Galaţiul devine CAPITALA EUROPEANĂ a muzicii ROCK (PROGRAM)

Galaţiul devine CAPITALA EUROPEANĂ a muzicii ROCK (PROGRAM)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În perioada 17-19 iunie, vor concerta pe stadionul "Dunărea" nu mai puţin de 15 trupe din România, dar şi din şapte state riverane Dunării


Galaţiul devine timp de trei zile capitala europeană a muzicii rock. Pe 17, 18 şi 19 iunie, pe stadionul "Dunărea", se va desfăşura a treia ediţie a Danube Rock Festival, eveniment aşteptat cu sufletul la gură de fanii acestui gen de muzică din oraş, dar şi din ţară. Vor concerta nu mai puţin de 15 trupe din România, dar şi din ţări europene şi dunărene.

Capete de afiş sunt şi alte grupuri care au mii de fani în România şi nu numai: Pasărea Rock, Alternosfera, Zdob şi Zdub, Lună Amară, Bucovina. Vor evolua, de asemenea, trupe româneşti mai tinere, dar cu priză la public: Fameless, Dirty Shirt, Fried Friend, dar şi Platonic Band, fondată de gălăţeanul Nicu Patoi, unul dintre cei mai buni chitarişti din România. De peste hotare vor veni Siluet (Bulgaria), Ozone Mama (Ungaria), Nord (Croaţia), Pan Bay Bastards (Austria), Repetitor (Serbia).

Prezentator va fi Dan Helciug, solistul de la „Spitalul de urgenţă”.

Bilete pentru toate buzunarele

Festivalul este organizat de Teatrul Muzical „N. Leonard” din Galaţi, în colaborare cu Fundaţia Culturală Phoenix şi, bineînţeles, Primăria  Galaţi.

Din acest motiv, biletele sunt pentru toate buzunarele - 21,6 lei preţ întreg şi 10,4 lei cu reducere pentru elevi şi studenţi şi grupuri mai mari de 20 de persoane în toate cele trei seri. Un abonament pentru toate cele trei zile costă 33 de lei. Biletele şi abonamentele pot fi procurate şi de la casa de bilete a Teatrului Muzical în fiecare zi, între orele 8,30 şi 16,00, dar şi direct de la intrarea pe stadion, în toate cele trei seri de festival.

Fără băuturi „la pachet”

Pentru a evita înghesuiala, accesul pe stadion se va face începând cu ora 17,00, concertele urmând să înceapă la ora 18,00. Recitalurile trupelor vor dura între 30 şi 90 de minute fiecare, în funcţie de importanţa artiştilor şi de reacţia publicului.

Având în vedere durata îndelungată a concertelor, organizatorii au pregătit standuri cu apă, răcoritoare, cafea, îngheţată, bere şi produse alimentare, precum şi un număr suficient de toalete ecologice.

„Nu va fi permis accesul cu cuţite, arme, artificii, substanţe periculoase, obiecte contondente. Organizatorii roagă publicul să nu vină cu băuturi din afară, având posibilitatea de a le achiziţiona la spectacol”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Programul complet al festivalului

Organizatorii au definitivat şi programul festivalului pentru cele trei seri. Astfel, vineri, 17 iunie, în prima seară de festival, vor cânta Fameless, Siluet (Bulgaria), Luna Amară, Ozone Mama (Ungaria) şi Pasărea Rock, formată din o parte din membrii formaţiei Phoenix. 

Sâmbătă, 18 iunie, Rock la Dunăre va continua cu Dirty Shirt, Spitalul de Urgenţă, Nord (Croaţia), Pann Bay Bastards (Austria) şi Alternosfera din Republica Moldova.

Duminică, 19 iunie, în ultima seară, ne vor încânta Fried Friend, Platonic Band (în care evoluează la chitară nepreţuitul nostru gălăţean Nicu Patoi), Repetitor (Serbia), Bucovina şi Zdob şi Zdub.

Alternosfera - cea mai bună trupă de rock alternativ

Alternosfera a fost fondată în 1998. Pe parcursul anilor, formaţia şi-a schimbat componenţa, având în prezent doar două persoane din formula iniţială, Marcel Bostan - voce şi clape şi Marin Nicoară - chitară, clape. Alături de ei, pe scenă, la Galaţi, vor urca şi Sergiu Aladin - chitară, clape, Eugen Berdea - percuţie şi Serghei Krasnov - bass.

