Piațeta „Florilor de Tei” va purta numele unei eroine a Galațiului
Foto: Anca Melinte

Piațeta „Florilor de Tei” va purta numele unei eroine a Galațiului
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Piațeta "Ecaterina [Cocuța] Conachi", acesta este noul nume propus de trei consilieri locali PSD - Arthur-Viorel Tuluș, Claudiu-Ionuț Vasile și Iorgu-Viorel Bogatu - pentru Piațeta "Florilor de Tei". Proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii acestui amplasament a fost lansat în dezbatere publică de Primăria Galați, pe portalul propriu. Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare din partea gălățenilor sunt așteptate până pe 30 noiembrie 2022.

Situată între Biserica Romano-Catolică și Policlinica cu Plată, Piațeta "Florilor de Tei" și-a primit acest nume prin hotărârea Consiliului Local, pe 21 ianuarie 2019. Trei dintre consilierii locali PSD - Arthur-Viorel Tuluș, Claudiu-Ionuț Vasile și Iorgu-Viorel Bogatu - consideră că ar fi mai potrivit să poarte numele Ecaterinei Conachi, născută în 1829 la Țigănești, fiica unică a marelui logofăt și poet al Moldovei Costache Conachi și a Smarandei Negri. Prin acțiunile ei, Ecaterina Conachi a salvat Unirea Principatelor, în dauna căsniciei sale.

Cocuța Conachi s-a căsătorit la 17 ani cu Nicolae Vogoride, recunoscut ca antiunionist, acesta fiind și motivul pentru care Înalta Poartă l-a învestit cu funcția de caimacam (locțiitor de domn) și i-a promis tronul Moldovei dacă va reuși să zădărnicească unirea celor două principate. În 1857-1858, Vogoride, sprijinit de Austria și Turcia, a combătut din toate puterile realizarea Unirii Principatelor Române și implicit partida unionistă. Cea mai răsunătoare acțiune a sa a fost falsificarea listelor electorale de reprezentare în Divanul Ad-hoc al Moldovei, o adunare consultativă creată ca urmare a deciziei Congresului de Pace de la Paris din 1859, cu scopul de a exprima voința populației cu privire la unirea și organizarea definitivă a Principatelor.

Cocuța Conachi a reușit prin violarea corespondenței soțului ei cu demnitarii otomani să deconspire acest complot prin care partida unionistă trebuia să piardă alegerile din Moldova. Vogoride a fost nevoit să repete alegerile, care, desfășurare corect la 22 septembrie 1857, au dat câștig cauzei unioniste, fiind deschisă astfel calea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două Principate.

"Cocuța Vogoride, soția caimacamului potrivnic Unirii din 1859, care a luptat cu atâta văjnicie împotriva soțului ei, a fost una dintre cele mai frumoase icoane de vrednică româncă pe care a avut-o Istoria Țării", afirma Nicolae Iorga. Ar merita, deci, să dea numele unei piațete din zona centrală a Galațiului.

Citit 6330 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2022 15:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.