Cine sunt cei mai bogaţi gălăţeni din "Top 300" Capital

Cine sunt cei mai bogaţi gălăţeni din "Top 300" Capital
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Topul celor mai bogaţi oameni din România, realizat anual de revista Capital, a fost lansat pe piaţă zilele trecute. Şi în ediţia de anul acesta a topului, printre românii cu averi impresionante se află şi câţiva gălăţeni, pe care i-am "extras" pentru dumneavoastră.

Pe poziţia a şasea în "Top 300 Capital" se află oamenii de afaceri Gruia Stoica (48 de ani) şi Vasile Didilă (46 de ani), originari din satul gălăţean Toflea. Averea celor doi este estimată la 380-400 de milioane de dolari. Anul trecut, oamenii de afaceri fuseseră listaţi separat. Gruia Stoica era pe locul 21, iar Vasile Didilă, pe locul 14. Revista îi listează pe cei doi ca oameni de afaceri bucureşteni, dar noi vom ţine cont de faptul că sunt originari din Galaţi. Gruia Stoica şi Vasile Didilă sunt acţionari ai Grampet, care deţine şi Grupul Feroviar Român (GFR), cel mai mare operator feroviar privat din România. Pentru Capital, omul de afaceri Gruia Stoica a declarat că este momentul să investească în consolidarea grupului, după ani de creştere constantă. De asemenea, cel mai bine clasat manager gălăţean din Top 300 spune că, în ultima perioadă, a fabricat şi livrat către Primăria Timişoara tramvaie Armonia. De asemenea, după inventarea, la Reloc Craiova, a primei locomotive care funcţionează cu ulei vegetal, comestibil, se lucrează acum la alte inovaţii, printre care un tren diesel DMU cu o locomotivă pe baterii şi telecomandă. În acelaşi timp, Grampet se pregăteşte pentru listare la una dintre marile burse din Europa.

Familia Rapotan, creatoarea imperiului Arabesque, se află în această ediţie a topului pe locul 26, cu o avere de 150-160 de milioane de euro, după ce, anul trecut, era pe locul 28. Acţionarii majoritari ai societăţii sunt Cezar, Angelica şi Mircea Rapotan. Societatea aşteaptă, pentru acest an, o creştere a vânzărilor de circa cinci procente, potrivit datelor revistei Capital. Piaţa construcţiilor se dezgheaţă, iar asta n-are cum să fie decât de ajutor pentru o afacere care este în top de ani buni. Reţeaua Arabesque este formată din 19 magazine, în România, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.

Pe poziţia 47 în top se află omul de afaceri Costel Miron, în vârstă de 56 de ani, a cărui avere este estimată la 95-100 de milioane de euro. Miron e în creştere cu două poziţii faţă de anul trecut, când averea îi era estimată la 88-90 de milioane de euro. În afaceri, 2015 a fost un an bun pentru creatorul Mairon Group, care are ca obiect de activitatea stocarea, procesarea şi distribuţia de produse metalurgice. Profitul societăţilor din grup - Mairon, Mairon Tubes şi Utchim Steel - a fost de circa 27 de milioane de lei.

Corneliu Găvăneanu (65 de ani) este, în ediţia din acest an a topului, pe locul 120. Anul trecut fusese pe poziţia 104. Averea sa este estimată la 44-46 de milioane de euro, faţă de 50-52 de milioane, în topul precedent. Metaltrade a încheiat anul 2015 pe minus, cu o pierdere de 2,4 milioane de euro, după ce în prealabil înregistrase tot minusuri: 1,75 milioane de euro în 2014 şi 1 milion în 2013. Şi Port Bazinul Nou a încheiat anul 2015 cu o pierdere de circa 200.000 de euro, după ce, în 2014, obţinuse un profit circa 170.000 de euro.

Marian Andreev (52 de ani) este pe locul 127 în top, în urcare faţă de anul trecut, când era pe poziţia 131. Averea estimată i-a crescut de la 40-42 de milioane de euro la 43-44 de milioane. Omul de afaceri a preluat, în 2002, fabrica gălăţeană Prutul, cu o bogată tradiţie în obţinerea uleiului presat la rece. Omul de afaceri manageriază şi alte societăţi, care se ocupă de distribuţia de inputuri agricole (îngrăşăminte, pesticide, seminţe etc.) şi de comerţ cu materii prime agricole. Prutul a raportat, pentru 2015, o cifră de afaceri de 165 de milioane de euro. Potrivit Capital, societatea gălăţeană ar urma să fie divizată, astfel încât producţia şi comercializarea uleiului să revină firmei Accedere Agro.

Managerii Arcada Company, Mihai Humă (59 de ani) şi Spiru Mantu (63 de ani), sunt, în top, pe locurile 163, respectiv, 164, în urcare faţă de ediţia precedentă, când ocupau poziţiile 179 şi 180. Şi averea estimată a celor doi gălăţeni este mai mare. De unde terminaseră 2014 cu 28-30 de milioane de lei, anul acesta l-au început cu o avere estimată la 33-35 de milioane de euro. Arcada a avut, în 2015, o cifră de afaceri de 67 de milioane de euro şi un profit de 12 milioane de euro. A construit, printre altele, un pod feroviar la Băneasa şi a reabilitat un segment din calea ferată Bucureşti - Băneasa - Fundulea.

Nou intraţi în top sunt Dan Alexandrescu (45 de ani) şi Cătălin Alexandrescu (48 de ani). Averea le este estimată la 26-28 de milioane de euro. Cei doi gălăţeni au creat brandul Alex&Comp, sub care produceau ingrediente de patiserie, vopseluri de ouă şi conservanţi. Şi-au vândut divizia de condimente a societăţii către multinaţionala Fuchs şi pe cea cu ingrediente pentru prăjituri către Dr. Oetker. Cei doi oameni de afaceri deţin acum societatea Noy Business Transactions, care a făcut un profit de peste patru milioane de euro, şi Hotelul "Bicaz Resort" din Mamaia.

Pe poziţia 265 în top se află familia Stăncic, din care provin administratorii societăţii Tancrad SRL. Averea familiei a fost estimată, ca şi anul trecut, la 23-25 de milioane de euro. Potrivit Capital, societatea a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 83 de milioane de euro şi un profit de 2,7 milioane de euro, în scădere cu 20 la sută faţă de anul precedent. În anii din urmă, parte dintre contractele încheiate de societate făceau obiectul unei cercetări instrumentate de DNA. Anul trecut, familia Stăncic era nou intrată în top, pe poziţia 223.

Marea dispariţie din top este cea a familiei Istrate, care deţine afaceri în construcţii şi turism. În topul publicat anul trecut, omul de afaceri gălăţean Corneliu Istrate era pe locul 235, în scădere, cu o avere estimată la „doar” 22-24 milioane de euro, faţă de 55-57 de milioane de euro, în topul precedent.

Ierarhia naţională este condusă de Ion Ţiriac, cu o avere estimată la 1,6 - 1,65 miliarde euro, urmat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavel, patronii firmei Dedeman, cu 920-950 milioane de euro, şi Ioan Niculae, cu 600-700 milioane de euro.

Citit 19434 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.