În judeţul Galaţi, unul din zece accidente de muncă din domeniul construcţiilor este mortal

În judeţul Galaţi, unul din zece accidente de muncă din domeniul construcţiilor este mortal
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Domeniul construcţiilor rămâne unul de mare risc pentru angajaţi. Drept dovadă, dintre cele 21 de accidente de muncă înregistrate anul trecut, pe şantierele gălăţene, două au fost mortale.

Doar în 2016, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a efectuat 157 de controale, în urma cărora au fost identificate 235 deficienţe. Au fost sancţionaţi 111 angajatori, acestora fiindu-le aplicate 199 avertismente şi 35 amenzi, în sumă totală de 132.500 de lei. De asemenea, au fost oprite din funcţionare 15 echipamente de muncă neconforme. În scopul prevenirii unor viitoare tragedii, între reprezentanţii ITM Galaţi şi cei ai firmelor de construcţii au avut loc mai multe întâlniri, la sfârşitul lunii aprilie, desfăşurate la sediile ITM din municipiile Galaţi şi Tecuci. Evenimentele au avut loc în cadrul campaniei naţionale privind verificarea modului în care angajatorii previn căderile de la înălţime în şantierele temporare şi mobile

„La aceste întâlniri au participat 48 de persoane, reprezentanţi ai angajatorilor, personal implicat în activitatea de prevenire şi protecţie, reprezentanţi ai lucrătorilor, de la 37 de unităţi reprezentative din judeţul Galaţi, unităţi care îşi desfăşoară activitatea în domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii”, se arată într-un comunicat al ITM Galaţi.

Care sunt cauzele majorităţii accidentelor

„Principalii actori din domeniul construcţiilor au fost informaţi asupra modului cel mai eficient de aplicare a reglementărilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, încercându-se totodată conştientizarea acestora cu privire la obligativitatea luării de măsuri care să vizeze securitatea şi sănătatea lucrătorilor, precum şi asupra faptului că respectarea acestor măsuri conduce la beneficii socio-economice”, a precizat Ionel Petrea, inspectorul-şef al ITM Galaţi.

Lipsa amenajărilor şi dotărilor locului de muncă pentru prevenirea căderilor în gol, neutilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă,  folosirea schelelor şi scărilor incomplete, instabile şi neasigurate împotriva deplasărilor involuntare, neasigurarea măsurilor de protecţie a lucrătorilor împotriva prăbuşirii malurilor reprezintă principalele cauze care duc la producerea accidentelor de muncă în domeniul construcţiilor.

ITM Galaţi a dat sute de avertismente şi zeci de amenzi firmelor de construcţii.

Citit 3738 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.