În primii ani, formaţia îşi caută tematica şi stilul, experimentează cu diverse instrumente, acumulează experienţă şi înregistrează primele demo-uri. Primul album "Oraşul 511" a fost lansat în mai 2005, iar denumirea albumului provine de la garajul nr. 511, unde formaţia îşi avea sala de repetiţie. Albumul include piesa “Wamintirile”, care a „invadat” posturile de radio şi televiziune din România.

Doi ani mai tarziu, Alternosfera lansează "Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică". Prin acest album Alternosfera pune punct perioadei romantismului liric în creaţia sa, iar în toamna lui 2008 lansează EP-ul "Flori din groapa Marianelor".

Din 2012, până în 2015, trupa a lucrat la un triptic - "ePIsodia" - care cuprinde albumele "Virgula", "ePIzodia" şi "Haosoleum".

Alternosfera practică un metal alternativ melodic, cu clapa care "duce" toată melodia. Versurile lor sunt de cele mai multe ori de dragoste, având însă şi conotaţii sociale sau politice. Ca sound, Alternosfera este unică în momentul de faţă pe piaţa muzicală basarabeană, contextul lor de influenţe variind de la anii '80 la grunge-ul Seattle-ului anilor '90. Vocea lui Marcel Bostan este bogată ca inflexiuni, având şi o linie lirică dezvoltată şi exersată, cât şi puterea de a "urca" foarte mult. Melodicitatea lor specifică este dată şi de faptul că majoritatea pieselor au "lead"-ul de pian clasic.

Formaţia a obţinut în 2015, pentru al doilea an consecutiv, premiul Best Romanian Alternative Rock Band, în cadrul concursului organizat de către site-ul de rock nr. 1 din România – Metalhead.

Pasărea Rock, renăscută din legendara trupă Phoenix

Cele câteva apariţii ca „supergrup” ale lui Baniciu, Kappl şi Ţăndarică au fost bine primite de public, încât în 2014, din cenuşa grupului Pasărea Phoenix, aceştia fondează Pasărea Rock, formulă în care au susţinut deja nenumărate concerte.

Baniciu, Kappl şi Lipan au deschis concertul Deep Puple (Cluj-Napoca), în 2013, au participat la Festivalul Folk You, ediţiile Vama Veche şi Bucureşti, la spectacolul „Centenar Maria Tănase” şi au susţinut un concert la Târgu Mureş.

Mircea Baniciu este vocea inconfundabilă a Cantafabulelor, Josef Kappl este unul dintre compozitorii de geniu ai celui mai titrat album rock românesc al tuturor timpurilor, iar Ovidiu Lipan Țăndarică - spiritul viu şi energia ritmului dezlănţuit. Fiecare dintre cei trei a dezvoltat ample proiecte individuale, însă involuntar şi irezistibil s-au simţit atraşi de formula care i-a consacrat.

Proiectul Pasărea Rock are următoarea componență: Mircea Baniciu - solist vocal, chitară; Josef Kappl - chitară bass, voce; Ovidiu Lipan Țăndărică - tobe, percuție; colaboratori: Sorin Voinea - clape, voce; Nicu Patoi - chitare.

Zdob şi Zdub bat toba din 1994

În anul 1994 s-a fondat formaţia Zdob şi Zdub, grup de hardcore şi folclor românesc şi moldovenesc, stiluri îmbinate de membrii trupei într-un mod original, care, în spectacolele live, fac publicul să încingă adevărate hore şi să petreacă până după bis. Componenţa formaţiei este Roman Iagupov - voce,  Mihai Gincu - bass chitară, Sveatoslav Starus - chitară, Andrei Cebotari - tobe, Valeriu Mazilu - trompetă, cimpoi, Victor Dandeş - trombon şi instrumente populare.

Băieţii de la Zdob şi Zdub au avut onoarea să cânte în deschiderea concertelor susţinute de multe formaţii cu renume mondial, cum ar fi Rage Against the Machine sau Red Hot Chili Peppers.

Pe lângă festivaluri, muzica trupei Zdob şi Zdub a putut fi ascultată şi apreciată în cadrul unor concursuri precum Eurovision, unde în 2005 a ocupat locul al şaselea, dar şi la televiziuni, având apariţii pe scena de la MTV Europe. Premiaţi au fost, de asemenea, şi de unele reviste şi posturi de radio.

