Alarmant! IZVOARELE - satul unde inundaţiile, cutremurele şi alunecările de teren se ţin lanţ
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Alarmant! IZVOARELE - satul unde inundaţiile, cutremurele şi alunecările de teren se ţin lanţ
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, nu mai are nevoie de prezentare, fiind cunoscut şi la nivel naţional. Localitatea a ajuns renumită după ce, în octombrie 2013, un roi de cutremure a atras în zonă zeci de specialişti. Până la cutremure, însă, localnicii din Izvoarele au avut şi alte necazuri, legate de inundaţiile produse în septembrie 2013. După roiul de cutremure din 2013, un nou val de inundaţii a făcut ravagii, în octombrie 2016.

De mai bine de trei ani, necazurile par să nu se mai termine la Izvoarele, localnicii spunând acum că satul lor e lovit de ghinioane. Şi asta pentru că, recent, în zonă au apărut şi alunecări de teren, care ţin cu sufletul la gură zeci de persoane.

Dar, să o luăm cu începutul, respectiv cu inundaţiile din septembrie 2013. Atunci, în urma unor ploi abundente, comuna Slobozia Conachi, din care face parte şi satul Izvoarele, a fost grav afectată de inundaţii. Zeci de gospodării au fost distruse de ape, iar localnicii s-au văzut nevoiţi să îşi lase agoniseala de-o viaţă şi să doarmă în containere. Totul se întâmpla în luna septembrie. Cu lucrurile ude şi pline de noroi, oamenii au stat zile în şir cu ochii aţintiţi spre cer, rugându-se să nu mai plouă. Ruga le-a fost ascultată, iar viaţa şi-a intrat, pe cât posibil, în normal. Fiecare a început să se pregătească de iarnă, aşa cum a putut. Unii au reuşit să îşi salveze locuinţele, alţii şi-au mutat bunurile în modulele instalate în curte, alţii au apelat la rude. Când au crezut că ce a fost mai greu a trecut şi că îşi pot relua viaţa de zi cu zi, locuitorii din Izvoarele au fost loviţi de un nou necaz: cutremurele.

Bubuituri şi zgâlţâituri, zi şi noapte

La sfârşitul lunii septembrie 2013, zeci de localnici din Izvoarele povesteau că li se cutremură pământul sub picioare. “Se simte de parcă fierbe pământul sub picioare. Se aud bubuituri puternice de sare mâncarea de pe masă”, ne mărturisea, la vremea respectivă, o localnică din Izvoarele.

Cu casele afectate de inundaţii, oamenii s-au speriat că acestea vor cădea peste ei. Au urmat nopţi nedormite şi zeci de întrebări către autorităţi. Primarul localităţii la acea vreme, Ion Nicolau, nu a putut face nimic pentru oameni şi le-a cerut ajutor autorităţilor de la judeţ. Nici aici însă nu s-a putut găsi o explicaţie, aşa că în zonă au fost chemaţi seismologi şi geologi. Bubuiturile despre care vorbeau oamenii au continuat zile şi nopţi în şir. Specialiştii au venit, au montat aparatură şi au plecat, urmând să monitorizeze ce se întâmplă. Casele oamenilor au fost zgâlţâite de peste 400 de ori, aşa că urmările nu au întârziat să apară. Pereţi crăpaţi, tencuială căzută, prispe surpate au fost numai câteva dintre efectele de atunci. Pompierii au mers şi ei, zi de zi, în localitate, pentru a monitoriza efectele cutremurelor. “Vin pompierii, pun martori şi pleacă. A doua zi vin, constată cu cât s-a deplasat peretele şi gata. Noi însă rămânem aici şi nu dormim de frică”, ne mărturiseau atunci oamenii.

Monitorizări, măsurători, şedinţe, consultări, dar nicio concluzie care să îi lămurească pe localnici. Mai mult, în decembrie 2013, o localnică s-a trezit cu o groapă de peste un metru şi jumătate adâncime şi o jumătate de metru în diametru, în podeaua casei. Oamenii au tras concluzia că totul se întâmplă din cauza cutremurelor care le-au creat atâtea probleme.

După zeci de zile în care au stat cu frica în sân, oamenii au sperat că pământul s-a liniştit şi că viaţa lor va putea intra, într-un final, în normal. Şi aşa a fost. Cel puţin pentru un an de zile, localnicii din Izvoarele au răsuflat uşuraţi. Totul a decurs normal şi lumea a încercat să uite de necazuri.

