Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat o inflație de 13,8% la sfârșitul anului 2022. Dincolo de acest indicator global, prețurile alimentelor au cam luat-o razna pe parcursul anului trecut și, nici în prezent, trendul scumpirilor nu pare să fi intrat pe un alt făgaș
Cel puțin asta am putut constata în ”teren”, la mijlocul acestei săptămâni, după o vizită în hypermarketurile gălățene, dar și la comercianții din Piața Centrală. În demersul nostru jurnalistic, am încercat să acoperim un segment cât mai larg de produse alimentare, având în vedere, în cadrul acestei analize, atât fructe, legume, lactate, dar și produse din carne.
Astfel, mult discutatele roșii românești au apărut de ceva timp pe tarabe și în galantare, dar prețurile celor mai acătării rămân piperate: 10 lei o caserolă de 500 de grame sau 12 lei kilogramul în piață, cu specificația ”roșii din Oltenia”. Dacă banala ceapă am putea spune că s-a mai ieftinit: 6,5-7 lei/kilogram în prezent, prețurile variază destul de mult în cazul cartofilor noi: 3-4 lei/kilogram în piață sau 6 lei în hypermarket. Aceeași situație și în cazul verzei, ”prețuită” la 5 lei/kilogram de marii retaileri și la 3 lei de comercianții individuali. În plus, păstăile au coborât la aproximativ 16 lei, ciupercile se mențin undeva la 14-15 lei/kilogram și, ca fapt divers, un borcan decent de zacuscă - să zicem fără ”E-uri” - se ”învârte” în jurul a 14 lei. Datele comparative ale INS (februarie 2023 vs martie 2022) arată o scumpire a leguminoaselor cu 11%, a cartofilor cu peste 36 de procente, iar a conservelor din legume cu circa 30% în intervalul analizat.
Dacă vorbim de fructe, am studiat, mai întâi, piața merelor, iar acest fruct atât de îndrăgit și de sănătos se vinde în marile magazine din Galați la prețuri ce pleacă de la 3,5 lei și pot ajunge chiar până la 9 lei/kilogram, în funcție de soiul acestora. De sezon, căpșunile sunt în prezent ”evaluate” în piață la 10,5 lei (din Turcia!), iar cireșele la 17 lei, cu mențiunea că nu am găsit (încă?) cele mai gustoase variante. Ultimele date disponibile din partea INS arată o scumpire a fructelor proaspete cu circa 17% în decurs de un an.
Lupta cu prețurile lactatelor are și victime colaterale
Trecând către zona de lactate, ”războiul” laptelui pare să se fi încheiat în România, iar învinșii, cel mai probabil, sunt producătorii autohtoni. Prețurile nu sunt nici acum grozave, în contextul în care cel mai ieftin litru este ”prețuit” la 5,5 lei în hypermarket, iar laptele care provine mai sigur de la mulsul bovinelor este tot în jurul a 10-12 lei. În context, trebuie arătat că ar exista o supraproducție în ultimele luni, la nivel național fiind colectate peste 115.000 tone de lapte, față de sub 100.000 în primele luni ale anului trecut, un alt motiv pentru care prețurile au mai scăzut față de data de 1 ianuarie 2023.
Nu același lucru îl putem spune despre unt, acest produs tartinabil sau utilizat la gătit, mai ales în bucătăriile rafinate, fiind sus de tot, scumpirea menționată de INS fiind de 38% în ultimul an, iar, la raft, găsim din ce în ce mai multe ”exponate” din import. Revenind la oile și vacile noastre, un kilogram de telemea este în prezent ”evaluat” la minimum 35 de lei, creșterea de preț fiind de aproape 30%, cu mențiunea că alte brânzeturi ajung și la peste 100 de lei/kilogram! Nu în ultimul rând, un iaurt decent de 330-500 de grame se vinde în intervalul a 5-8 lei.
Carne de porc din import și ouă la prețuri astronomice
Românii sunt carnivori, bineînțeles, nu doar ei, iar aceasta este o axiomă. Din păcate, în dreptul zootehniei naționale putem consemna o mare ”gaură”, în contextul în care, în doar 12 luni, 300.000 de porci au ”dispărut” din scripte, iar, per ansamblu, totalul efectivelor acestor animale a scăzut la jumătate în ceva mai mult de 15 ani! Nici nu e de mirare că, în prezent, un kilogram de carne decentă de porc (ceafă/cotlet) bate pragul de 20 de lei, iar în galantare au apărut tot mai multe variante din străinătate, în special din Spania. Carnea de pasăre este un alt sortiment ce a cunoscut o scumpire extrem de consistentă față de anul trecut, iar, actualmente, un pui pentru consum fără ”injecții”, așa cum îl prezintă comercianții, se vinde cu minimum 30 de lei/kilogram, în timp ce la carnea de curcan, în afară de ”vajnicele” aripi sau tacâmuri, nu am identificat niciun sortiment sub 24 de lei/kilogram, într-o cunoscută măcelărie din oraș. INS spune că, în februarie 2023, carnea de porc s-a scumpit cu aproximativ 15% față de martie anul trecut, iar carnea de pasăre cu ”doar” 19 procente. Cât despre carnea de vită, rămâne pe altă dată, pentru că intră la categoria delicatese, iar românii nu prea consumă nici oaie, probabil pentru că nici nu prea știm să o pregătim cum trebuie.
Nu putem încheia fără o ”vizită” în raionul de băcănie, acolo unde ”isteria” uleiului de floarea-soarelui s-a potolit mai demult, stabilizând prețurile între 8 și 12 lei/litru. Zahărul s-a scumpit cu aproape 25% în decurs de 11 luni și, oricum, trebuie evitat, ouăle cu 34%, iar făina cu peste 20 de procente, în același interval. O pâine fără afânători sau alte adaosuri nenaturale costă de la 6-7 lei în sus…
Lăsând la o parte toate aceste cifre și prețuri, ar mai fi ceva de spus. Atunci când evaluează coșurile zilnice/lunare de alimente, INS ponderează categoriile de produse conform unei metodologii despre a cărei relevanță se poate discuta, cel puțin din punctul nostru de vedere. Pe cale de consecință, apreciem o scumpire a alimentelor în România cu minimum 40 la sută doar față de începutul verii trecute, dar acesta poate fi un alt subiect de dezbatere pentru că nu avem pretenția de a deține adevărul absolut.