Părerea politicienilor gălăţeni despre cum trebuie gestionată problema refugiaţilor
Foto: Marian Calestru

Părerea politicienilor gălăţeni despre cum trebuie gestionată problema refugiaţilor
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

De la debutul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, problema refugiaților este una din ce în ce mai dificil de gestionat, cu toată implicarea masivă a cetățenilor, dar și a societății civile, a tuturor celor veniți în sprijinul vecinilor noștri greu încercați.

În acest context, dar și ținând cont de posibilitatea, ce-i drept redusă, de extindere a conflictului armat, adresăm parlamentarilor gălățeni, dar și altor factori de decizie de la nivel local, invitația de a aborda în mod public soluții pentru gestionarea actualei crize. Pe măsură ce vom primi răspunsurile, le vom publica imediat în cotidianul nostru. 

Deputatul PNL Onuţ Atanasiu: Limba, principala barieră în calea școlarizării copiilor ucraineni

Profesorul Onuț Atanasiu, deputat PNL, a fost primul care a răspuns la solicitarea noastră despre cum trebuie gestionată problema refugiaţilor, precizând că, în opinia sa, poate că ar fi fost interesantă o dezbatere cu privire la ceea ce s-ar fi putut face cu privire la criza refugiaților din Ucraina, dar în mod sigur "învățăm în fiecare clipă din viață".

"Criza umanitară generată de războiul din Ucraina a provocat un sistem complex de probleme, a căror rezolvare necesită timp și resurse greu de anticipat în prezent. Principala atenție pe care am acordat-o a fost în domeniul educației. Personal, am avut discuții cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean pentru a li se permite copiilor sosiți din Ucraina acces la grădinițe, la Palatul Copiilor și la Clubul Sportiv Școlar. Conform propunerii venite din partea Guvernului României, li se asigură accesul la educație, consultanță medicală prin cabinetele școlare și schemă completă de vaccinuri. Teoretic, fiecare copil poate fi integrat direct la nivelul pe care îl avea în țara sa natală. Practic, școlarizarea lor se dovedește a fi, însă, un proces complicat, din cauza principalei bariere: limba. La nivel parlamentar, voi susține orice inițiativă legislativă care va conduce la buna integrare a refugiaților în spațiul românesc", ne-a precizat profesorul Onuț Atanasiu.

Deputatul AUR Lilian Scripnic: "Statul român a fost prins nepregătit"

Referitor la solicitarea noastră despre cum trebuie gestionată problema refugiaţilor, medicul Lilian Scripnic, deputat AUR de Galați, este de părere că imaginile din ultimele zile în care sunt surprinși copii, femei și bătrâni ce fug din calea războiului, abandonându-şi agoniseala și truda de-o viață, au un puternic impact emoțional asupra noastră și ne oferă șansa să fim solidari în fața acestui episod nedrept al istoriei.

"Văzând cozile de la punctele de trecere a frontierei, m-am implicat cu toată energia pentru ca acești oameni nevinovați să fie bine primiți în România și să treacă peste cele mai grele momente din viața lor. Problema refugiaților ucraineni este însă atât de amplă și de complexă, încât necesită o intervenție coordonată din partea statului, pe mai multe paliere, dintre care cele mai importante sunt: elaborarea cât mai urgentă a normelor de aplicare a mecanismului prevăzut de Directiva 55 a Consiliului UE din 2001 privind protecția temporară a persoanelor, care să le ofere refugiaților acces la piața muncii, la locuințe, asistență socială şi asistență medicală, la mijloace de subzistență, la educație pentru copiii și adolescenții refugiați; elaborarea unei strategii naționale prin care etnicilor români refugiați din Ucraina să li se ofere condiții decente de viață pe termen lung, astfel încât aceștia să aibă posibilitatea și dorința să rămână în România; transmiterea către Comisia Europeană a solicitărilor fundamentate ale României legate de gestiunea crizei refugiaților pentru a beneficia imediat de mecanismele financiare şi de sprijin ale Uniunii Europene", ne-a transmis Lilian Scripnic, adăugând că solidaritatea românilor cu refugiații, indiferent de etnia acestora, este impresionantă. Pe de altă parte, medicul gălățean crede că "statul român a fost prins nepregătit din punct de vedere legislativ și organizatoric. Este timpul ca Guvernul României să ia măsuri și să pună lucrurile în ordine, să protejeze viața ucrainenilor nevinovați care s-au adăpostit temporar în țara noastră pentru a-și salva viețile amenințate de război".

*

În continuare, așteptăm, pe e-mail - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. - puncte de vedere de la următorii deputați și senatori: Laurențiu Gîdei, Marius Mărgărit, Aurel Nechita, Viorica Sandu, Laura Georgescu și Marius Humelnicu (PSD), George Stângă și George Scarlat (PNL), Bogdan Rodeanu și Andrei Postică (USR), Sorin Muncaciu (AUR), iar lista rămâne deschisă.

AFLAȚI mai multe despre refugiații ucraineni, dând CLICK AICI

Citit 2650 ori Ultima modificare Duminică, 13 Martie 2022 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.