Proiecte de 2,14 miliarde lei, depuse în Galaţi pe Programul "Anghel Saligny"

Proiecte de 2,14 miliarde lei, depuse în Galaţi pe Programul "Anghel Saligny"
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

După cum arătam într-o recentă analiză (VEZI AICI), pentru cele 50 de miliarde de lei puse la bătaie în Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", primăriile din țară au depus proiecte în valoare de peste 137 miliarde de lei. Din acest total, municipiile reședință de județ (mai puțin Deva și Oradea) însumează proiecte de aproape 4,3 miliarde de lei, deși programul a fost anunțat ca fiind destinat, în special, lucrărilor de infrastructură rutieră, apă și canalizare în mediul rural.

Datele publicate de Ministerul Dezvoltării arată că aproape toate unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din județul Galați au depus proiecte pe noul PNDL, cu excepția comunei Buciumeni, iar acestea totalizează aproape 2,14 miliarde de lei.

De departe, cele mai importante investiții rutiere și le propune Consiliul Județean, aspect deja amintit în cotidianul nostru, valoarea solicitată a acestor reabilitări și modernizări ale drumurilor din județ fiind de circa 281,63 milioane de lei. În top se mai află municipiul Tecuci, cu șapte proiecte depuse, inclusiv în ceea ce privește lucrări de extindere a rețelelor de apă și canalizare, ce se ridică la 129,66 milioane de lei, dar și comuna Rediu, ce a depus trei proiecte de investiții, ce totalizează 92,73 milioane de lei.

Alte localități din județ ce își propun investiții semnificative, de minimum 40 de milioane de lei, sunt: Ghidigeni (59,89 milioane de lei), Nicorești (59,4 milioane de lei), Scânteiești (55,56 milioane de lei), Vlădești (47,26 milioane de lei), Corod (45,65 milioane de lei), Grivița (44,34 milioane de lei), Matca (43,45 milioane de lei), Bălăbănești (42,05 milioane de lei), Brăhășești (41,31 milioane de lei), Cuca (41,19 milioane de lei), Independența (40,95 milioane de lei) și Schela (40,5 milioane de lei).

În municipiul Galați, cele două proiecte depuse, unul pe zona modernizării infrastructurii rutiere, iar celălalt pentru apă și canalizare, au o valoare totală de aproximativ 79,14 milioane de lei.

Vecinii noștri din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est au avut abordări diferite, iar municipiul Constanța a depus trei proiecte cu o valoare de 193 milioane de lei, în timp ce la Focșani s-au întocmit nu mai puțin de 14 proiecte, ce depășesc, în total, 100 de milioane de lei. În Tulcea, cele două proiecte pentru municipiul reședință de județ însumează 61,45 milioane de lei, în timp ce Brăila și Buzăul s-au "orientat" către "doar" 43 de milioane  de lei fiecare. Primăria Capitalei și cele șase sectoare au depus 79 de proiecte, în valoare de aproape zece miliarde de lei.

Dincolo de aceste cifre, urmează ca "sita" să cearnă și, cel mai probabil, anul viitor vom afla care dintre aceste proiecte vor fi aprobate, fără a se uita faptul că fiecare UAT are o prealocare garantată de fonduri. În plus, ar mai fi de remarcat că ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că, prin Programul "Anghel Saligny", se vor finanța și investiții în rețeaua de distribuţie a gazelor, iar depunerea de cereri în acest sens va fi deschisă în curând.

Citit 7440 ori Ultima modificare Luni, 29 Noiembrie 2021 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.