Peste 200 de posturi de directori şi directori-adjuncţi libere

Peste 200 de posturi de directori şi directori-adjuncţi libere
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi a publicat pe site-ul instituţiei că sunt libere 170 de posturi de directori de şcoli, grădiniţe şi licee şi 65 de directori-adjuncţi, pentru ocupare prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea concursului care se va desfăşura la mijlocul lunii octombrie. 

Mai toate instituţiile de învăţământ din judeţul Galaţi au posturile de directori şi de adjuncţi vacante, deoarece toţi au fost numiţi, la începutul anului 2021, cu delegaţie, în lipsa organizării unui concurs. Dacă, în luna ianuarie, nu s-au operat prea mari schimbări, fiind numiţi în funcţii, cu câteva excepţii, foştii manageri, cărora le expirase mandatul, rămâne de văzut ce soluţii vor fi alese pentru perioada de interimat, de la 1 septembrie, până în 10 ianuarie 2022, când vor fi emise deciziile pentru cei care vor câştiga concursul. 

Cadrele didactice care doresc să ocupe prin detaşare o funcţie au avut la dispoziţie perioada 5-12 august pentru depunerea acordului şi a dosarelor care să ateste că îndeplinesc condiţiile pentru ocuparea acestor posturi. Până astăzi, 17 august, conform calendarului afişat pe site-ul ISJ, are loc verificarea dosarelor, urmând ca, pe 19 august, în sedinţa Consiliului de Administraţie al ISJ, să se facă numirile pe funcţii, astfel încât, în aceeaşi zi, să fie eliberate şi deciziile. 

Ieri, nu am reuşit să aflăm dacă există situaţii în care, pentru acelaşi post, s-au depus mai multe candidaturi, însă în procedură nu există criterii de departajare, numirea făcându-se în funcţie de ceea ce va alege Consiliul de Administraţie.

Rămâne de văzut dacă foştii directori numiţi cu delegaţie vor reuşi să-şi păstreze posturile sau se vor face alte numiri, eventual după criterii politice.

Cum situaţia este aceeaşi în toată ţara, reprezentanţii elevilor solicită inspectoratelor şcolare să prelungească mandatele actualilor directori, „pentru a asigura atât continuitatea în managementul educaţional, cât şi coordonarea aspectelor care ţin de începerea anului şcolar în condiţii optime”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor. 

„Totodată, este necesar ca Ministerul Educaţiei să asigure organizarea unui concurs bazat pe competenţe, astfel încât, odată cu începerea semestrului al doilea al anului şcolar viitor, directorii de şcoli să nu fie aserviţi factorului politic, ci să aibă capacitatea de a evalua starea de fapt din teritoriu, dar şi de a aplica strategii manageriale care să satisfacă nevoile comunităţilor şcolare”, mai spun elevii.

Printre posturile vacante se numără şi cele ale unor instituţii de învăţământ etalon, cum ar fi Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", Colegiul Naţional "Costache Negri", Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" sau Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci.

Citit 5516 ori Ultima modificare Miercuri, 18 August 2021 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.