Trupa a marcat 18 ani de la înfiinţare printr-un album produs în Germania, „Basta Mafia!”, în limba engleză, pentru care au lansat apoi şi o variantă în limba română.

Tupa Bucovina, între folk şi rock

Bucovina este o formaţie de folk metal tradiţional din România, care s-a înfiinţat în 2000, la Iaşi, avându-i în componenţă pe Crivăţ şi pe fostul basist Harbard. La scurt timp, bateristul iniţial a fost înlocuit de Mishu, care de atunci a devenit un membru permanent al formaţiei.

După ce Harbard a părăsit trupa, Bucovina a intrat într-o perioadă de pauză, generată şi de implicarea lui Crivăţ şi Mishu într-un nou proiect deathgrind intitulat Vena Cavă.

În 2005, Bucovina se întoarce pe scena metal şi este întâmpinată cu entuziasm de fanii genurilor folk, viking şi pagan al metalului. La bass îl cooptează pe brazilianul Paolo Cito, care s-a mutat în România. Ulterior, acesta decide să părăsească trupa şi să se stabilească în Suedia. Primul album Bucovina este deja compus, alături de Paolo Cito. Albumul de debut a fost bine receptat de către public, formaţia lansând apoi un al doilea material discografic, în 2010 - "Duh" - mai bine ancorat în muzica folk tradiţională, având şi un concept teoretic şi muzical mai puternic. În 2013, Bucovina lansează albumul "Sub stele", pentru ca în 2015 să revină în atenţia publicului cu noutăţi discografice, "Nestrămutat" fiind ultimul lor album. 

Florin Tibu (Chivăţ) la chitară şi vocal, Bogdan Luparu la chitară şi voce, Bogdan Mihu („Vifor”) la percuţie şi Jorge Augusto Coan la chitară bass vor cânta şi încânta publicul gălăţean cu piese devenite hit-uri: „Valea Plângerii”, „Şoim în văzduh”, „Bucovina, inima mea” sau „Ultima iarnă” (piesă de pe noul album).

Luna Amară, cenzurată la TV

Luna Amară este o formaţie de muzică rock, originară din Cluj-Napoca şi fondată în 1999 sub numele de Tanagra Noise de către Nick Fagadar (voce, chitară), Gheorghe Farcaş (chitară bass). La scurt timp, alţi artişti au completat trupa, elementele nou-introduse fiind remarcabile, un instrument aparte, mai rar întâlnit în muzica rock, fiind trompeta (interpretată de Mihnea Blidariu).

Debutul pe scenă a avut loc în primăvara anului 2000. În 2004 are loc lansarea primului album, "Asfalt", care reuneşte piese rodate în cinci ani de concerte live, fiind considerat "un album dureros, incitant, incomod, o palmă peste obrazul prostiei tihnite".

În acelaşi an, trupa apare pe prima pagină a mai multor cotidiene naţionale, datorită unor probleme de cenzură ivite la Cluj, Bacău şi Alba-Iulia, dar şi datorită unei interpretări pline de semnificaţii politice la Stufstock Vama Veche, în direct la TVR1. În 2005 şi 2007, Luna Amară participă pentru prima oară la Sziget Festival din Budapesta. Alte albume care le-au adus o mulţime de fani în toată ţara sunt "Loc lipsă" (2006), "Don't Let Zour Dreams Fall Asleep" (2008), "Pietre în alb" (2011), "Live la Conti" (2014).

Dirty Shirt, o apariţie originală

Dirty Shirt au câştigat finala Wacken Battle Romania şi s-au clasat pe locul al doilea în Germania, la cel mai mare festival de metal din Europa - Wacken Open Air. Trupa este considerată una din cele mai originale apariţii pe scena rock din România, combinând stiluri diferite: pe o bază metal-industrial-hardcore se adaugă elemente preluate din folclorul românesc, funk, electro, progressive. Versurile formaţiei sunt în diverse limbi.

Fameless, din ce în ce mai faimoasă

Fameless este o formaţie românească de rock, formată în martie 2015 la Timişoara, de către Tiberiu Albu, câştigătorul concursului Vocea României, de la ProTV, în 2014. Deşi foarte tânără, trupa are deja lansate două single-uri: "Show Me How to Live" şi "For the Love of God". Trupa are la activ numeroase concerte, dar şi apariţii TV şi la radio.

Citit 14564 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.