Absolvenții de Medicină preferă specialităţi fără risc de malpraxis

Absolvenții de Medicină preferă specialităţi fără risc de malpraxis
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

După concursul din 2020, anul acesta, pe 21 noiembrie, a avut loc al doilea concurs național de Rezidențiat organizat în condiții de pandemie. Concurența a fost mare, deoarece s-au înscris câte doi candidați pe loc. Cei mai mulți dintre absolvenții Facultății de Medicină și Farmacie Galați au obținut punctaje de trecere, unii dintre ei reușind să bifeze corect aproape toate întrebările din grile. La fel ca în ultimii ani, din ce în ce mai mulți absolvenți de Medicină caută să se specializeze pe ramuri medicale unde există un risc foarte mic de malpraxis.

Anul acesta, Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității "Dunărea de Jos" Galați a avut 475 de absolvenți la toate domeniile de studii. La Medicină au fost 120 de absolvenți, dintre care 20 de străini, la Farmacie au absolvit 85, iar la Medicină dentară - 75. În rândul absolvenților gălățeni, rata de promovare a Rezidențiatului pentru domeniul Medicină a fost de 87 la sută, iar pentru Farmacie și Medicină Dentară - de aproximativ 80 la sută.

Cu 878 de puncte din 891 posibile, Anatolie Polimaru, șeful de promoție de la Facultatea de Farmacie din Galați, a reușit să ia la Rezidențiat locul al cincilea pe țară, din 1.087 de locuri scoase la concurs. Aceasta a fost cea mai bună performanță obținută de un absolvent gălățean la Rezidențiatul din acest an.

La domeniul de studii Medicină, Cristian Floris Stănculea a reușit să obțină 845 de puncte din 938 posibile. El a fost urmat de Raluca Truican, care a realizat 836 de puncte.

La Medicină dentară, Cosmin Sorin Toma a obținut 845 de puncte din 934 posibile, iar Mihaela Machidon a reuşit 841 de puncte.

"Nu ai cum să faci medicină online"

"Apreciez că rezultatul obținut de absolvenții gălățeni, anul acesta, la Rezidențiat, a fost unul foarte bun, mai ales în condiții de pandemie. Anul trecut, s-a învățat în sistem hibrid, iar anul acesta toate activitățile didactice au loc în format fizic, ca peste tot la Medicină, în țară. Nu ai cum să faci medicină online. Am putut trece în sistem de predare față în față și pentru că în spitalele gălățene și printre cadrele didactice de la Medicină proporția celor vaccinați este de aproape 100 la sută. La fel, și studenții de la Medicină sunt în mare parte vaccinați", a precizat prof. dr. Aurel Nechita, cadru universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie Galați.

După șase ani de facultate și după promovarea examenului de Rezidențiat, medicii rezidenți urmează o perioadă de pregătire cuprinsă între patru ani, pentru medicina de familie, și șase sau chiar șapte ani, pentru specialități medicale cum ar fi neurochirurgia sau chirurgia vasculară. Abia după această etapă devin medici specialiști.

"În cazul noilor generații de absolvenți de Medicină, s-a schimbat optica. Foarte mulți doresc să se specializeze pe ramuri medicale fără risc de malpraxis. Așa că aleg biochimia medicală, farmacologia clinică, balneofizioterapie etc. și au început să nu mai aleagă chirurgia sau neurochirurgia, spre exemplu, specialități care înainte erau reginele balului. Se întâmplă acest lucru pentru că riscul este foarte mare", explică prof. dr. Aurel Nechita.

40 la sută dintre absolvenții Facultății de Medicină și Farmacie Galați sunt din județul Galați, 25 la sută provin din județul Brăila, cam 15-20 la sută sunt studenți străini, iar restul sunt din Tulcea, Ialomița, Vaslui sau Vrancea. Unii dintre ei se întorc să profeseze în județele din care provin, dar sunt și mulți care rămân în spitalele din Galați, iar unii dintre ei devin cadre didactice la facultate.

Anul acesta, Galațiul a avut 250 de locuri pentru pregătirea rezidenților. În felul acesta, la ora actuală, avem în jur de 900 de rezidenți, medici, farmaciști și medici stomatologi care își fac pregătirea în centrul universitar Galați.

Citit 12021 ori Ultima modificare Luni, 20 Decembrie 2021 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.