A trecut deja o săptămână de la publicarea articolului "Ce spun autorităţile despre spaţiul îngrădit pe Faleza Dunării", dar starea de fapt nu s-a schimbat prea mult. După cum ne-au semnalat cititorii care, în acest weekend, s-au plimbat pe faleză, a dispărut doar împrejmuirea metalică. Cea realizată din gard viu este la locul ei, iar amplasamentul este zi şi noapte păzit de o firmă specializată, agenţii stând în autoturisme parcate pe spaţiul verde sau pe alee. Pentru că nu ni se pare deloc normal, am cerut explicaţii autorităţilor.
După cum am semnalat în ediţia de luni, 22 iulie 2024, a cotidianului "Viaţa liberă", o porţiune din spaţiul verde de pe malul Dunării a fost îngrădită abuziv, fiind "capturată" şi una dintre sculpturile în metal - lucrarea "Capriciile ielelor" - odată cu amplasarea unui ponton. La momentul la care publicam noi articolul, sesizările gălăţenilor pe acest subiect se înmulţiseră pe reţelele de socializare, iar nemulţumirea lor dădea în clocot.
Poliţia Locală ne declara că a identificat operatorul economic căruia îi aparține pontonul și care a efectuat împrejmuirea. Ne transmitea că operatorul a împrejmuit ilegal spațiul verde destinat domeniului public, dintre malul Dunării și Faleza Inferioară, restricționând astfel accesul publicului în zonă: "Urmează ca polițiștii locali să aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege și să dispună măsura complementară de desființare și aducere a terenului la forma inițială", ne transmitea instituţia.
Pe acolo tot nu se trece…
Gălăţenii care, în acest weekend s-au plimbat pe faleză au constatat şi ne-au semnalat că zona este în continuare restricţionată. Chiar dacă a fost desfiinţată împrejmuirea metalică, gardul viu din puieţi plantaţi şi prezența permanentă a agenţilor de pază şi intervenţie transmit acelaşi mesaj: "Pe aici nu se trece!".
Tocmai de aceea ne-am adresat din nou autorităţilor.
Ce ne-a spus Primăria
"Vă comunicăm că, în urma verificărilor efectuate de către polițiștii locali, a fost identificat operatorul economic ce a ocupat în mod nelegitim spațiul verde prin împrejmuirea acestuia cu un gard viu (puieți tuia), stâlpi din profile metalice, respectiv sârmă metalică, restricționând astfel accesul pe domeniul public, acesta fiind sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, fiind dispusă și măsura de desființare a împrejmuirii. Prin urmare, răspunderea pentru desființarea îngrădirii revine operatorului sancționat.
Primăria va monitoriza în continuare situația și va dispune măsurile legale care se impun", ne-a comunicat administraţia locală.
Ce a făcut Poliţia Locală
"Poliția Locală Galați prin intermediul Serviciului de Protecție a Mediului și Control Salubrizare a intervenit în acest caz, conform competențelor legale. În urma verificărilor, polițiștii locali au aplicat o sancțiune contravențională în baza Legii nr. 24/2007, fiind dispusă și măsura complementară de desființare a împrejmuirii realizate.
Având în vedere că operatorul în cauză nu a respectat termenul de înlăturare a împrejmuirii, Poliția Locală a înaintat către Primăria municipiului Galați documentația necesară în vederea demarării procedurii de desființare pe cale administrativă", ne-a comunicat instituţia, printr-o adresă de răspuns.
Rămâne de văzut cât va mai rezista împrejmuirea abuzivă de pe Faleza Dunării…