Fake-news: Galațiul, „camuflat” în fața aviației militare a Rusiei

Fake-news: Galațiul, „camuflat” în fața aviației militare a Rusiei
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Reprezentanții unităților industriale din Galați, dar și din Brăila au dezmințit faptul că, în cursul nopții de marți spre miercuri, ar fi stins luminile ”pentru ca aceste obiective să nu poată fi folosite ca puncte de reper de la mare distanţă pentru aviaţia rusă”, așa cum au relatat o serie de publicații.

Acest fake-news a apărut în condițiile în care, în apropiere de granițele României, războiul dintre Ucraina și Rusia este tot mai intens. Printre unitățile care menționate că ar fi stins luminile ”pentru a nu folosite ca repere în localizarea unor ţinte de interes din Ucraina” se numără SN Damen Galați, combinatul siderurgic Liberty, Portul Mineralier, dar și șantierul podului peste Dunăre de la Brăila.

”Nu am stins luminile în cursul nopții și deocamdată nici nu intenționăm să o facem”, ne-au declarat reprezentanții SN Damen Galați.

”Nu doar că a fost lumină toată noaptea în porturile din Galați, dar nici pană de curent nu a fost”, ne-au declarat și reprezentanții APDM Galați.

La rândul lor, surse din cadrul combinatului siderurgic și Portului Mineralier au dezmințit știrea potrivit căreia s-ar fi dispus stingerea luminilor pentru a nu fi luate ca reper de aviația rusă.

Primăria Galați a declarat, de asemenea, că nu s-a dat nicio dispoziție pentru stingerea unor lumini din oraș.

Nu în ultimul rând, prefectul din Brăila a infirmat că luminile la podul de peste Dunăre au fost stinse, precizând că nu a fost primită nicio dispoziție în acest sens din partea autorităților îndreptățite să ia o asemenea măsură.

În același timp, mai trebuie precizat că o eventuală stingere a luminilor la o serie de obiective industriale ar fi fost inutilă în actualul context, sistemele de orientare ale aviației militare evoluând foarte mult de la cel de-Al Doilea Război Mondial și până în prezent.

CITIȚI ȘI: Susținere de la Galați pentru Ucraina. Marș tăcut pentru pace

Citit 8473 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 21:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.