Primăriile Galaţi şi Tecuci se întrec în TĂIERI FĂRĂ AVIZ. Administraţiile locale SCAPĂ BASMA CURATĂ pentru DEFRIȘĂRI
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Bogdan Codrescu

Primăriile Galaţi şi Tecuci se întrec în TĂIERI FĂRĂ AVIZ. Administraţiile locale SCAPĂ BASMA CURATĂ pentru DEFRIȘĂRI
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Primăria Galaţi a câştigat procesul cu Garda de Mediu pentru defrişările de pe Faleza Dunării din 2014 * Primăria Tecuci contestă amenda de 40.000 de lei pentru tăieri de arbori fără aviz de mediu


În 2014, Direcţia tehnică din cadrul Primăriei municipiului Galaţi a dispus tăierea mai multor arbori de pe taluzul Falezei Dunării, chiar dacă nu exista un aviz din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Au fost tăiaţi atunci zeci de copaci. La momentul respectiv nici nu s-a solicitat un astfel de aviz de la instituţia de mediu, iar Garda de Mediu Galaţi a sancţionat Primăria cu 40.000 de lei, dar municipalitatea a contestat amenda şi acum a şi câştigat procesul.

„Primăria municipiului Galaţi a câştigat în instanţă procesul prin care a contestat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, întocmit de Garda de Mediu, în august 2014. Judecătoria Galaţi a anulat procesul-verbal de amendă în martie 2015, soluţie menţinută şi de Tribunalul Galaţi, ca instanţă de apel, în decembrie 2015”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu.

Scandalul de atunci nu s-a soldat decât cu o singură demisie, cea a directorul Radu Dinu, care ar fi dispus tăierile, în pofida cererilor primarului Marius Stan de întrerupere a tăierilor pe Faleză, până la obţinerea avizului. „Prin demisie şi-a asumat mai multe chestiuni. Era director general, avea responsabilităţi”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Pe lângă acest proces câştigat al Primăriei pentru defrişare, ştim că în 2013 a fost sancţionată şi societatea Gospodărire Urbană, care a primit undă verde, tot de la Primărie, pentru ciuntirea teilor de pe Domnească, Coşbuc şi Brăilei. În schimb şi acest proces a rămas în aer.

Primăria Tecuci, între aviz şi contestaţie

Epidemia tăierilor ilegale nu a lovit numai în municipiul Galaţi, ci şi la Tecuci. Potrivit presei tecucene, primarul Daniel Ţuchel „a tăiat toţi plopii de pe strada 1 Decembrie 1918, zeci de copaci din Parcul central, din Parcul Crâng”.

Săptămâna aceasta, Garda de Mediu a scris o amendă pentru Primăria Tecuci, tocmai pentru tăieri de arbori fără aviz. „Primăria Tecuci a avut un proiect de modernizare pentru strada 1 Decembrie şi zona industrială, dar a tăiat plopi în zona staţiei de epurare, iar aceia nu erau trecuţi în proiect pentru a fi tăiaţi. Primăria Tecuci a mai primit o amendă şi în 2014, pentru acelaşi lucru, tot eu le-am aplicat sancţiunea”, ne-a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu, Marian Daniel Mocanu. Pe de altă parte, primarul municipiului Tecuci, Daniel Ţuchel, declară că nu a tăiat arbori în zonă, ci doar stufăriş.

„Legea ne obligă să notificăm Agenţia pentru Protecţia Mediului, ceea ce am şi făcut. A fost notificată Agenţia, dar nu pentru tăieri de arbori, ci pentru tăieri de stufăriş, cu ocazia inaugurării staţiei de epurare”, ne-a spus primarul municipiului Teuci, Daniel Ţuchel.

Totodată, acesta a recunoscut că a mai primit o amendă de la Garda de Mediu şi în 2014, dar că a contestat-o în Instanţă, ceea ce va face şi în acest caz. Mai mult decât atât, primarul acuză Garda de Mediu că aplică amenzi pe criterii politice.

„Am contestat în 2014 şi cu siguranţă voi contesta şi acum, cu toate că la noi nu a ajuns, până în acest moment (1 martie, n.r), nicio amendă. Acţiunile Gărzii de Mediu sunt acţiuni politicianiste. Acest lucru se întâmplă de când PSD a trecut în opoziţie. Noi nu am făcut decât să ne facem datoria. Vom contesta şi vom câştiga. În acest moment nu ştiu ce s-a întâmplat cu prima contestaţie”, a mai spus edilul.

Citit 3591 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.