pe piaţă a fost impunerea pe piaţă a unui nou brand, MatHaus, o reţea dedidcată în special proiectelor micilor constructori. Rezultatele s-au văzut inclusiv în profitul obţinut. Dacă în 2018 Arabesque a reuşit, faţă de 2017, să-şi tripleze profitul brut, de la 13,54 milioane de lei la 39,43 milioane de lei, anul 2019 a fost un an al consolidării poziţiilor pe piaţă. Astfel, Arabesque a raportat pe anul trecut, la venituri totale de 1,34 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,9 miliarde de lei, un profit brut de 42,36 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, dincolo de „cifre”, trebuie să subliniem că toate aceste companii cu rezultate foarte bune din punct de vedere financiar, înseamnă şi un număr mare de locuri de muncă. În 2019, Arcada Company a avut un număr mediu de 582 de angajaţi, Şantierul Naval Damen a avut 2.492 de angajaţi, iar Arabesque a avut 2.981 de angajaţi.

Citit 7715 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2020 22:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.