UPDATE/ Managerul general al Regionalei CFR Marfă Galaţi, REŢINUT de DNA

UPDATE/ Managerul general al Regionalei CFR Marfă Galaţi, REŢINUT de DNA
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

UPDATE, 11 octombrie: Fostul manager al CFR Marfă - Regionala Galaţi, 30 de zile după gratii. Mai multe CITEŞTE AICI (CLICK pentru DETALII).


UPDATE, ora 20,00/ Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău l-au reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, pe fostul manager general al SNTF CFR Marfă SA - Regionala Galaţi, Săndel Dumitru, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă. În acelaşi dosar, a fost reţinut, tot pentru 24 de ore, Ionel Cristian Dăscăliuc, asupra lui planând acuzaţii de trafic de influenţă, dar şi de complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni.

Conform unui comunicat al DNA, Dumitru Săndel, în calitate de manager general al SNTF CFR Marfă SA Regionala Galaţi, a pretins, prin intermediul lui Ionel-Cristian Dăscăliuc, de la administratorul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), suma de 30.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra angajaţilor din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale. Contractul însă s-a dovedit a nu fi avantajos pentru omul de afaceri, din punct de vedere al termenelor de plată, motiv pentru care acesta nu a mai fost executat.

Intermedierea, mai scumpă decât ajutorul în sine

Ulterior, susţin procurorii, Ionel Cristian Dăscăliuc i-a comunicat omului de afaceri că încheierea contractului respectiv în condiţii avantajoase este posibilă doar dacă se realizează prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezintă casa de expediţii a SNTF CFR Marfă SA Regionala Galaţi, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord. În aceste condiţii, Săndel Dumitru a cerut din nou cei 30.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra angajaţilor SC Rofersped SA, în vederea semnării contractului de transport.

Procurorii DNA au mai arătat faptul că Ionel Cristian Dăscăliuc a cerut pentru sine un procent de 20 la sută din afacere, raportat la valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA către firma omului de afaceri. În aceste condiţii, procentul solicitat a fost estimat, la momentul respectiv, la aproximativ 260.000 de lei (aproximativ 60.000 de euro), Dăscăliuc afirmând că această sumă i se cuvine ca urmare a contribuţiei sale la încheierea contractului, prin prisma relaţiei lui privilegiate cu Săndel Dumitru.

Omul de afaceri a fost de acord cu remiterea sumelor cerute, dar în mod eşalonat, pe parcursul derulării contractului de transport.

„În perioada iulie 2014 - mai 2015, inculpatul Dumitru Săndel a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 de euro, iar inculpatul Dăscăliuc Ionel Cristian suma de aproximativ 220.000 de lei”, se arată în comunicatul DNA.

Cum cei doi nu au încasat toţi banii, asupra omului de afaceri au început presiunile. Astfel, pe 8 octombrie, „omul de afaceri a remis inculpatului Dascaliuc Ionel Cristian sumele restante, respectiv, 40.000 de lei şi 35.000 de lei, moment în care procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Săndel Dumitru şi Ionel Cristian Dăscăliuc vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, decizia urmând să fie luată de judecătorii Tribunalului Bacău.

Cine este Săndel Dumitru

Săndel Dumitru a fost numit în funcţia de manager general al SNTF CFR Marfă SA - Regionala Galaţi în iulie 2012. La predarea mandatului, în octombrie 2014, Săndel Dumitru a depus o declaraţie de interese, care poate fi consultată pe site-ul instituţiei.

Conform acestei declaraţii, Săndel Dumitru era, în 2014, şeful Comisiei pentru Transportul Feroviar de Marfă din cadrul PNL, dar şi şeful Comisiei pentru Cultură din cadrul aceluiaşi partid.

Mai mult, Săndel Dumitru este membru al Societăţii Scriitorilor „Costache Negri” din Galaţi, membru al Comisiei pentru Istoria Oraşelor din România a Academiei Române şi membru al Asociaţiei Profesorilor de Istorie de la „Dunărea de Jos”.

În declaraţia de avere depusă în 2013, Săndel Dumitru preciza că are mai multe terenuri în judeţul Galaţi, toate dobândite în perioada 1991 - 1997, dar şi o casă, de 280 de metri pătraţi, în localitatea Lieşti, dobândită în 1972.


