Parlamentul European în dialog cu studenții gălățeni, despre combaterea dezinformării

Parlamentul European în dialog cu studenții gălățeni, despre combaterea dezinformării
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

"Dezinformarea și inteligența artificială - rolul UE în combaterea acestui fenomen" a fost tema unei dezbateri organizate de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Europe Direct și Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, care a facilitat dialogul direct între studenți și europarlamentari din principalele grupuri politice europene.

Dezbaterea, organizată vineri, 29 martie, în "Aula Magna" a universității gălățene, face parte din programul "UniPE - Parlamentul European în dialog cu studenții" - prin care Biroul Parlamentului European dorește să aducă teme europene de interes în atenția tinerilor, în special a studenților.

Combaterea dezinformării, un instrument tot mai larg răspândit - folosit adesea drept "pârghie" pentru influențarea deciziilor politice, a percepției cetățenilor în chestiuni ce țin de agenda publică sau chiar în scopuri comerciale - a devenit una dintre prioritățile Uniunii Europene. Asta cu atât mai mult cu cât dezinformarea capătă, odată cu apariția Inteligenței Artificiale, forme tot mai sofisticate. De la "fake news", am intrat deja în epoca "deepfake", în care e tot mai greu de făcut diferența între minciună și realitate.

Asta nu înseamnă că nu ne putem proteja în fața dezinformării, indiferent cât de sofisticată este ea, au arătat vorbitorii în cadrul dezbaterii cu studenții de la Universitatea "Dunăre de Jos".

În primul rând, "un cetățean informat este un cetățean puternic" (Siegfried Mureșan, PPE), interesul pentru politicile publice, de exemplu, față de funcționarea instituțională, fie la nivel local, național sau european, ne poate feri de a cădea în capcana dezinformării. Cu un bagaj informațional mai larg, prin folosirea unor surse diversificate și de încredere, putem "filtra" mai ușor minciuna de adevăr.

De asemenea, "trebuie să înțelegem mizele care sunt în joc, care este procesul de decizie instituțional și zonele de competență" (Maria Grapini, S&D), pentru a evita propagarea unor informații false, precum o serie de "mituri" anti-UE, narațiunile populiste sau xenofobe, dar și cele care slujesc unor curente radicale sau regimuri autocrate.

Nu în ultimul rând, "transparența decizională, informația corect transmisă și protejarea independenței presei sunt instrumente pentru protejarea democrației" (Ramona Strugariu, Renew) și contribuie la păstrarea spiritului civic necesar unei societăți libere și corecte față de cetățenii ei.

În cursul dezbaterii a fost subliniat și rolul pe care instituțiile europene îl au în prevenirea dezinformării cetățenilor. Parlamentul European a aprobat, în ultima sesiune plenară, din luna martie, noile norme pentru a se asigura că Inteligența Artificială (IA) este de încredere, sigură și respectă drepturile fundamentale ale UE, sprijinind în același timp inovarea. Prin noile norme, primele de acest fel în lume, vor fi interzise în UE aplicațiile IA care prezintă un risc clar pentru drepturile fundamentale.

De asemenea, sistemele de IA de uz general vor respecta normele UE privind drepturile de autor, iar cele mai puternice modele se vor confrunta cu cerințe de siguranță suplimentare. Având în vedere dificultatea tot mai mare de a recunoaște conținutul artificial sau manipulat ("deepfake") în mediul online, acesta va trebui etichetat în mod clar.

Cât de eficient va fi acest cadru normativ rămâne de văzut. Cert este că, dincolo de cadrul normativ, la fel de important este modul în care ne informăm la nivel individual. Iar interesul studenților gălățeni față de temele aduse în discuție demonstrează, după cum sublinia unul dintre vorbitori, că "tinerii au viziunea cea mai curajoasă despre viitorul Uniunii Europene".

Citit 2236 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Martie 2024 15:49

5 comentarii

  • postat de George
    Luni, 01 Aprilie 2024 07:17
    109.166.128.***
    La meteo spune că afară plouă și tu ieși și vezi că este senin, dacă spui că nu plouă, se cheamă "dezinformare" !!??
    0
    3
  • postat de George
    Sâmbătă, 30 Martie 2024 13:41
    109.166.130.***
    La meteo spune că afară plouă și tu ieși și vezi că este senin, dacă spui că nu plouă, se cheamă "dezinformare" !!??
    0
    3
  • postat de Sorin Stan
    Sâmbătă, 30 Martie 2024 01:59
    45.88.190.***
    Pierdere de timp; Maria Grapini este o dezinformare in sine...
    3
    18
  • postat de florin
    Vineri, 29 Martie 2024 19:44
    86.124.201.***
    Ceaușescu prin cenzura lui putem spune că combătea dezinformarea?Care este diferența dintre cenzura și solicitarea de a ne informa nu mai din surse oficiale?Ceaușescu ne obligă să ne informam nu mai din surse oficiale!De ce l-am acuzat de cenzura?Putem avea încredere doar in surse gen Politico?
    3
    17
  • postat de marr
    Vineri, 29 Martie 2024 19:20
    86.124.202.***
    Toate ca toate ...da' cand a ajuns Politicianul sa-mi spuna care-i Adevarul , ca si cand eu n-as avea cel putin 2 neuroni in cap ...s-a dus naibii Civilizatia Umana .
    0
    25

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro