Cât ne costă să testăm apa pe care o bem

Cât ne costă să testăm apa pe care o bem
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Mai importantă decât calitatea hainelor şi a obiectelor de uz zilnic este calitatea alimentelor cu care ne hrănim, pentru că de ele depinde, în mai mare măsură, sănătatea noastră. Câţi ne-am gândit, spre exemplu, să aflăm dacă apa pe care o bem e cea mai potrivită pentru nevoile noastre?

Să bem, în fiecare zi, măcar doi litri de apă, ne sfătuieşte medicul. Dacă suntem sănătoşi, apa poate fi de orice fel: de la canal sau îmbuteliată, plată sau minerală, cu conţinut mai ridicat sau mai scăzut de sare, de calciu sau de magneziu. Dacă însă suferim de vreo boală, tot medicul este cel care ne va indica tipul de apă pe care să-l bem. Întrebarea este dacă apa - din sistemul public de furnizare sau cea îmbuteliată - are conţinutul declarat de furnizor/ producător sau nu. Dacă aveţi motive să credeţi că apa nu e bună pentru dumneavoastră, o puteţi testa, contra cost.

Apă Canal SA vă pune la dispoziţie, contra cost, astfel de servicii pentru apa din sistemul public de furnizare. Teste de apă se mai pot face în laboratoarele Larex şi ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, în cele ale Direcţiei de Sănătate Publică şi în cele ale Universităţii "Dunărea de Jos".

Iată cât vă costă unele dintre analizele comune ale apei potabile, din sistemul public de furnizare sau îmbuteliate.

Potrivit unui document postat pe site-ul propriu, Apă Canal percepe o taxă de 5,26 lei pentru testarea pH-ului apei. Determinarea durităţii (a sumei de calciu şi magneziu - n.r.) costă 9,42 lei, în vreme ce determinarea conţinutului de nitriţi costă 20,33 lei.

Analizele apei potabile îmbuteliate se pot face şi la laboratorul Larex. Din câte am aflat, telefonic, de la reprezentanţii laboratorului, determinarea pH-ului apei costă 100 de lei, determinarea durităţii costă 190 de lei, stabilirea conţinutului de sodiu ajunge la 119 lei, iar preţul determinării conţinutului de nitriţi costă 276 de lei.

Nu sunt acestea singurele teste care se pot face apei îmbuteliate. Puteţi afla şi care e conţinutul total de germeni, dacă există în apă diverse bacterii şi, dacă da, în ce proporţii sau dacă înghiţiţi, odată cu apa, diverse metale sau alte impurităţi.        

Citit 11350 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.