Construcţie de 6.000 de euro, vândută de aproape trei ori mai scump, după ce preţul stârnise suspiciuni în Consiliul Local

Construcţie de 6.000 de euro, vândută de aproape trei ori mai scump, după ce preţul stârnise suspiciuni în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

De la 5.966 de euro fără TVA - valoare extrem de scăzută stabilită de Serviciul Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei Galaţi - vânzarea prin atribuire directă a construcţiei situate pe strada Brăilei nr. 18A a fost aprobată de aleşii locali cu preţul de 14.600 de euro fără TVA, stabilit, în urma unei evaluări, de firma ieşeană Getyka Financiar. Considerăm că, pentru a risipi suspiciunile privind un tun imobiliar, cea mai transparentă soluţie ar fi fost vânzarea la licitaţie a construcţiei din centrul oraşului.

Vânzarea unei clădiri a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Preţul prea mic l-a surprins şi pe primar”, scriam în ediţia din 9 decembrie 2021 a ziarului „Viaţa liberă”. Articolul relata situaţia petrecută în plenul unei şedinţe ordinare a Consiliului Local şi achiziţia pe care municipalitatea o lansase pentru un evaluator extern.

Era vorba despre un proiect de hotărâre privind vânzarea prin atribuire directă, cu preţul de numai 5.966 de euro fără TVA, a construcției situate pe strada Brăilei nr. 18A. Până şi primarul Ionuţ Pucheanu, iniţiatorul acelui proiect, a părut surprins de preţul extrem de scăzut, stabilit de Serviciul Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei. Motiv pentru care a retras proiectul de pe ordinea de zi. Iar pentru a afla cât costă cu adevărat construcţia, Primăria a lansat o achiziţie publică pentru servicii de evaluare a acestui spaţiu cu altă destinaţie.

Contractul a fost atribuit firmei ieşene Getyka Financiar SRL, iar proiectul de hotărâre privind vânzarea acelei construcţii, cu preţul calculat de firma ieşeană, a fost supus votului consilierilor la şedinţa de miercuri, 30 martie 2022.

Discuţii în Consiliul Local

„De la 5.966 de euro s-a ajuns la o evaluare de 14.600 de euro, deci a crescut valoarea de 2,4 ori. Întrebarea este: ce încredere mai putem avea în evaluarea Geotopocad?”, a deschis dezbaterea consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi, la şedinţa din martie. Reamintim că Flavia Susnoschi a fost cea care atrăsese atenţia că preţul de vânzare de nici 6.000 de euro este extrem de scăzut pentru un spaţiu cu un vad comercial intens.

Administratorul public al oraşului, Cezar Bichescu, a încercat să explice cum a calculat serviciul Primăriei preţul de 5.966 de euro: „Din cunoştinţele mele, metoda folosită de Geotopocad este metoda comparaţiei: dacă astăzi intenţionăm să facem o evaluare la un imobil, se compară cu preţul din zona respectivă. Există, într-adevăr, variaţii pe piaţă, n-aş putea să vă spun dacă sunt atât de mari sau atât de mici, dar ele au apărut. Asta este ceea ce a dat un expert evaluator care are competenţă în domeniu”.

Consilierul USR PLUS Daniel Zinica a sugerat că ar fi în beneficiul bugetului local să se apeleze la evaluatori din mediul privat. Viceprimarul PSD Sorin Enache i-a explicat de ce nu se poate: „Noi lucrăm cu Geotopocad pentru că avem foarte multe lucrări. Dacă am fi făcut licitaţie pentru fiecare evaluare, vă spun că nu mai aveam proiecte, acum, pe ordinea de zi, veneau peste doi-trei ani”. Soluţia ar fi modificarea regulamentului pe baza căruia Geotopocad face evaluările.

Cu 22 de voturi „pentru” şi patru „împotrivă”, vânzarea construcţiei a fost aprobată.

Ce prevede proiectul de hotărâre

Aleşii au aprobat raportul de evaluare privind vânzarea construcției, în suprafață construită la sol de 33 mp,  proprietatea privată a municipiului Galați, situată pe strada Brăilei nr. 18A. Imobilul - spaţiu cu altă destinaţie - a fost construit în anul 1920, din zidărie portantă din cărămidă, este acoperit cu şarpantă din lemn cu învelitoare din tablă şi nu deţine certificat de performanţă energetică.

Totodată, consilierii au aprobat vânzarea prin atribuire directă - cu preţul de 14.600 de euro, fără TVA la cursul oficial comunicat de BNR, la data semnării contractului de vânzare-cumpărare - a construcției respective către cetăţeanul care o deţine cu chirie. Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărător.

Conform raportului de specialitate, solicitarea de cumpărare fusese făcută în iunie 2021 de chiriaşul spaţiului, motivând că este "beneficiar recunoscut al dispoziţiilor Legii 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977". Acestea prevăd "cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial ori de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp".

Potrivit documentelor, chiriaşul a solicitat cumpărarea întregului imobil: construcţie de 33 mp şi teren intravilan aferent de 90 mp. "Pentru construcţie deţine contract de închiriere din 31 mai 2021. În scopul vânzării prin atribuire directă a fost solicitat un certificat de urbanism pentru activităţi notariale", se arată în acte.

Contractul de chirie, valabil până la 1 iunie 2022, stipulează că plăteşte o chirie de 19,60 lei/mp pe lună, adică în total 648,80 de lei pe lună.

„După achiziţionarea construcţiei, proprietarul va încheia un contract de închiriere pentru terenul aferent construcţiei”, se precizează în documente.

Chiar dacă spaţiul zace nefolosit de ani buni şi pare degradat, iată că vânzarea lui va aduce venituri importante bugetului local. Dar ar fi putut aduce sume şi mai consistente, risipind orice suspiciune privind un eventual tun imobiliar, dacă s-ar fi apelat la vânzarea la licitaţie publică a acestui spaţiu.

Citit 10473 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Aprilie 2022 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.