APC solicită RETRAGEREA unor ALIMENTE de pe piaţă. Cum ne pun sănătatea în PERICOL produsele de post

APC solicită RETRAGEREA unor ALIMENTE de pe piaţă. Cum ne pun sănătatea în PERICOL produsele de post
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat un nou studiu, în cadrul campaniei naţionale de informare şi educare "Să învăţăm să înţelegem eticheta". Ţinta acestui studiu a fost reprezentată de produsele de post, comercializate de marile societăţi comerciale. Experţii au achiziţionat 35 de preparate şi semipreparate vegetale, pe care ulterior le-au investigat.

Astfel, au fost supuse unei analize complexe produse precum fasolea bătută, salata humus, chifteluţele de legume, salata de vinete cu ceapă, fulgii de fasole, fulgii pentru piure de cartofi, piure de cartofi Knorr, pasta vegetală tartinabilă, aperitiv vegetal cu semințe de in, pate vegetal din boabe de soia, sos de maioneză, tofu în saramură, tofu frământat, baton vegetal din tofu, drob de ciuperci, pastă vegetală cu ceapă verde, crenvurşti vegetali, specialitate vegetală pe bază de grăsimi şi uleiuri vegetale, grăsime tartinabilă vegetală.

În cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 de aditivi alimentari, cei mai mulţi dintre aceştia fiind extrem de periculoşi pentru sănătate. Potrivit specialiştilor, aditivii care sunt consideraţi suspecţi de apariţia unor grave probleme de sănătate ar fi următorii: E100, E120, E150a, E200, E211, E202, E223, E304, E316, E320, E331, E407, E410, E412, E415, E440, E452, E471, E476, E481, E509, E621.

Sfatul specialistului pentru consumatori

"Produsele de post, cu unele excepții, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conţinut insignificant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente şi aditivi alimentari din belşug. Există alternative sănătoase la produsele vegetale industriale, şi anume legumele şi fructele de sezon care sunt accesibile şi din punct de vedere al preţului. Din păcate, încă mai există consumatori care folosesc în perioada postului, şi nu numai, grăsimi tartinabile vegetale sau margarine, despre care se ştie că prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău în organism şi îl reduc pe cel bun, fapt care poate favoriza apariţia infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Pe lângă asta, preşedintele asociaţiei susţine că ar trebui retrase de pe piaţă produsele cu grăsimi trans. Acest tip de grăsimi fac mâncărurile mai gustoase, însă preţul este plătit de inimă.

„În Statele Unite ale Americii, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a  dispus în anul 2015, printr-o decizie, ca până în anul 2018 să se elimine de la comercializare alimentele cu conţinut de grăsimi trans. Solicităm pe această cale ca Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Parlamentul României, să dispună astfel de măsuri legislative care să ducă la eliminarea unor astfel de produse de pe piaţă, despre care se ştie că favorizează apariţia unor boli cardiovasculare”, a transmis Costel Stanciu.

Citit 5367 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.