În septembrie 2014, însă, coşmarul a reînceput, cu noi cutremure. Speriaţi, având experienţa roiului de peste 400 de seisme, localnicii s-au văzut nevoiţi să o ia de la capăt cu nopţile albe. “Mi-am scos scaunul pe prispă şi dorm afară, aşa cum am făcut şi anul trecut. N-am reuşit să repar nici stricăciunile de atunci, dar acum, dacă încep iar, mi se dărâmă locuinţa”, ni se plângea, în septembrie 2014, Vasilica Vasilache, în vârstă de 73 de ani.

De data aceasta, fenomenul nu a mai ţinut la fel de mult ca în 2013. Emoţiile localnicilor au trecut, ca şi la seria precedentă de seisme, dar mulţi au fost nevoiţi să-şi facă iar reparaţii la case. Viaţa şi-a reluat, şi de această dată, cursul normal.

Un nou val de inundaţii

Totul părea că merge bine şi nimic nu mai părea să tulbure liniştea în Izvoarele. Asta până în octombrie 2016, când, tot din cauza ploilor abundente, localitatea a fost iar lovită de inundaţii. Apa a pătruns în zeci de gospodării, iar oamenii şi-au văzut, din nou, agoniseala distrusă. Ca şi în 2013, în prag de iarnă, localnicii nu au mai avut somn nopţi în şir. Autorităţile locale au solicitat ajutor la judeţ şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru alimente, module, paturi, saltele şi lenjerii. O parte dintre sinistraţi şi-au mutat lucrurile în module şi, cu lacrimi în ochi, au reînceput curăţenia în case. Mai mult, s-au cerut şi bani pentru decolmatarea a 10 kilometri din râul Suhu.

După inundaţii, primarul localităţii, Emil Dragomir, a informat Prefectura Galaţi că este necesară finanţarea studiului de fezabilitate pentru regularizarea râului Suhu, proiect cuprins în Planul de Dezvoltare a comunei Slobozia - Conachi pentru perioada 2009 - 2019.

De curând, ministrul Finanţelor, gălăţeanul Viorel Ştefan, a anunţat că se vor aloca bani pentru regularizarea a două cursuri de apă, unul dintre acestea fiind chiar Suhu. “Această regularizare făcea parte dintr-un proiect mai amplu, pe fonduri europene. Având în vedere inundaţiile de anul trecut, s-a luat decizia ca Ministerul Apelor şi Pădurilor să decupeze secţiunea cu regularizarea celor două pârâuri şi să devină un proiect separat, finanţabil de Ministerul Apelor. S-au alocat banii necesari pe 2017, iar săptămâna viitoare se votează bugetul, după care se trece la proiectare, astfel încât lucrările să înceapă în acest an", a declarat, săptămâna trecută, Viorel Ştefan. Aceasta este prima veste bună pentru localnicii din comuna Slobozia Conachi. Dar vestea vine în condiţiile în care localitatea se confruntă acum cu alte probleme, şi anume alunecările de teren.

Dealul vine la vale

Început în urmă cu aproximativ două săptămâni, fenomenul alunecărilor de teren i-a speriat pe localnicii care locuiesc în partea de sud a satului.

Pământul a început să se crape ameninţător şi să alunece cu zeci de centimetri zilnic. În prima fază, alunecările de teren au apărut într-o zonă în care se află şi o conductă magistrală de gaze. Ulterior, alunecările de teren şi-au schimbat direcţia, spre sat. Zi de zi, primarul localităţii şi reprezentanţi ai ISU Galaţi au monitorizat fenomenul.

Încă din primele zile, o stână care se află la baza dealului a primit ordin de evacuare pentru cele 250 de animale pe care le adăpostea.

Cum era de aşteptat, s-a cerut ajutorul specialiştilor, aşa că, după trei ani, geologul Raluca Maftei şi seismologul Mihai Diaconescu au revenit la Izvoarele. Cei doi specialişti au observat ceea ce se întâmplă şi au tras o primă concluzie. "Pământul este îmbibat cu apă, iar în subteran există argilă, care nu permite apei să intre în adâncime, ceea ce a dus la aceste alunecări de teren", ne-a explicat geologul Raluca Maftei.

