La Cosmești continuă lucrările la reţeaua de apă și canalizare (FOTO)
Foto: Marian Calestru

La Cosmești continuă lucrările la reţeaua de apă și canalizare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pe malul Siretului, la Cosmești, pe final de noiembrie, pandemia era pe un trend descendent, în comună mai fiind active, vineri, 26 noiembrie, doar patru cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Asta și pentru că acolo funcționează un centru de vaccinare deschis, în prezent, trei zile pe săptămână, duminică, luni și marți. ”Este dotat cu tot ce trebuie, conform prevederilor legale, și se vaccinează zeci de oameni, evident și din alte sate, chiar și din Republica Moldova”, spune primarul Ion Tuchiluș. Totodată, în Cosmești funcționează nu mai puțin de patru dispensare medicale, unde lucrează ”medici buni, cu vechime”, conform edilului din Cosmești. Dintre acestea, dispensarul din satul Furcenii Noi este unul nou, investiția, din bugetul propriu al comunei, depășind 300.000 de lei. Alte investiții au avut loc pe linia reabilitării dispensarelor din Cosmești și Cosmești-Vale și tot exclusiv din bugetul local. 

De altfel, comuna este una întinsă, cu circa 6.500 de locuitori, șase sate în componență, iar amenințarea inundațiilor a fost înlăturată prin construirea unui dig serios de protecție în zona Cosmești-Vale. Altfel, la data vizitei noastre, lucrările erau în toi la proiectul regional de canalizare derulat de compania Apă Canal SA, gradul de realizare apropiindu-se de 69 la sută. De asemenea, continuă extinderea lucrărilor de alimentare cu apă în satul Cosmești-Vale, pe străzile Crizantemelor și Viilor. Potrivit lui Ion Tuchiluș, doar aceste două străzi mai sunt în prezent neracordate, stadiul investiției fiind, de această dată, undeva la 81 la sută.  

Prin PNDL au fost asfaltate cu primul strat 15 străzi, mai exact drumuri comunale, cu o lungime de 7,3 kilometri, valoarea totală a acestor reabilitări ajungând la aproape 6,4 milioane de lei. ”Au fost asfaltate câte 4-5 străzi în fiecare sat al comunei, mai puțin strada Siretului, în satul Băltăreți, unde au loc lucrări pe partea de canalizare, urmând a se trece la asfaltare în primăvară, pe o lungime de aproape doi kilometri”, ne-a mai precizat Ion Tuchiluș. Conform aceleiași surse, celelalte drumuri din localitate, este vorba despre cele balastate, sunt întreținute periodic. În plus, au fost finalizate și lucrările de modernizare de pe DJ 252, în zona Furcenii Vechi-Furcenii Noi, ce traversează comuna către Movileni și apoi spre Barcea, cunoscută investiție a Consiliului Județean Galați, finanțată cu fonduri europene.

Investiții de peste 2,26 milioane lei, din fonduri proprii

Pentru a ”completa” zona de asfalt din comuna Cosmești, la nivelul autorității locale au fost depuse, recent, două proiecte în acest sens pe noul PNDL, Programul de Investiții ”Anghel Saligny”. Acestea totalizează peste 44 de milioane lei, conform documentelor puse la dispoziție de primarul Ion Tuchiluș.  

Tot la capitolul realizări, același edil-șef, aflat la al cincilea mandat, a adus în atenție modernizarea Căminului Cultural prin Compania Națională de Investiții, la ”pachet” cu parcul din proximitate, amenajat cu fonduri proprii în valoare de peste 365.000 lei. Per total, în aproape doi ani, investițiile din bugetul local al comunei Cosmești au depășit 2,26 milioane lei, iar aproape o cincime a fost reprezentată de modernizarea școlii din Furcenii Noi, inclusiv înlocuirea sistemului de încălzire centrală. Tot acolo a fost realizat un teren de sport multifuncțional cu fonduri europene, atrase prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale. 

De altfel, cei 600 de copii din comună, de vârstă școlară și preșcolară, învață în trei școli funcționale și în cinci grădinițe, preocuparea administrației publice locale fiind de a finaliza grupurile sanitare la toate aceste unități de învățământ. 

Nu în cele din urmă, la Cosmești există și un proiect de alimentare cu gaze, aflat, în prezent la stadiul de studiu de fezabilitate, cu o valoare de 23 de milioane lei, dar se așteaptă deschiderea unei sesiuni de finanțare, posibil pe același Program ”Anghel Saligny”. De menționat că localitatea Cosmești-Vale nu poate fi inclusă într-o asemenea investiție, din cauze naturale ce țin de subtraversarea Siretului.

Apeluri ale primarului din Cosmești

Susținerea cultelor se află printre prioritățile actualei administrații din Cosmești. Biserica din Cosmești-Vale, monument istoric, construită în jurul anilor 1862-1864, a fost reabilitată din bugetul local. ”Facem un apel la populație pentru că și biserica din Cosmești (Deal - n.r.) are mare nevoie de intervenție, fiind, în prezent într-un stadiu jalnic”, spune primarul Ion Tuchiluș, adăugând că se va contribui din bugetul local și pentru reabilitarea acestui lăcaș de cult. 

O altă chestiune comunitară pentru a cărui rezolvare conducerea primăriei se adresează locuitorilor este cea a gunoaielor. În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor menajere, Ion Tuchiluș a menționat ridicarea anuală a circa 418 tone de gunoaie menajere, dar și a 50-70 de tone de deșeuri reciclabile la nivelul comunei, cu costuri considerabile pentru bugetul local. De asemenea, primarul face un apel la oameni și în ceea ce privește problema câinilor fără stăpân.

Un alt of al edilului-șef de maximă actualitate este reprezentat de necesitatea consolidării malului drept al Siretului în dreptul satului Cosmești-Vale, operațiune ce intră în atribuțiile Apelor Române.

Tinerii caiaciști din Cosmești, în topurile naționale

În 2018, în comuna Cosmești a luat ființă Clubul Sportiv ”Siretul”, aflat în subordinea Consiliului Local. Secția de fotbal este reprezentată de actualul lider al Ligii a V-a, dar, performanțe cu adevărat notabile pot fi trecute în dreptul secției de kaiac-canoe, coordonată de viceprimarul Emil Bîrlădeanu, fost sportiv de performanță.

Cu titluri de vicecampioni naționali la cadeți (K1 - 200 și 500 de metri), participanți în finalele campionatelor naționale și componenți ai loturilor naționale, tinerii caiaciști din Cosmești se antrenează într-o zonă special amenajată, în preajma Siretului, în satul Băltăreți, dar și în proximitatea barajului de la Movileni.

Citit 5280 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Decembrie 2021 21:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.