Cartierul Ţiglina I, zonă de lux cu aspect de mahala (FOTO)
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Cartierul Ţiglina I, zonă de lux cu aspect de mahala (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

 

Printre cadourile de început de primăvară înmânate doamnelor, reporterii "Vieţii libere" au stat de vorbă şi cu câţiva locuitori ai cartierului Ţiglina I, despre problemele din zonă. Iar, din ce ne-au spus oamenii, în ultimele luni nu s-a schimbat nimic. Sunt la fel de multe gunoaie aruncate, acelaşi miros înţepător dinspre toaletele ecologice şi aceleaşi străzi pline de gropi.

Doamna Lucica Gheonea, o femeie în vârstă de 74 de ani, care ne-a spus că locuieşte în Ţiglina I de 36 de ani, a fost prima persoană cu care am stat de vorbă despre problemele cartierului. Iar problemele nu sunt puţine. Fie că este vorba despre curăţenie, despre aglomeraţie, despre starea trotuarului, despre clădirile abandonate, de lipsa locurilor de parcare, de câinii maidanezi ori cu stăpân, de oamenii străzii, oamenii au de ce să se plângă.

"Teoretic, Ţiglina I este cartier de lux, nu? Dacă vinde cineva o casă aici, cere bani cât nu face, doar pentru zonă. Atunci, de ce nu investesc autorităţile aici? S-a făcut un teren de sport, între blocuri, cu garduri metalice, ca să se audă bine când dau copiii cu mingea în el. Dar parcul şahiştilor arată la fel de prost. WC-urile alea ecologice put de nu poţi trece pe lângă ele. Şi vine şi căldura. Chiar aşa de neimportanţi suntem?", ne-a întrebat retoric o doamnă.

Nesimţirea, cea mai mare problemă 

"Sunt persoane care locuiesc aici de zeci de ani, dar nu duc gunoiul la containerele aflate la câţiva zeci de metri de bloc. Preferă să lase pungile cu gunoi pe unde apucă, fie că e vorba de grădina blocului, ori de spatele mai multor chioşcuri din zonă", ne-a explicat Lucica Gheonea. Şi spusele doamnei se verifică, dat fiind că nu mai există grădină de bloc care să nu aibă cel puţin un sac de gunoi aruncat de cineva.

Din ce ne-au mai spus şi alţi locatari, la unele blocuri nici nu se mai sinchisesc cetăţenii să coboare cu sacul în mână. "Am vecini care aruncă de la balcon sacul, direct în grădina blocului. I-am atras unuia atenţia o dată şi a zis că mă bate", ne-a explicat un cetăţean trecut de 70 de ani.

Unde a dispărut "bijuteria" de altădată

"În anii '60, era o bijuterie această zonă. Aveam garduri vii, era aerisit, oamenii erau respectuoşi. Mirosea frumos, puteai să te plimbi fără să îţi fie frică de gropi, de câini, ori de vitezişti. Nu zic, erau şi mult mai puţine maşini, dar şi oamenii erau altfel atunci. Erau alte vremuri. Acum nu ştim cum să facem ca să ne dăm în cap unii altora. Nici bună ziua nu se mai dă pe stradă, iar dacă îndrăzneşti să zici ceva de curăţenia cartierului, ai şanse mari să iei bătaie. Unde a dispărut cartierul de altădată?", ne-a întrebat un domn nostalgic.

Ce e drept, din istoria acestui cartier nu a mai rămas nimic. Poate doar copacii, îmbătrâniţi şi uscaţi şi ei. În rest, s-a schimbat totul, iar Ţiglina mai este zonă "de lux" doar datorită amplasării în oraş. Pentru că autorităţile par să fi uitat cu desăvârşire de acest cartier, unul cu însemnătate pentru locuitorii urbei.

Le-am oferit baloane doamnelor de 1 Martie

Întâlnirea cu cititorii a fost mutată, săptămâna trecută, pe 1 martie, adică miercuri, pentru ca reporterii "Vieţii libere" să le poată oferi doamnelor din zona Ţiglina I baloane, drept "mărţişor" ce vesteşte venirea primăverii.

Surprinse, gălăţencele au primit cadoul nostru cu bucurie. Cu gândul că le-am făcut ziua şi săptămâna mai frumoasă, le mai urăm, încă o dată, o primăvară frumoasă.

Fostul centru de transfuzii mai mult încurcă decât ajută

Despre Centrul de Transfuzii din Ţiglina 1 s-au scris pagini întregi şi s-a discutat în repetate rânduri. Oamenii au făcut petiţii şi au trimis zeci de scrisori autorităţilor locale, rugându-le să ia atitudine. După ce au trăit câţiva ani în mirosul insuportabil de la clădirea dezafectată, s-au acoperit toate geamurile şi uşile. Cu toate astea, una dintre uşi rămâne deschisă, ceea ce înseamnă că persoanele fără adăpost îşi fac, în continuare, culcuşul acolo. "E groaznic. Noaptea fac scandal, iar ziua nici nu poţi să te apropii de clădirea aia, pentru că miroase a de toate, de la distanţă. Primăria nu poate lua măsuri?", ne-a spus un domn.