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Sericiul Teritorial Bacău l-au reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, pe managerul general al SNTF CFR Marfă SA Regionala Galaţi, Săndel Dumitru, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă. În acelaşi dosar a fost reţinut şi Ionel Cristian Dăscăliuc, acesta fiind acuzat atât de trafic de influenţă, cât şi de complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni.

Conform unui comunicat al DNA, Dumitru Săndel, în calitate de manager general al SNTF CFR Marfă SA Regionala Galaţi a pretins, prin intermediul lui Ionel-Cristian Dăscăliuc, de la administratorul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), suma de 30.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra angajaţilor din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale.

Cei doi inculpaţi vor fi prezentaţi în cursul zilei de vineri, 9 octombrie, magistraţilor Tribunalului Bacău cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citit 5320 ori Ultima modificare Joi, 22 Octombrie 2015 00:40

10 comentarii

 • postat de Costi
  Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 20:02
  84.117.45.***
  Offfff alt cocotat in noul regim fara nici un merit. Nu se mai termina ?.Nu se mai satura? Toate calitatile enumerate sunt obtinute fraudulos.Oare au uitat toti din presa despre Freeedom Star despre tabla din combinat despre vagoanele date la fier vechi pe gratis? Mai suporta mult Dumnezeu atata mizerie care se afiseaza ca fiind valoare?
  1
  6
  Raportează
 • postat de Tatu T
  Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 15:24
  89.137.231.***
  Tanti ziarista! Pune te rog Ex in fata cuvantului Manager! Ori Fostul Manager....! Altminteri vinzi informatia ca la taraba de la piata! Oleaca de deontologie ce mama dracului!
  4
  2
  Raportează
 • postat de gogu
  Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 11:00
  79.116.134.***
  Ajunge mai greu DNA-ul la Galati , dar ajunge.Intai a fost Seceleanu de la Infra, acum Dumitru Sandel gretosul de la Marfa.....urmeaza javra de Bourceanu de la Calatori ?????
  0
  16
  Raportează
 • postat de GAVRIS A LUAT MITA SINGUR ???
  Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 09:19
  109.98.164.***
  "IMPERIUL MITEI.
  Întreaga industrie de reparat vagoane a fost abonată la firmele directorului CFR Călători, Teodor Gavriș"
  Si totusi autoritatea contractanta este CFR Calatori si era reprezentata la momentul respectiv de Dorobantu Valentin – director general “smart” director achizitii pe viata -Carmen Maria Popescu , director economic – Miu Ileana, sefa serviciului juridic- Liliana Constantinescuetc,etc.?
  Carcotasii spun ca acest Gavris Teodor era un pion bagat la inaintare de niste smecheri din conducerea CFR Calatori , iar acesti smecheri tremura acum de frica sa nu dea ceva pe “goarna” vinovatul de serviciu?
  Se pune intrebarea , cine l-a promovat pe Gavris in functie de director exploatare si de ce ?
  In schimb dl. Ghiocel Iulian Matache , nu aude, nu vede dar stie...
  0
  11
  Raportează
 • postat de Vintila
  Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 08:53
  109.166.142.***
  Asteptam cu interes sa mearga si ceilalti golanii de langa Sandel Dumitru.
  0
  17
  Raportează
 • postat de violeta
  Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 01:48
  89.137.230.***
  hotii care jefuiesc tara si banii publici la puscarie si munca silnica!
  0
  20
  Raportează
 • postat de gosip
  Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 00:33
  79.116.105.***
  Greu ajunge DNA pe la Galati.
  0
  20
  Raportează
 • postat de Un apropiat
  Vineri, 09 Octombrie 2015 22:43
  178.162.203.***
  Dl. Dumitru era un om deosebit! Sper sa se dovedeasca faptul ca nu are niciun amestec in toate aceste povesti. Chiar si stilul de viata era departe de suma vehiculata. Din pacate, ma tem ca aceasta situatie sa nu-i inrautateasca starea de sanatate, pentru ca dl Dumitru a renuntat in urma cu cativa ani la un rinichi, donandu-i-l unuia dintre copii.
  Domnule Dumitru suntem alaturi de dumneavoastra!
  19
  5
  Raportează
 • postat de M
  Vineri, 09 Octombrie 2015 21:53
  82.76.10.***
  APOI DOAMNE AJUTA INCEPE CURATENIA SI IN GALATIUL ASTA COLCAIT ?!!!!!!!!!!!!
  1
  25
  Raportează
 • postat de P
  Vineri, 09 Octombrie 2015 20:50
  69.70.57.***
  La puscarie cu el.
  3
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.