FOCAR de TBC la Şcoala 42. Confirmare medicală

FOCAR de TBC la Şcoala 42. Confirmare medicală
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Focar de TBC la Şcoala nr. 42 „Sf. Împăraţi”, din Galaţi. Totul a fost confirmat de medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde au fost internaţi deja patru elevi cu vârste între şapte şi 15 ani. Elevii au fost testaţi după ce, în urmă cu o săptămâmnă, o profesoară de limba engleză, în vârstă de 56 de ani, a fost diagnosticată cu TBC.

"240 de elevi sunt implicaţi în această anchetă. Au fost testaţi însă doar 210 elevi, restul fiind vaccinaţi pentru varicelă, motiv pentru care vor face testul IDR abia săptămâna viitoare. Dintre cei testaţi, doi au fost diagnosticaţi cu tuberculoză secundară, iar alţi doi cu tuberculoză primară infiltrativ nodulară. Niciunul dintre copii nu este eliminator de bacil Koch, ceea ce înseamnă că nu sunt pericol pentru colectivitate, virusul nefiind transmisibil. Toţi copii sunt sub tratament şi vor fi supravegheaţi până la terminarea acestuia", ne-a explicat medicul Marta Lefter, coordonator al programului de control TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi.

Părinţii acuză dezinteres


În ciuda faptului că medicii susţin că virusul confirmat în cele patru cazuri nu este contagios, părinţii celorlalţi elevi se tem că vor apărea şi alte cazuri în şcoală. Mai mult, aceştia acuză conducerea unităţii de învăţământ că nu a făcut dezinfecţie după ce s-a aflat că profesoara de limba engleză este bolnavă.

"Nu s-a închis şcoala. Cum ne pot spune ei că au făcut dezinfecţie? Nimeni nu ne spune nimic şi ne temem că şi copii noştri se pot îmbolnăvi. De ce doamna profesoară a fost lăsată să vină la ore?", ni s-a plâns mama unui eleve.

"Au fost testaţi doar elevii care învăţau cu profesoara respectivă. Copilul meu învăţa în aceeaşi clasă, fără a fi însă elevul doamnei de engleză. De ce nu au fost testaţi toţi copiii? Eu am fost la spital şi am solicitat testul IDR pentru a şti sigur dacă sunt sau nu probleme. Asta ar fi trebuit făcut însă de la început", ne-a povestit un alt părinte îngrijorat.

O parte dintre părinţii elevilor de la Şcoala Nr. 42 susţin că profesoara de limba engleză avea mască de protecţie, dar că nu o purta corespunzător.

Tratament pentru elevi


În ciuda tuturor acuzaţiilor aduse de părinţi, conducerea unităţii de învăţământ susţine că s-au urmat toţi paşii care se impun în astfel de cazuri. "Noi am urmat protocolul. Am chemat o firmă specializată şi s-a făcut dezinfecţie. Nu era nevoie de închiderea şcolii pentru că s-a făcut dezinfecţie după orele de curs", ne-a explicat Laura Cristea, directoarea Şcolii Nr. 42.

Medicii de la Spitalul TBC avertizează că toţi elevii trebuie să primească medicaţie preventivă, perioada de tratament fiind diferită. Astfel, cei care au avut IDR-ul în valori normale trebuie să facă tratament trei luni, iar cei 85 de elevi cu IDR peste valori normale trebuie să facă tratament şase luni.

ALERTĂ MEDICALĂ/ Aproape 200 de elevi, testaţi pentru TUBERCULOZĂ, după ce o profesoară a fost diagnosticată cu această boală periculoasă

Citit 4722 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Martie 2016 19:41

4 comentarii

 • postat de galatean
  Joi, 31 Martie 2016 21:14
  86.124.200.***
  Subscriu pentru Minion . Copilul meu a absolvit acum 6 ani, pe parcursul studiilor aceeasi alerta, tot o profesoara diagnosticata si internata pentru tratament, dupa care a revenit la cursuri in scurt timp ca si cum s-a tratat de o banala raceala. Din ceea ce scrie pe internet, tratamentul dureaza si nu e garantata vindecarea completa ! La inceperea anului scolar se solicita elevilor adeverinte de confirmare a starii de sanatate, profesorii de ce nu prezinta aceeasi adeverinta medicala ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de minion
  Joi, 31 Martie 2016 13:47
  78.96.59.***
  Ceea ce nu a spus nimeni pana acum este faptul ca nu e primul caz de TBC la Scoala 42. A mai fost un caz anul trecut sau acum doi ani parca. Insa atunci nu a ajuns nimic in presa.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Mona
  Joi, 31 Martie 2016 11:03
  89.137.138.***
  Este vorba despre o bacterie "Mycobacterium tuberculosis" NU un virus (de unde si tratamentul cu antibiotice). Poate fi scuzabil pentru un cetatean fara pregatire dar nu si pentru cadre medicale.
  0
  8
  Raportează
 • postat de ella
  Joi, 31 Martie 2016 01:00
  5.13.223.***
  Hotarati-va e virusul BK, sau bacilul Koch?
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.