Reabilitare prea scumpă

Ideal pentru oamenii din zonă, dar şi pentru gălăţenii din tot oraşul ar fi reabilitarea acestuia. Însă, din anul 2009, de când clădirea a fost preluată de Consiliul Local Galaţi de la Ministerul Sănătăţii, autorităţile nu au prevăzut în buget suma necesară reabilitării. „Bine, acum nu mai vine miros ca înainte. Dar s-ar putea să i se dea o întrebuinţare. Noi ne-am dori foarte mult să fie făcut un centru pentru bătrâni sau o grădiniţă pentru copii. Chiar avem nevoie de astfell de instituţii, iar locul este potrivit. Măcar pentru că am rezistat atât de mult timp lângă acest focar de infecţie, să se facă ceva din el", a conchis Lucica Gheonea. Potrivit unui studiu realizat în anul 2010, reabilitarea clădirii ar costa în jur de 500.000 de lei, sumă care era considerată "uriaşă", la acea vreme, de către autorităţi.

"Dacă tot nu îl reabilitează, de ce nu îl dărâmă? S-ar putea face o parcare mai mare în loc şi am putea merge şi noi pe trotuare, nu am fi obligaţi să mergem printre maşini şi să fim claxonaţi ca să ne dăm la o parte", ne-a mai transmis un cetăţean. Ce-i drept, prin tot cartierul, trotuarele sunt, de fapt, parcări, aşa că în momentul în care primăria va trece la marcarea locurilor de parcare, spre încasarea banilor, am putea asista la scene teribile între locuitori.    

WC-urile ecologice, bombe urât mirositoare

"Deja este cald, iar toaletele astea de lângă Parcul şahiştilor ne intoxică. Trec zilnic pe lângă ele şi nu mai suport. Aş propune să fie mutate în altă parte, eventual într-un loc ceva mai ferit traficului, unde să nu deranjeze pe nimeni", ne-a explicat Lucica Gheonea.

Despre aceste toalete ecologice am mai scris şi cu alte ocazii, însă nu a fost găsită nicio soluţie. Reprezentanţii Primăriei ne-au spus, de curând, că îşi doresc achiziţionarea unor toalete modulare, care să fie racordate la apă şi canalizare, însă totul depinde de execuţia bugetară pe anul curent. Din experienţa trecutului, cetăţenii nu mai cred în promisiuni şi vor să vadă fapte. Fapte pe care le aşteaptă, în unele cazuri, de zeci de ani. Fără nicio rezolvare!

Parcul Şahiştilor a rămas neschimbat

Gălăţenii care îşi petrec timpul jucând şah în parcul de vizavi de piaţa din Ţiglina spun că şi-ar dori să vadă mai mult interes din partea autorităţilor, măcar pentru locul în care îşi petrec ei mare parte din timp. "Sunt aceleaşi mese de ani de zile. Sunt crăpate de la vreme, tabla de şah e ştearsă pe alocuri. Suntem pensionari, aşa ne petrecem noi timpul liber. Cred că mai mult interes de la autorităţi nu ar strica", ne-a spus un cetăţean.

Locurile de joacă, investiţii în noroi

Una dintre problemele semnalate de cetăţenii din zonă face referire la amplasarea locurilor de joacă. "S-au făcut, nu zicem că nu, dar prost. Adică, toate locurile astea de joacă sunt în mijlocul glodului. Iarna sunt inaccesibile, iar vara sunt pline de praf. Apoi, aparatura e deja, în mare parte, stricată. Degeaba bagi bani, dacă nu pui pază", ne-a spus un domn, nemulţumit de starea locurilor de joacă din zonă.

Câinii cu stăpân, o reală problemă

"O singură dată am văzut o tânără care a scos punguţa din poşetă şi a strâns rahatul câinelui, pentru a-l arunca la gunoi. În rest, fiecare îşi lasă patrupedul să facă acolo unde vede cu ochii şi cam atât. Nu e normal. Ar trebui amenzi, ca să ne civilizăm. Valabil şi pentru cei care hrănesc câinii fără stăpân la colţ de bloc. Groaznic. Uite aşa se adună maidanezii la scară", ne-a mai spus o doamnă. 

Joi, venim în Parcul Libertăţii

"Viaţa liberă" continuă peripluul prin cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cetăţeni care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 9 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la intrarea în Parcul Libertăţii, din strada Basarabiei, pentru a le sugera autorităţilor ce măsuri trebuie luate pentru a reabilita cartierul dumneavoastră.

Dacă nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

      

       

       

       

       

   

       

       

  

Citit 7459 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.