Specialistul a adăugat însă că pentru o concluzie clară este nevoie de studii, de forări şi de observări cu drona. Toate acestea însă necesită bani, aşa că se aşteaptă finanţarea. Până atunci, populaţia a fost avertizată să nu îşi lase animalele pe deal şi nici să nu urce în acele zone.

Localnicii sunt speriaţi şi spun că parcă sunt loviţi de blesteme: "Toate se întâmplă aici: inundaţii, cutremure, iar inundaţii şi acum alunecări de teren. Din păcate, însă, nu avem unde să plecăm de aici”, ne-a mărturisit o localnică.

Lovit din toate părţile, satul Izvoarele aşteaptă finanţare pentru regularizarea cursului de apă care le-a creat oamenilor probleme de două ori, dar şi pentru studii care să precizeze de ce dealul o ia la vale.

În 2013, în total au fost afectate 161 de case şi 196 de anexe gospodăreşti:  21 de case au fost afectate în proporţie de sută la sută, 33 în proporţie de 75 la sută, 40 în proporţie de 50 la sută, iar alte 63 au fost afectate în proporţie de 25 la sută. La capitolul anexe, 51 au fost distruse în totalitate, 29 în proporţie de 75 de sută, 54 au fost afectate pe jumătate, iar alte 62 în proporţie de 25 la sută. Toţi cei afectaţi de inundaţii au primit despăgubiri de la stat, suma totală a acestora fiind de 3.390.849,15 lei. (Ion Nicolau - fost primar Slobozia Conachi)

În 2016, dintre cele 31 de module existente de la inundaţiile din 2013, 27 au fost inundate şi au necesitat reparaţii. Autorităţile au solicitat: 45 de paturi, 45 de saltele, 45 de lenjerii, 96 de pături, 31 de dulapuri, 31 de frigidere, 31 de seturi formate din aragaz şi butelie, 17 radiatoare şi 31 de mese cu scaune. (Raport Primăria Slobozia Conachi)

250 de persoane au avut nevoie de alimente

În urma inundaţiilor din 2016, primarul din Slobozia Conachi a solicitat Prefecturii Galaţi alimente pentru 250 de persoane, pentru o perioadă de 27 de zile.

De asemenea, s-a cerut ajutorul pentru vaccinarea a 859 de persoane, dar şi medicamente pentru 300 de persoane. Autorităţile locale au informat Prefectura şi cu privire la faptul că au un nevoie de 150 de tone de fân şi 200 de tone de cereale, pentru hrana animalelor.

Inundaţii şi la începutul anului 2017

Satul Izvoarele, parte a comunei Slobozia Conachi, a avut probleme cu inundaţiile şi la începutul acestui an. În urma ploilor abundente, 120 de curţi şi 20 de anexe gospodăreşti au fost inundate, în luna februarie.

După inundaţiile din 2016, ministrul Afacerilor Interne a anunţat că a demarat o anchetă pentru a vedea cine a dat autorizaţii pentru construcţia caselor în zone inundabile, în condiţiile în care în judeţul Galaţi au fost aceleaşi probleme şi în 2013. Din păcate, ancheta a rămas încă de la început fără obiect, în condiţiile în care cei care au avut probleme cu inundaţiile au casele în acelaşi loc de zeci de ani.

La Slobozia Conachi, după inundaţiile din 2013, doar două familii au solicitat şi au primit, cu titlu gratuit, de la primărie, locuri de case în zone ferite de inundaţii.

După seisme, apă nepotabilă

Autorităţile locale din Izvoarele s-au confruntat şi cu o altă problemă. După cutremurele din 2013, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au ajuns la concluzia că apa din fântâni are "depăşiri ale indicatorilor de turbiditate şi amoniu, fiind improprie consumului".

În urma acestor concluzii, primarul din acea perioadă a decis să facă o extindere a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare şi să realizeze o aducţiune pentru apa de Vrancea.

Ce spun specialiştii despre cutremure

În arportul întocmit de specialişti în urma cutremurelor din 2013, se arată că posibilele cauze ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. „Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localităţi peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri). Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa, pe care se află amplasate localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură, cât şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela, pot fi avute în vedere drept cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului”, se menţionează în raport.

Citit 6750 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Martie 2017 01:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.