Ignoranţa liceenilor gălăţeni: Moţoc bucătarul, omul negru şi habar n-am

Ignoranţa liceenilor gălăţeni: Moţoc bucătarul, omul negru şi habar n-am

Foto: Alina Maria Şerban
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
12 comentarii

 

Acestea sunt câteva "mostre" de cultură pe care ni le-au servit liceenii pe care i-am întrebat cine e cel care dă numele unităţii de învăţământ în care învaţă. Este ciudat că într-o epocă în care informaţia este la un click distanţă, foarte puţini dintre ei s-au gândit să încerce să afle ce e cu numele de pe sigla de la intrarea în liceu, pe lângă care trec zilnic.  

La "Dumitru Moţoc", puţini au fost cei care au ştiut că acesta a fost fondatorul învăţământului superior modern de industrie alimentară. Cei mai mulţi, fie nu aveau idee cine a fost, fie ştiau că "are legătură cu mâncarea". Cel mai amuzant a fost răspunsul unui "boboc", care ne-a spus că Moţoc a fost "un bucătar celebru".  
La "Elena Doamna", dintre toţi adolescenţii intervievaţi, doar unul singur a ştiut că Elena, din denumirea liceului, a fost, de fapt, soţia domnitorului Cuza. Unii dintre elevi ne-au răspuns pur şi simplu că a fost doar "o doamnă" şi cam atât.
Nici celelalte răspunsuri nu s-au lăsat mai prejos în a câştiga premiul pentru cea mai tare fantezie. La "Radu Negru", elevii s-au amuzat teribil de întrebarea noastră şi ne-au răspuns invariabil că a fost "un om negru" ori "un om de culoare". Nici urmă să ştie că acesta a fost primul domnitor al Ţării Româneşti. Pe aproape de adevăr a fost o fată care ne-a declarat că  "Radu Negru a fost un om viteaz".
La Colegiul "Aurel Vlaicu" lucrurile s-au mai apropiat de adevăr, spre surprinderea noastră, doi-trei elevi ştiind cine a fost Vlaicu sau măcar ce a făcut el. Unul dintre răspunsurile primite a fost că era "tipul ăla care zbura" ori "ăla care avea legătură cu aviaţia". Totuşi nimeni nu ne-a putut spune că Aurel Vlaicu a fost un inginer român, inventator şi pionier al aviaţiei române şi mondiale.
La Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, n-am reuşit să aflăm nici măcar atât. Aici ne-am lovit de lipsa de interes a elevilor: „Habar n-am. Am intrat din greşeală aici, nu m-a interesat”, ne spune Robert, proaspăt „boboc”. Colega lui, Gabriela, a sperat să ne lămurească simplu: „a fondat un liceu şi i-a dat numele”. „Cred că a fost un inginer, parcă aşa îmi aduc aminte”, spune Daniel, descâlcind puţin lucrurile.
Rezultatul vizitelor noastre a fost pe cât de amuzant, pe atât de trist. Nu ar fi rău nici dacă diriginţii şi directorii instituţiilor de învăţământ, care stau câte un sfert de zi sub flamura unui patron spiritual, ar organiza acţiuni cu elevii, prin care să le stârnească mândria că şcoala lor poartă numele unui om care s-a făcut remarcat prin lucruri care şi lor li s-ar părea interesante.


Citit 19584 ori Ultima modificare Marți, 18 Aprilie 2017 17:58

12 comentarii

 • postat de Ela Sea Joi, 20 Aprilie 2017 20:50 82.78.250.*** Link la comentariu
  0
  0

  Ce va face sa credeti ca nu li s-a comunicat de nenumarate ori?! Nu mai aruncati vina doar pe profesori, diriginti, directori!

  Raportează
 • postat de Un om ... Miercuri, 19 Aprilie 2017 16:25 31.187.8.*** Link la comentariu
  1
  2

  Mai Ady, "tipul ala care zbura" si al carui nume este dat liceului care "i-i (SIC!) invata soferie pe elevi" este alt "tip care zbura", pe numele lui Traian Vuia!!!

  Raportează
 • postat de Ion Miercuri, 19 Aprilie 2017 15:29 78.96.253.*** Link la comentariu
  0
  1

  Lic.nr.10, du-te si traieste in Koreea de nord daca vrei inchizitie. Ce treaba are politia cu chiulul elevilor? Liceul e optional, nu obligatoriu. Elevii aceia sunt liberi sa aleaga. Dar, cand inca votezi cu PSD, normal ca ai asemenea idei...

  Raportează
 • postat de Greku Miercuri, 19 Aprilie 2017 14:11 86.122.215.*** Link la comentariu
  5
  1

  Minciuniiiii !!!!

