Donează doi euro pentru visele copiilor Galaţiului. Ajută-i să meargă în tabără!

Donează doi euro pentru visele copiilor Galaţiului. Ajută-i să meargă în tabără!
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Printr-un SMS expediat la 8837, donatorii pot ajuta copiii de la Fundaţia „Inimă de Copil” să-şi îndeplinească visul de a descoperi, în cadrul unei tabere, România de dincolo de Galaţi 

Sunt cuminţi, talentaţi, ochii lor transmit lumină şi bunătate. Unii ridică privirea cu timiditate şi modestie, iar alţii, cu un respect cum rar îţi este dat să întâlneşti, zâmbesc şi îţi împărtăşesc cu mult entuziasm visele. Aşa sunt copiii de la Fundaţia „Inimă de Copil” din Galaţi. S-au născut în familii fără mari posibilităţi financiare sau chiar cu dizabilităţi severe, dar încearcă să-şi construiască, din lucrurile simple, o lume fericită. Membrii Fundaţiei „Inimă de Copil” şi-au deschis larg braţele, încă din anul 1996, pentru aceşti mici luptători. Zeci de copii din judeţul nostru primesc zilnic, la centrele de zi din Galaţi, Pechea şi Tecuci, sprijin la teme, o masă consistentă, rechizite, sprijin emoţional şi posibilitatea de a participa la activităţi ce le dezvoltă capacităţile. Totodată, la centrul de zi „Mihaela” din Lieşti, copiii cu dizabilităţi beneficiază de activităţi de recuperare, socializare, terapie ocupaţională şi kinetoterapie. Aici sunt trataţi ca într-o mare familie, în care toate eforturile sunt unificate pentru ca drumul lor să fie mai uşor.

„Graniţe” de neatins la ieşirea din localitatea natală

Unul dintre cele mai dragi proiecte ale organizaţiei, destinate copiilor în dificultate şi tinerilor cu dizabilităţi, este cel de tabere. Prin intermediul acestuia, anual, din 1997, fundaţia le „deschide uşa” spre mare şi munte copiilor susţinuţi în programele organizaţiei. De la câţiva copii care urmează să meargă în această vară la tabere am aflat că nu au ieşit niciodată din localitatea de reşedinţă alături de părinţi. Singura oportunitatea de a merge undeva în vacanţă le este oferită de Fundaţia „Inimă de Copil”. „Anul trecut, când urma să ne întoarcem în judeţ, câţiva copii m-au întrebat: „Ne întoarcem în România?”. Printre cei care merg la tabere sunt persoane care nu au ieşit niciodată din sat. Un alt copil mi-a spus că la tabără i-a plăcut cel mai mult că a dormit într-un pat moale”, ne-a povestit Amalia Ene, responsabil comunicare şi strângere de fonduri în cadrul fundaţiei.

Vise mari în oameni mici

Maria Ciulică are zece ani şi a trecut cu succes în clasa a V-a. Ea este beneficiara unuia dintre centrele de zi ale fundaţiei din anul 2013. Timidă, dar frumuşică foc şi pasionată de desen, ne-a spus că aşteaptă cu nerăbdare să ajungă în tabără. Anul trecut, a văzut pentru prima data marea. „Îi era frică să intre în apă. A fost ceva nou pentru ea”, şi-a amintit Amalia Ene. 

Alături de Maria stătea mama sa, Safta Ciulică. „Ajutorul fundaţiei pentru noi înseamnă foarte mult. Ne sprijină cu orice avem nevoie: haine, rechizite, cu temele copiilor... Iar în vacanţă noi nu am fost niciodată împreună”, ne-a spus mama Mariei.

Alexandra Vizureanu tocmai a absolvit clasa a VIII-a. Se numără şi ea printre copiii care vor ajunge anul acesta în tabără. Începând de anul viitor nu va mai putea beneficia de serviciile fundaţiei, din cauza vârstei, însă este hotărâtă să nu se despartă atât de uşor de familia de la „Inimă de Copil”. „Voi veni aici să fac voluntariat. Mie îmi place să fiu lângă copii, să-i ajut. Aici am învăţat foarte multe lucruri şi, datorită fundaţiei, am descoperit locuri pe care nu aş fi avut şansa să le văd dacă nu eram aici.”

Alexandra îşi doreşte să-şi continue studiile la Liceul Teoretic „Dunărea” din Galaţi, iar mai târziu, după absolvirea facultăţii, visează să devină avocat. „Am fost alături de copiii de la fundaţie la Tribunal şi acolo am fost în situaţia de a intra în pielea unui avocat, printr-un joc de rol. Mi-a plăcut atât de mult, încât asta îmi doresc să fac şi atunci când voi fi mare”, ne-a mărturisit Alexandra.

 

La „Inimă de Copil” am cunoscut-o şi pe Valentina Gherghe. Are 13 ani şi a trecut în clasa a VI-a. La centrul de zi din Galaţi vine de anul trecut. Îi place să studieze şi chiar se numără printre cei mai buni elevi de la instituţia unde învaţă. „A obţinut premiul trei la final de an şcolar”, a precizat Sanda Docan, psiholog în cadrul fundaţiei. „După ce îmi voi finaliza studiile vreau să am un salon de frumuseţe. Îmi place să machiez, să fac diverse coafuri. Asta este pasiunea mea”, ne-a povestit Valentina.

Lângă Valentina stătea şi Iuliana Balmuş. Are doar 12 ani şi planuri mari pentru viitor. Ne-a spus hotărâtă că vrea să fie medic, să salveze vieţi. Încă nu a apucat să descopere cât de complex este domeniul în care visează să activeze, dar fundaţia o ajută în acest sens. A fost la un curs de prim-ajutor, pentru început. Şi la şcoala are rezultate bune. „Şi Iuliana la sfârşit de an şcolar a obţinut o menţiune pentru rezultatele le învăţătură”, a completat psihologul fundaţiei. 

O experienţă unică şi îndelung aşteptată

Pentru aceşti copii care încearcă zilnic să depăşească provocările din viaţa lor, taberele de vară sunt o experienţă unică şi îndelung aşteptată. Mulţi dintre ei văd pentru prima dată marea, muntele, un parc de distracţii. Micuţii spun că la mare şi la munte până şi culoarea cerului este alta. În special pentru cei de la sat, taberele la care vor participa sunt un vis.

Evident, eforturile depuse de fundaţie pentru aceşti copii sunt enorme. Pentru a-i ajuta să meargă în tabără, „Inimă de Copil” a demarat o campanie de strângere de fonduri prin SMS la 8837, care se va desfăşura până pe 31 august. Costul unui SMS este de doi euro.  

Astfel, cu ajutorul donatorilor vor fi trimişi în tabără 80 de copii din programele organizaţiei. Donaţiile vor construi amintiri de neuitat, pe care ar trebui să le aibă orice copil. Discutând destul de des cu beneficiarii serviciilor Fundaţiei "Inimă de Copil" am descoperit copii talentaţi, care, cu siguranţă, sunt motive de mândrie ale Galaţiului.

Citit 4209 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.