În perioada 30 iunie -11 iulie, elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Rediu au participat la atelierele de scriere creativă și jurnalism, derulate în cadrul Școlii de vară, activitate inclusă în proiectul PNRAS ”Împeună pentru reușită”.
Pentru a porni la drum așa cum se cuvine, elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Rediu, însoțiți de cadre didactice au poposit în redacția ziarului „Viața liberă”, unde au experimentat, pe viu, ce înseamnă să fii ziarist, măcar și pentru câteva ore. Așadar, întorși acasă, în școala lor, copiii au pus mâna pe hârtie și creion și au trecut la treabă.
„Elevii școlii noastre au pus în practică ceea ce au aflat, participând zi de zi la atelierele de scriere creativă. Mai întâi au scris știri despre evenimentele din viața lor de elev din acest an școlar. Apoi și-au pus creativitatea la încercare inventând știri fanteziste: școala care zboară peste noapte, un robot devenit colegul nou de clasă, profesorii care dispar când elevii rostesc un cuvânt magic ”Test” etc. Pentru a-şi ilustra "ştirile", au folosit inteligența artificială pentru a genera imagini adaptate conținutului.
Al doilea tip de text jurnalistic abordat în cadrul atelierelor de vară a fost interviul. Elevii au mers pe teren și au discutat cu localnici despre școala de altădată, de acum 30-40 de ani. Pentru a da frâu liber imaginației au creat interviuri cu personajele întâlnite în textele studiate la Limba și literatura română. Au intrat în jocul elevilor, personaje precum ”Lefter Popescu” din nuvela ”Două loturi” sau Nică din ”Amintiri din copilărie”.
Elevii au cochetat cu tehnica reportajului, investigând cu ajutorul bătrânilor legende locale. Tunelurile de sub sat le-au incitat curiozitatea. Povestea tâlharului fanariot care și-a ascuns, acum două secole, comorile în tuneluri secrete a devenit subiectul favorit. Mai ales că unul dintre tuneluri trece chiar pe sub școală, după cum istorisesc localnicii. Toate articolele elevilor au fost legate într-o ediție specială a Ziarului Școlii de Vară. A fost o experiență inedită pentru elevii, care, în ciuda caniculei, s-au jucat timp de două săptămâni de-a jurnaliștii”, ne-a explicat profesoara de Limba română Loredana Munteanu, unul dintre cadrele didactice inițiatoare ale programului.