  Raportează
 • postat de Teutonul Miercuri, 19 Aprilie 2017 13:05 82.78.249.*** Link la comentariu
  4
  12

  Nu e doar vina elevilor, dacă într-o ședință de bun venit, la o festivitate sau ceva unde-s toți, le-ar spune, ar ști!
  Sunt inteligenți, ar reține imediat.
  Poate ar fi trebuit să întrebați profesorii, surpriza ar fi fost de proporții.

  Raportează
 • postat de Ady Miercuri, 19 Aprilie 2017 12:12 82.78.125.*** Link la comentariu
  8
  6

  Aurel Vlaicu e " tipul ala care zbura " , e adevarat dar e liceu cu profil auto. Asa i-i invata soferie pe elevi ,sa zboare ca Vlaicu ? Daca era liceu de aviatie mai mergea.

  Raportează
 • postat de Tirpitz Miercuri, 19 Aprilie 2017 10:57 100.98.5.*** Link la comentariu
  5
  9

  Acesti elevi sunt viitorii analfabeti ai Ro, dar profesorii la ce nivel de pregatire sunt, cind au clase formate din astfel de prostovani? Asa arata invatamintul ro azi si asta datorita nevoii de imbogatire peste noapte, a lipse de cultura, a proslavirii prostiei. Ce este si mai rau e faptul ca nu poti lupta contra acestui curent unde prostia si idiotenia sunt virtuti.

  Raportează
 • postat de eu Miercuri, 19 Aprilie 2017 10:44 95.76.34.*** Link la comentariu
  1
  7

  Se poate și la case mai mari. Prin 2001 am intrat la un profil al facultății de Mecanică,unul cu nume mai exotic.
  Timp de un an nu am aflat ce înseamnă, internet nu prea era pe toate drumurile, Wikipedia nici atât.
  Prin anul 2 ne facem curaj și întrebăm un profesor și nu a prea știut nici ăla de înseamă, că ar fi o combinație dintre altele domenii, nimic clar. Deci ce pretenții să mai ai in cazul celor de mai sus?
  La școală sigur nu s-a obosit nimeni sa le spună. Dar ar putea și ei, intr-o pauză de Facebook sa dea o căutare pe Google.

  Raportează
 • postat de Fara Nume Miercuri, 19 Aprilie 2017 10:29 109.102.130.*** Link la comentariu
  1
  8

  Bine faceti ca mai treceti prin scoli. Macar asa, pe jumatate razand, sa ne dam seama ca e cam dezastru pe acolo. Faptul ca nu au avut grija sa la bage in cap elevilor cine este cel care a dat scolii numele, ce legatura are cu scoal, arata ca profesrii nu sunt prea serios implicati in a da elevilor educatia necesara. E adevarat ca valul dezordinii si al rezistentei la tot ce e educativ este puternic, dar profesorii, care aveau datoria sa-i reziste s-au dovedit caractere slabe si, proabil, slab pregatiti profesional.
  Insusi faptul ca s-au lasat dusi ca oile de moda de a boteza scolile cu tot felul de nume, nume fara legatura cu scoala respectiva sau insuficient de importante pentru natiune, arata cel putin superficialitate. Ne-am trezit acum ca aproape orice scoala, oricat de modesta si fara rezultate, poarta un nume pompos sau un nume obscure, fara nicio legatura cu scoala respectiva.

  Raportează
 • postat de Doru Miercuri, 19 Aprilie 2017 10:25 5.13.236.*** Link la comentariu
  3
  22

  Dar la LVA, CNMK, Racoviță, CNCN nu ati îndrăznit sa mergeți?

  Raportează
 • postat de Lic.nr.10 Miercuri, 19 Aprilie 2017 07:07 86.125.0.*** Link la comentariu
  1
  15

  De ce jandarmeria nu sanctioneaza elevii care chiulesc de la ore.
  Zilnic elevii Liceului Teoretic Sfanta Maria, isi petrec "orele" (fete si baieti) la blocurile din apropiere. Tigari, cafele de la mag.DOI PASI, zgomot si mizerie in urma lor.
  Halal elevi, halal liceu, halal parinti.

  Raportează
 • postat de Mișu Necunoscutul Miercuri, 19 Aprilie 2017 00:17 82.137.15.*** Link la comentariu
  2
  31

  Acum intelegeti de ce o cancelarie intreaga de oameni cu pretentii, intelectuali cica, au votat acum niste ani, ca Scoala "Mihai Eminescu" sa se intoarca la vechea denumire, aceea de "nr. 28"?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.