O zi în ”iadul de la Ecosal” | Unde ajung CÂINII MAIDANEZI, când nu mai sunt pe stradă
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

O zi în ”iadul de la Ecosal” | Unde ajung CÂINII MAIDANEZI, când nu mai sunt pe stradă
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

"Salvaţi câinii din Ecosal", "Iadul din padocul Ecosal", "Ruşine pentru tratamentele inumane aplicate câinilor". Acestea sunt doar câteva dintre apelativele pe care le-am tot auzit, în ultimii doi ani, cu referire la Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din Galaţi. Este vorba, în caz că nu v-aţi dat încă seama, despre padocul situat în strada Zimbrului, din Bariera Traian, loc în care 1.106 patrupede îşi duc veacul, în timp ce alte câteva mii de suflete stau pe stradă. După ce am stat o zi printre măturătorii stradali, pentru a vedea cum îşi fac treaba şi, mai ales, dacă şi-o fac, am decis să aflu şi cum stă treaba în padoc, acolo unde "teroarea e la ea acasă".

La o mie de câini, opt îngrijitori

Padocul Ecosal are, pe statul de plată, în jur de 20 angajaţi, de la şoferi şi oameni din birouri, până la îngrijitorii de câini. Dintre aceştia, doar opt stau în preajma cuştilor, hrănind patrupedele, mângâindu-le şi făcându-le curat. E drept, însă, că timpul pentru joacă e foarte restrâns, cei mai mulţi îngrijitori rezumându-se doar la a vorbi, din când în când, cu câinii, pentru a-i calma. "Am auzit şi eu că la noi e iadul de pe pământ, că le chinuim pe animale, că le tranşăm, că le dăm la grădina zoologică pentru hrană. Tot felul de minunăţii. Eu am opt oameni care lucrează permanent în padoc, de luni până duminică, inclusiv  de sărbători. Din punctul meu de vedere, îşi fac treaba, nu chinuie animalele. Că sunt oameni cărora nu le convine nu ştiu ce chestie, nu pot eu să le schimb părerea. Ne descurcăm cu ce avem", a explicat Constanţa Cucu, şef serviciu adăpost.

O fi chiar iad?

Am intrat în incinta padocului cu inima strânsă, temându-mă de ce aş putea descoperi. Nu mi-am ascuns gândurile şi i-am zis încă de la intrare Constanţei Cucu că sper să nu văd câini chinuiţi, bătuţi, flămânzi. Nu mi-a zis nimic, ci m-a lăsat să mă conving singur. În cuştile mari de afară stau câte 20-30 de câini laolaltă. Masculii cu masculii, femelele cu femelele. Se vede că sunt adunaţi de pe stradă din comportament, dat fiind că unii sunt mai obişnuiţi cu oamenii, în timp ce alţii ar fi în stare să rupă gardul cuştii, doar, doar or muşca ceva. Ştiu, multora nu le va conveni că zic asta! "Pe cei mai agresivi îi punem deoparte, în cuşti separate. Asta nu înseamnă că în cuşti nu se mai bat câinii între ei. Este instinctul lor, se luptă pentru teritoriu, pentru întâietate în haită. Dar, în genere, au un mascul alfa şi restul îl urmează", ne-a mai explicat şefa serviciului.

În partea de interior a adăpostului, care a fost cândva un grajd, se lucrează intens la maximizarea spaţiului din cuşti, astfel încât toţi câinii să aibă acces la lumina soarelui. "Până acum, am avut cuştile de o parte şi de alta a clădirii, cu alee de circulaţie pe mijloc. Vom modifica cuştile interioare, astfel încât aleea va fi pe lângă peretele opus ieşirii în exterior, iar toţi câinii vor avea acces la cuştile de afară. Ne-am gândit la soluţia asta pentru că, deşi nu mai putem construi în intravilan, putem să le oferim câinilor un trai ceva mai bun", ne-a mai explicat Constanţa Cucu.

Capturarea câinilor, o misiune grea

În încercarea de a afla care este procedura folosită pentru capturarea de pe stradă a maidanezilor, am mers cu un echipaj al Ecosal pe teren, la lucru. Zona vizată a fost Micro 39, în spatele Aleii Comerţului, loc din care s-au făcut mai multe sesizări către dispeceratul serviciului public. În faţa blocurilor, cuşti în care câinii îşi duceau veacul, primind hrană de la unii locatari şi lătrându-i sau atacându-i pe alţii. Cei patru angajaţi ai Ecosal responsabili cu prinderea câinilor s-au pus imediat pe treabă, tranchilizând patrupedele, însă scandalul nu s-a lăsat aşteptat. "Din păcate, ăştia sunt oamenii. Eu am făcut sesizare, că m-am săturat să îmi fie teamă pentru copilul meu când vine de la şcoală, iar alţi vecini fac scandal că li se iau câinii", ne-a spus un domn, care a vrut să rămână anonim. Din motive lesne de înţeles!

Limbajul contestatarilor este greu de reprodus, în condiţiile în care tratamentul aplicat de echipajul Ecosal nu a fost nici inuman, nici crud. Poate de frica aparatului foto, poate pentru că aşa se lucrează. "Uneori mergem cu poliţia după noi, pentru că se mai întâmplă să sară oamenii la bătaie. Chiar dacă acum strângem câini doar în urma sesizărilor, tot apar probleme", ne-a povestit Constanţa Cucu.

Toţi căţeii vor acasă

Adopţiile din padocul Ecosal nu sunt nici pe departe la nivelul la care ar trebui, având în vedere numărul mare de oameni care blamează condiţiile grele din adăpost. "Săptămânal, pleacă din adăpost în jur de 10-15 câini. Nu mai mult, pentru că nu îi ia nimeni. Vine câte un ONG şi adoptă cinci sau şase şi, dacă avem noroc, mai vine câte o persoană fizică şi ia câte unul, ori pentru curte, ori pentru bloc. Sistemul e simplu, câinele pleacă de aici cu fişă de sănătate, sterilizat, microcipat, vaccinat", ne-a mai spus doamna Cucu. Încă de când ajungi lângă cuştile lor, câinii mai curajoşi încep să dea din coadă, să scoată botul printre barele metalice şi să arate că vor să fie luaţi acasă. Vor spaţiu, vor dragoste, vor ceea ce în adăpost nu au. O familie!

Citit 8423 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.