O lucrare care a vizat eficientizarea energetică a patru blocuri din cadrul Asociației de Proprietari Nr. 113 din Galați a aprins spiritele după ce au fost afișate cotele de plată pentru fiecare beneficiar în parte
În timp ce unii trebuie să achite pentru anveloparea locuinței prețuri sub tariful practicat zugrăvirii unei singure camere, alții s-au trezit că au de plată la fel de mult sau poate mai mult decât și-ar fi făcut lucrarea în regie proprie.
Cele patru blocuri administrate de Asociația de Proprietari Nr. 113 sunt CD 1 - CD 4, foste blocuri ale CFR, situate în apropierea gării. În urmă cu cinci ani, au fost prinse într-un proiect finanțat cu fonduri europene, prin Primărie, pentru lucrări de eficientizare energetică, cu tot ce presupune asta: izolație, tâmplărie, termopan, reabilitarea acoperișului și a subsolului, zugrăvit, sisteme de scurgere, trotuare, pe scurt, tot. 180 de apartamente cuprinse în cele patru blocuri au fost vizate de lucrările finanțate cu fonduri europene în procent de 75 la sută, restul, de circa 25 la sută, urmând să fie suportate de asociație, prin proprietari. Nu în cote egale, ci diferențiat, în principal în funcție de veniturile declarate pe membru de familie, dar și în funcție de materialele folosite aferent fiecărei locuințe, precum și de cheltuielile necesare organizării șantierului sau beneficiul asupra spațiilor/ părților comune din imobil.
Bomba a explodat după finalizarea lucrărilor și afișarea tabelului cu cotele aferente fiecărei locuințe
Abia recent, proprietarii au aflat cât au efectiv de plată, unii, norocoși, încadrându-se la procentul minim de 3,5 la sută (adică undeva între 800 și 1.000 de lei), în timp ce alții au tras lozul ghinionist: 25 la sută, ceea ce înseamnă sume în jur de 10.000 de lei pentru un apartament de două camere. Asta chiar în condițiile în care unii nu au optat și pentru montarea de tâmplărie termopan și nici nu a fost necesară izolația exterioară, lucrările rezumându-se, în mare, la aplicarea unui strat de tencuială și la alte câteva mici intervenții. Restul, contribuții la spații comune, organizare de șantier, cheltuieli conexe.
Săracul proprietar "bogat"
Într-o astfel de situație s-a regăsit și Florin Goiciu, un proprietar care locuiește la blocul CD 2. Gălățeanul ne-a semnalat situația după ce la avizier s-a afișat tabelul cu datorii, unde s-a regăsit ca debitor pentru suma de aproape 9.000 de lei. Asta în condițiile în care, așa cum am arătat mai sus, meșterii de la Lemacons, firma care a realizat lucrarea, nu au avut prea mult de treabă în dreptul apartamentului lui. "Eu am cumpărat apartamentul acum zece ani. Era deja izolat cu polistiren de zece, avea tâmplărie termopan de calitate. Aveam inclusiv certificat de eficiență energetică clasa A. Nu a mai fost nevoie să facă mare lucru. Am depus adeverință pentru un singur venit, pentru o singură persoană, cred că în jur de 3.500 de lei, și m-a trezit că am de plată 8.721 de lei. Pentru ce? Suntem numai zece proprietari în acest bloc care avem 25 la sută de plată, restul au 3,5", ne-a explicat proprietarul, unul dintre cei 30 de contestatari ai tabelului care îl obligă, teoretic, la plata a 872 de lei anual, pentru achitarea întregii datorii.
Se recalculează și se reîmparte
Acest lucru l-am aflat de la administratorul Asociației de Proprietari Nr. 113, Romiță Cârcei, care a recunoscut că sunt zeci de proprietari nemulțumiți de plățile la care s-au văzut obligați și de care nu au fost înștiințați înainte de efectuarea lucrărilor.
"Noi nu am făcut decât dosarele, unde oamenii au depus adeverințele de venit. Cei care aveau venituri mici, sub salariul mediu net pe economie pe membru de familie, s-au încadrat la 3,5 la sută. Cei care depășeau sau au aflat cei de la Primărie că au mai multe proprietăți, mașini, au fost respinși de la procentul minim, dar nu noi am stabilit asta. Acum, celor care au făcut contestație li se vor reevalua lucrările efectuate și vor plăti probabil corespunzător, dar diferențele rămase vor fi imputate celorlalți proprietari, pentru că partea noastră de costuri trebuie să o acoperim integral", ne-a declarat Romiță Cârcei.
Asta înseamnă că o parte din banii "tăiați" din datoriile proprietarilor "încărcați" nejustificat vor fi redistribuite, inclusiv în sarcina beneficiarilor de 3,5 la sută. Ceea ce s-ar putea să nu fie un mare efort, dacă ar fi să dăm crezare unor informații că unii "norocoși" nu ar fi nici pe departe săraci și cu atât mai puțin candidați la diverse măsuri de protecție socială.