Sătenii, supăraţi foc şi pară pe un fermier italian, la Măstăcani! (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu, Gabriel Kolbay

Sătenii, supăraţi foc şi pară pe un fermier italian, la Măstăcani! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unii dintre gospodarii care i-au dat omului de afaceri teren în arendă, dar şi localnicii care lucrează la ferma acestuia susţin că au fost traşi pe sfoară


Oameni bătrâni din comuna Măstăcani se plâng că şi-au dat pământul în arendă unui fermier italian pe nume Claudio Scaravaglio şi că firma acestuia, SC Italagro 2005 SRL, nu îşi respectă obligaţiile care decurg din contractele încheiate. Mai mult - spune unul dintre vârstnici - nici cu executorul judecătoresc nu reuşeşte să-l determine pe omul de afaceri italian să-i redea terenurile. Unii dintre oamenii din comună susţin chiar că o parte dintre terenurile din fermă - date în arendă italianului - au rămas pârloagă. Din păcate - deşi am încercat în repetate rânduri să luăm legătura telefonic şi chiar am fost de două ori la ferma din Folteşti - Claudio Scaravaglio nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

Cu primarul din comună am încercat, de asemenea, în repetate rânduri, să vorbim pe tema nemulţumirilor cetăţenilor. Simplă coincidenţă sau nu, primarul a fost tot timpul "foarte ocupat". Funcţionari ai primăriei ne-au spus însă că "primarul nu le poate spune oamenilor să nu semneze". Aceleaşi surse ne-au spus, joi, că primarul "nu era în localitate". Ieri, potrivit angajaţilor primăriei, avea "un control" şi "toată ziua a fost deja programată pentru acesta". Ne-ar fi plăcut, totuşi, ca omul pus în fruntea urbei de măstăcăneni, prin vot, să aibă ceva mai multă deschidere pentru problemele oamenilor şi pentru comunicarea cu presa!

"Nici contractul, nici banii, nici produse de calitate!"

Costică Chirică spune că stă mai mult în Galaţi, dar are teren la ţară, unde locuieşte soţia sa, şi, la sfatul unor nepoţi, l-a dat în lucru fermei pe care o coordonează omul de afaceri italian. "Nu ştiu ce să fac acum… Am primit grâu furajer, deşi scrie clar în contract faptul că trebuie să fie de calitate, pentru consum. Şi niciun ban. Nici măcar contractul nu mi l-a dat, exemplarul meu. Uneori spune că mi l-a dat, apoi că o să mi-l dea, dar eu tot fără contract am rămas. Mi-am făcut o copie după exemplarul Primăriei… Vreau să-mi scot pământul de la el, dar nu ştiu cum. Am mers şi cu executor judecătoresc, dar n-am reuşit. E scump să-l dau în judecată, dar dacă nu-l dau aşa rămân pentru zece ani! Aşa că o să facem un efort, ne unim toţi păgubiţii şi îl vom da în judecată!", spune Costică Chirică.

Omul ne-a declarat în scris, sub semnătură, plângerile pe care le are la adresa firmei coordonate de omul de afaceri italian. "Anul trecut, noi am luat arenda. Vom vedea, anul ăsta, ce-om primi, că terenul e pârloagă", ne-a declarat Vasile Lupu, un gospodar vârstnic din comună.

Angajaţi neplătiţi

Palade Alexandru (56 de ani) şi Lucian Enescu (45) de ani spun că lucrează la staţia folosită de fermierul italian pentru irigat, reabilitată de curând. Ambii bărbaţi susţin că din luna ianuarie a acestui an nu şi-au mai încasat salariile şi că, per total, ar avea de primit din urmă bani pe circa un an şi nouă luni. Spun că le este teamă, acum, să-şi părăsească locul de muncă, dat fiind faptul că au luat pe inventar utilajele din staţie, iar patronul nu vine să le semneze actele de predare, ca să poată măcar pleca, fie şi fără banii pe care-i mai au de încasat.

La cererea noastră, ambii au venit la redacţie şi ne-au declarat, de asemenea, în scris, sub semnătură, aceste lucruri.

Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea, ne-a declarat, referitor la această situaţie: "Cunoaştem situaţia de la această firmă. Inspectorii noştrii au mers acolo în control, iar firma a fost amendată pentru că unul dintre oameni nu avea contract de muncă. Situaţia se află în lucru, la nivelul instituţiei pe care o reprezentăm", ne-a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea.

Activitatea şi cifra de afaceri

După cum arată curtea fermei sale, fermierul italian ar avea activitate zootehnică susţinută. Mai exact, erau depozitate, la Folteşti, în curtea fermei, stive consistente de fân, folosit ca nutreţ pentru animale. În plus, erau şi destul de multe utilaje agricole.

Totuşi, angajaţii neplătiţi susţin că ferma are puţină activitate şi multe terenuri din ceea ce ei apreciază a fi circa 1.000 de hectare ar fi pârloagă.

La Finanţe, situaţia firmei SC Italagro SRL, pe ultimii cinci ani, se prezintă astfel: în anul 2008, firma avea o cifră de afaceri de 1.039.756 lei, un profit de 20.622 lei şi un număr mediu de cinci angajaţi. În 2009, cifra de afaceri ajunsese la 1.212.646 lei, cu profit de 5.003 lei şi număr mediu de angajaţi de trei persoane. Anul 2010 a însemnat, potrivit portalului Finanţelor, cifră de afaceri de 986.874 lei, profit de 53.205 lei şi număr mediu de angajaţi de două persoane. În 2011: cifră de afaceri de 2.159.172 lei, profit de 115.096 lei, dar un singur angajat, în medie. În 2012, firma a avut cifră de afaceri de 485.417 lei şi pierdere de 226.107 lei. Tot pe pierdere s-a încheiat şi anul 2013, când cifra de afaceri a fost de 708.926 lei, iar pierderea de 5.329 lei. Drept este însă că, anul trecut, zona a fost puternic afectată de inundaţii.

Cine este omul de afaceri italian

Potrivit muncitorilor de la staţie, Claudio Scaravaglio ar fi avut afaceri agricole în Brăila, înainte de a se stabili la Măstăcani, în 2005. Potrivit profilului său de Facebook, omul de afaceri ar fi originar din Pralormo, o comună din apropiere de Torino, şi ar fi studiat la Liceo Clasico "Vittorio Alfieri" din Torino.

Vezi şi: Campanie VL "Din culisele agriculturii": Străinii care s-au făcut fermieri gălăţeni

Citit 4971 ori Ultima modificare Marți, 01 Iulie 2014 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.