Situațiile de urgență, pietre de încercare pentru prefecții gălățeni

Situațiile de urgență, pietre de încercare pentru prefecții gălățeni
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Când chiar cei mai importanți oameni ai comunității încalcă legea, atunci se nasc întrebări fără răspuns, instituțiile își pierd credibilitatea, iar întreaga comunitate își pierde spiritul unitar", spunea fostul prefect liberal Gabriel Avrămescu, cu referire la situația juridică a fostului candidat la funcția de primar al municipiului Galați, Picu Apostol Roman. În context, acesta din urmă, în septembrie 2020, se pregătea să candideze, din fotoliul de viceprimar, prevalându-se în acest sens de chichițe juridice. 

"Bomba de la Mehid", seceta și venirea pandemiei

De fapt, discuția nu este despre așa ceva, dar de aici poate să pornească. În noiembrie 2019, căderea Cabinetului Dăncilă a fost însoțită, ce-i drept, mai târziu, la interval de o lună și jumătate, de schimbarea reprezentanților guvernului în teritoriu. Șeful finanțelor gălățene, Gabriel Avrămescu, trecut și printr-o experiență de director în ANAF, primea atunci această demnitate publică.

Bum! Bubuitura nu a venit de la schimbarea in integro a Cancelariei Prefectului, ci de la o benzinărie dezafectată de pe strada Frunzei. Ulterior, a venit pandemia, cu valurile sale, iar anul 2020, marcat de o secetă cruntă, a fost și unul electoral. "Dau un exemplu concludent: avem bomba de la Mehid în oraș. Trebuie să găsim un cadru legal, eventual chiar prin Parlament, astfel ca autoritățile locale să poată interveni și penaliza agentul economic responsabil. Trebuie ca toți aleșii locali și naționali să se implice. Eu cred că personaje ca Dinu Păturică sau Tănase Scatiu nu mai au ce căuta în politică", spunea același Gabriel Avrămescu, în vara lui 2020. În toamnă, acesta a decis să se întoarcă acasă, mai exact să candideze pentru un post de deputat la Buzău, iar "bomba de la Mehid" e tot acolo, deși nu are, încă, aceeași vechime ca Vulcanii noroioși.

Algoritmul politic și lipsa paturilor la ATI

Fostul polițist (comisar-șef) Eugen Hristache a promovat în prima ligă a reprezentanților Guvernului în teritoriu, după o scurtă experiență de subprefect, dar cu aproape 200 de cazuri zilnice de infectare SARS-CoV-2 "la activ". În noiembrie 2020, capacitatea maximă de testare pentru noul coronavirus a unităților sanitare gălățene era de circa 480-490 de teste pe zi, iar, în plus, se efectuau 150-200 de teste în privat, ne-a spus același Eugen Hristache, fără a uita să menționeze necesitatea suplimentării paturilor de la ATI. "Începând cu data de 15 noiembrie (2020 - n.r.), Spitalul Militar a intrat în circuitul spitalelor suport COVID cu o secție cu 20 de paturi și cinci paturi ATI, care au fost ocupate în aceeași zi", detalia fostul prefect situația critică din județ, de la acea dată. Altfel, algoritmul politic, ușor deranjantă formulare, în condițiile în care acesta este o noțiune fundamentală a informaticii, l-a îndepărtat pe Eugen Hristache din funcție, de Mărțișor, anul trecut.

Ploile torențiale, irigațiile și campania de vaccinare

Cu sprijinul USR-PLUS, fostul liberal Gabriel Panaitescu a (re)ocupat funcția de prefect. În data de 19 martie 2021, în județ se consemnau peste 22.000 de infectări SARS-CoV-2, în condițiile în care vaccinarea avea un debut timid în comunitate. Două luni mai târziu, același fost prefect era mult mai optimist: "Acum trei săptămâni, era greu de imaginat că am putea vaccina 3.000 de persoane pe zi, eram undeva pe la 1.500 - 1.800 de imunizări. Altfel, ar fi de dorit o implicare și mai consistentă a medicilor de familie. Aceștia cunosc patologia fiecărui pacient din portofoliu și pot face vaccinul Johnson&Johnson fără probleme, în condițiile în care păstrarea acestuia nu necesită condiții deosebite".

În contrapartidă, lui Gabriel Panaitescu i-au fost "rezervate" ploile torențiale din vara anului trecut, dar și o afirmație de o concretețe absolută cu privire la sistemul de irigații: "Încărcăm apă din Dunăre și traversăm, în urcare, tot podișul Covurluiului, până la Tecuci, în loc să avem o alimentare gravitațională și ar trebui intervenit în acest sens".

Apa de pe Dunăre a curs în aval și "deranjul" din fosta coaliție de guvernare l-a îndepărtat pe Gabriel Panaitescu din funcție.

Ultimele evoluții din zona Instituției Prefectului vă sunt, credem, destul de familiare. (Dacă nu, aflați detalii dând CLICK AICI)

Social-democrații au recâștigat Prefectura

Fondatorul Uniunii Independente pentru Tecuci, Claudiu Sorin Gavril, este al 15-lea prefect post-decembrist al Galațiului, funcție în care a ajuns având sprijinul PSD. Și mai surprinzător, poate, este faptul că omul de afaceri este doar al șaptelea ocupant al fotoliului din strada Domnească nr. 56 provenit din stânga eșichierului politic, ceilalți fiind Nicolae Beuran, Leonard Fințescu, Traian Mândru, Claudiu Brînzan, Emil Bocăneanu și Dorin Otrocol.

”Dreapta” gălățeană a livrat opt prefecți până în prezent: Victor Paul Dobre, Marius Necula, Mihai Capră, Gabriel Panaitescu, Ionuț Cosmin Păun, Paul Florea, Gabriel Avrămescu și Eugen Hristache.

Provenit din mediul de afaceri, noul prefect, tecuceanul Claudiu Gavril, conform propriei declarații de la ceremonia de învestire, își dorește cât mai puține situații de urgență. Gând la gând, dar nu depinde doar de noi.

Citit 2319 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Ianuarie 2022 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.