Puţini gălăţeni selectaţi pentru angajare/ Şomerii vor salarii mai mari

Puţini gălăţeni selectaţi pentru angajare/ Şomerii vor salarii mai mari
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Prima bursă generală a locurilor de muncă de anul acesta se anunţa un eveniment interesant, având în vedere că fuseseră invitaţi peste 1.000 de angajatori din judeţ, ceea ce înseamnă că numărul locurilor de muncă ar fi trebuit să fie consistent. Cu toate acestea, la bursă au venit doar 50 de angajatori în Galaţi şi 36 în Tecuci, aceştia oferind, în total, 1.500 de locuri de muncă, dintre care 1.100 în Galaţi.

Agenţii economici, nemulţumiţi

În încercarea de a afla părerea angajatorilor despre potenţialii angajaţi, am aflat că nemulţumirile sunt mari. "În primul rând, sunt oameni care nu vor să muncească. Vin, întreabă care e programul şi salariul, şi apoi ne spun că nu e bine pentru ei. Un salariu net de 1.400 de lei credem noi că e totuşi decent în Galaţi", ne-a explicat reprezentanta unei firme.

Nici nivelul de pregătire nu este strălucit printre pretendenţii la un loc de muncă, din câte ne-au spus angajatorii. "Sunt oameni care nu ştiu limba engleză, care nu ştiu ce este o adresă de e-mail, dar care vor să plece în străinătate să muncească. Încercăm să filtrăm, totuşi, oamenii care ne-au lăsat CV-uri şi suntem încrezători că toate cele 50 de posturi pe care le punem la bătaie, de infirmieri şi asistenţi medicali în Marea Britanie, vor fi ocupate, mai ales că salariile sunt destul de mari", ne-a explicat Neta Iacomi, reprezentanta unei companii de recrutare.

Există însă şi angajatori care spun că gălăţenii cu chef de muncă au un loc asigurat în echipa lor. "La noi, e nevoie de motivaţie. Dacă vrei să faci bani, vii şi munceşti, e simplu. Se lucrează pe salariu fix şi comisione, ceea ce înseamnă că, lunar, se pot încasa sume frumuşele de către orice angajat. Cei care s-au arătat interesaţi au şanse mari să fie selecţionaţi, dat fiind că nu avem un număr exact de posturi", ne-a explicat Georgiana Dediş, reprezentanta unei firme în căutare de agenţi de vânzări.

Şomerii vor salarii mai mari

"Din păcate, nu prea găsesc multe joburi în Galaţi pe domeniul meu. Eu sunt inginer navalist de profesie, iar cei de la Damen nu sunt prezenţi aici. Sunt, totuşi, alte câteva locuri de muncă interesante, la care cred că m-aş pricepe, dar depinde de salariu. În condiţiile economice actuale, pentru un salariu mai mic de 1.500 de lei nu m-aş angaja", ne-a spus Andrei, un tânăr de 28 de ani.

Alţii sunt mai maleabili şi sunt dispuşi să muncească şi pe bani mai puţini, dacă angajatorul le oferă stabilitate la locul de muncă. "Am venit, în primul rând, pentru a vedea ce oferte mai sunt pe piaţă. Aş lucra oriunde aş avea siguranţa locului de muncă, chiar dacă salariul ar fi de 1.200 de lei. Oricum, în ziua de azi, mai toţi dau şi bonuri de masă, deci nu ar fi rău. Mai greu e cu stabilitatea", ne-a povestit şi George, un alt şomer.

În ceea ce priveşte prezenţa şomerilor, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă ne-au spus că numărul participanţilor este considerabil mai mic decât anul trecut. "Cred că sunt cam cu 30 la sută mai puţini oameni astăzi, decât la prima bursă de anul trecut. Mă bucur, însă, că angajatorii au venit cu locuri de muncă diversificate, că gălăţenii care vin, totuşi, la bursă, au de unde să aleagă şi că, poate, rata şomajului se va mai diminua un pic după eveniment. Cu toate astea, mă aşteptam la o mai mare prezenţă a tinerilor, dat fiind că multe locuri de muncă li se adresează. În vederea încadrării au fost selectate 343 de persoane, dintre care 280 în Galaţi. Supriza o reprezintă numărul mare al celor angajaţi pe loc, 15, dintre care trei cu studii superioare. De altfel, una dintre companiile IT prezente la bursă a angajat doi programatori, după ce aceştia au susţinut o probă practică chiar aici, pe un laptop.", ne-a spus Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.

