Peste 630 milioane de lei pentru investițiile din județ. Buget record, contre politice pe măsură

Peste 630 milioane de lei pentru investițiile din județ. Buget record, contre politice pe măsură
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În şedinţa ordinară de marți, 20 aprilie, a fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pentru anul în curs. Astfel, Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi va avea, în 2021, un buget de circa 855,7 milioane de lei, cu 11% mai mare faţă de anul precedent, în condițiile în care instituția se îndestulează și dintr-un excedent anterior de peste 173 milioane de lei.

Pe marginea acestuia, dar și pe subiectul alocărilor reprezentând cote și sume defalcate din impozitul pe venit și din TVA pentru unitățile administrativ-teritoriale au existat dezbateri destul de aprinse și contre între consilierii PNL și președintele CJ, Costel Fotea. În final, acesta din urmă a declarat, printre altele, că "Galaţiul a primit de la bugetul de stat cu 6 milioane de euro mai puţin faţă de 2020. Din păcate, deşi este cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată judeţul Galaţi, consilierii PNL au votat împotrivă".

La rândul lor, liberalii, printr-un comunicat semnat de liderul PNL Galați, deputatul George Stângă, reclamă că împărţirea sumei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2021 făcută de CJ Galați către primării a fost una politică, ce nu ține cont de nevoile tuturor comunităților. "17 localități gestionate de către primari liberali au primit suma «fabuloasă» de 170.000 lei din totalul de 20.640.000 lei!!! Adică, 10.000 de lei către fiecare localitate cu conducere liberală. Mai mult, solicitările primarilor liberali nu au fost luate în seamă, dar nici amendamentele pe care consilierii județeni PNL le-au depus", se mai arată comunicatul PNL.

Revenind efectiv la buget, președintele CJ Costel Fotea a mai precizat că "anul acesta, peste 630 milioane de lei, aproape trei sferturi din buget, înseamnă investiţii pentru judeţul Galaţi, cea mai mare creştere fiind în zona de protecţie a mediului. Sumele alocate anul acesta sunt de 138 de ori mai mari faţă de 2020, de la 1.145.000 de lei la 157.828.000 de lei, pentru implementarea proiectului de management al deşeurilor. Bani mai mulţi au fost alocaţi şi pentru sănătate, respectiv 179.167.000 de lei, cu aproape 20 milioane de lei mai mult faţă de anul trecut. De altfel, aproximativ 50 milioane de lei vor fi cheltuiţi doar pentru dotarea spitalelor gălăţene cu aparatură medicală performantă".

Alte investiţii avute în vedere de CJ în acest an se referă la reabilitarea de la zero a peste 100 de kilometri de drum judeţean, continuarea lucrărilor la Drumul de Centură, la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală şi la sera de plante exotice.

Citit 3588 ori Ultima modificare Vineri, 23 Aprilie 2021 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.