Luna cu cele mai multe decese pe timp de pace
Foto: Marian Calestru

Luna cu cele mai multe decese pe timp de pace
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

A zecea lună a anului trecut a adus un record negativ absolut pentru județul Galați. Octombrie 2021, perioada în care s-a manifestat vârful celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, a fost luna cu cea mai mare mortalitate pe timp de pace, atât pe plan local, cât și național. În ciuda sutelor de gălățeni răpuși de COVID-19, cifrele oficiale ale pandemiei nu pot explica în totalitate această rată uriașă a mortalității în rândul gălățenilor.

În octombrie 2021, numărul deceselor înregistrate în județul Galați a fost de 1.208 persoane, arată datele Direcției Județene de Statistică. Au fost astfel cu 533 mai multe decese decât în luna precedentă și cu 569 mai multe decât în octombrie 2020, când Galațiul trecea prin al doilea val al pandemiei. Față de media deceselor înregistrate în lunile octombrie ale anilor trecuți, excesul de mortalitate cu care ne-am confruntat în octombrie 2021 a fost de aproape 100 la sută. Pentru județul Galați, a fost practic cea mai neagră lună de la Al Doilea Război Mondial încoace.

„Referindu-ne strict la județul Galați, valul al patrulea al pandemiei de COVID-19 a cauzat o creștere importantă a numărului de decese  în luna octombrie a anului trecut”, subliniază Anca Popescu, directoarea Direcției Județene de Statistică Galați.

Într-adevăr, din fiecare patru decese înregistrate în octombrie 2021, unu a fost provocat de formele grave de COVID-19. Oficial, infecția cu virusul SARS-CoV-2 a ucis, în cea de-a zecea lună a anului tocmai încheiat, 313 gălățeni. În realitate, numărul deceselor ar putea fi însă chiar mai mare.

Chiar și așa, sutele de victime provocate de COVID-19 nu pot explica această rată imensă a mortalității. În mod normal, într-o lună octombrie dinaintea pandemiei, mureau în jur de 600 de persoane în județul Galați. Adăugând și victimele pandemiei, am ajunge la aproximativ 900 de decese, ceea ce tot ar fi cu 300 mai puține decât cele din octombrie 2021.

Nu trebuie să uităm însă că în luna respectivă capacitatea spitalelor gălățene de a primi pacienți infectați cu coronavirus a fost serios depășită, totul în timp ce aceleași spitale au fost închise pentru pacienții considerați drept non-urgențe.

De trei ori mai multe decese decât nașteri

Atunci când numărul deceselor îl depășește pe cel al nașterilor, statisticienii vorbesc despre un spor natural negativ. În octombrie 2019, în județul Galați au fost înregistrați 410 născuți-vii, mai puțin cu 73 decât în luna precedentă, dar cu 80 mai mult decât în octombrie 2020. Au fost astfel de aproape trei ori mai multe decese decât nașteri, adică o scădere a populației județului cu aproape 800 de persoane.

Și pe plan național, octombrie 2021 a fost o lună de doliu. Numărul total al deceselor s-a ridicat la aproape 45.000, mai mult decât dublu față de nivelul normal, potrivit Institutului Național de Statistică. Tot oficial, numai 10.000 de decese COVID-19 au fost raportate de autorități în luna respectivă.

Citit 2476 ori Ultima modificare Joi, 06 Ianuarie 2022 01:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.