Actualmente, în evidenţele AJOFM Galaţi, sunt înregistrate 17.771 de persoane fără loc de muncă.

Citit 3300 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2016 17:45

3 comentarii

 • postat de @ rocky
  Vineri, 15 Aprilie 2016 13:51
  78.96.255.***
  Mare dreptate aveti. Daca inainte , pentru admiterea la inginerie erau 3-4 candidati pe un loc , iar examenul de admitere era de 3 zile , azi te aduna de pe strada ca sa te faca inginer. Plus ca multe firme angajeaza ingineri "proiectanti" , fara ca respectivii sa fi vazut vreodata cum arata doua table sudate cap la cap.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 15 Aprilie 2016 10:38
  5.13.239.***
  1500 de lei este o jignire. exemplu: Daca un vanzator vinde afara marfa stradal la propriu si face 2700-4500 de lei lunar din care 1300-1500 pleaca la angajat si stat adica chiar ramane cu bani angajatul care sta si in frig si vant lap propriu, seful sta la caldurica sau alta afacere si investeste intr-o masa si cateva panouri. La o firma mai mare sau SA, isi scot banii de zeci si sute de ori si urla in gura mare ca nu sunt bani!
  Dragi patroni si scriitori in condei, lumea invata din greseli, si se adapteaza! Sclavia se aflat deja in multe locuri, chiar si in domeniul presei, dar multi chiar nu mai accepta mizeriile s-au saturat! De ce sa stau pe 7-800 de lei când pot face chat acasa cu 2-3x mai mult si timp liber!
  De ce sa lucrez 4-5 meserii cu 1200 de lei când pot avea 4000-5000 in tarile reci , masa si cazare asigurata si mai mult decat atata respect!
  Aici nu ai nimic! Doar maruntis! Multe firme le-au plecat oamenii in Anglia din Galati!
  7
  10
  Raportează
 • postat de rocky
  Vineri, 15 Aprilie 2016 09:35
  193.230.156.***
  Adevarul este undeva la mijloc. Pe de o parte sunt o gramada de tineri necopti, nu stiu mai nimic sa faca (nici Excel sau in Word nu stiu sa lucreze ca lumea, nu mai pomenesc aici de alte aptitudine care trebuie insusite de la facultate) dar vor salarii mari, iar pe de alta parte sunt o gramada de angajatori care au posturi vacante de genul 3 in 1 sau 5 in 1, adica, scuzati-ma, dar nu pot sa-i ceri unui absolvent mai ales sa cunoasca si mecanica, si electronica si electrica, ca ai tu nevoie de un inginer universal in companie care sa stie de toate (de fapt mai nimic) si care sa fie platit putin peste salariu minim pe economie?! Nici asa nu merge.
  Deci, angajatorii au partea lor de vina dar si someri care viseaza cai verzi pe pereti. Unde s-au facut compromisuri din ambele parti, tot ambele parti au avut de castigat. Si da, trebuie sa o spun, in ziua de azi in Romania nu prea mai poti sa motivezi un angajat pe post de inginer cu ceva experienta, fara sa-i dai macar 5 Euro/ora (net). Nu mai spun ca pentru unii e putin dar ingineria (electrica, mecanica, electronica) necesita, ca si in cazul unui medic specialist, cativa ani buni de practica, pentru ca nu e suficient numai teorie (pe care multi dintre absolventi nu o stiu), ci si istorie si geografie. Nu mai pomenesc de partea de proiectare unde un inginer bun are nevoie de vreo 10 ani de studiu individual (sau experienta) de a se forma la un nivel acceptabil pentru companiile straine, nu vrajeli ca la noi, termina facultatea ca sa stie cum se face o adresa de informare si cum se invart doua acte sau hartii !!!
  1
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.