Câţi BANI fac magazinele CHINEZILOR din Galaţi
Foto: ”Viața liberă”, Gabriel Kolbay

Câţi BANI fac magazinele CHINEZILOR din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Acum un an, Galaţiul era invadat de magazinele cu lucruri ieftine pe care le deschiseseră chinezii. Între timp, piaţa s-a mai aşezat. Magazinele mai mici s-au închis, iar cele mai mari au devenit un pic mai cunoscute în oraş.

Am trecut, zilele trecute, pe la câteva dintre ele, ca să vedem cum le-au mers afacerile. Interesant ni s-a părut, înainte de toate, că fiecare dintre cele trei magazine pe care le-am vizitat erau, de fapt, puncte de lucru ale unor firme din Bucureşti. La fel de interesant a fost că doar într-unul dintre magazine - culmea, în cel din care cumpărăturile aveau valoarea cea mai mică! - am primit bon, fără să-l cerem în mod expres. În celelalte, fără vreo urmă de amabilitate, vânzătoarele asiatice ne-au împins plasa cu produsele cumpărate, făcându-se că plouă. Abia când am solicitat bonul, au început să introducă în casa de marcat datele aferente mărfurilor pe care ni le vânduseră. Şi abia apoi ne-au oferit şi bonul. Tot fără vreo urmă de amabilitate.

Câştigi puţin, pierzi mult. Şi nu dai bon decât dacă e musai

Primul magazin pe care l-am vizitat a fost Roby Mall, administrat de societatea Jingdong SRL, din Capitală, dar cu punct de lucru în Galaţi. În ultimii cinci ani, societatea a făcut afaceri de 6.334.126 de lei, adică de peste 1.400.000 de euro. Interesant este că doar în trei din cinci ani a mers pe profit (adică în 2013, 2014 şi 2015), în rest, pe pierdere. Şi, per total, profitul pe ultimii cinci ani a fost de numai 37.727 de lei, adică aproximativ 8.400 de euro. E unul dintre magazinele în care vânzătoarea nu ne-a dat bon decât după ce l-am cerut.

Am trecut, apoi, pe la magazinul chinezesc din Piaţa Centrală, administrat de Yan Sheng Impex 2000 SRL, societate cu sediul în Capitală şi punct de lucru în Galaţi. În ultimii cinci ani, a făcut afaceri de 1.148.862 de lei. De scos, n-a scos nimic. Ce-i drept, a raportat profit în doi din ultimii cinci ani, adică în 2014 (90.300 de lei) şi în 2015 (3.205 lei), iar în rest numai pierderi, mult mai mari. Per total, adunând profiturile şi scăzând pierderile raportate de către societate spre Finanţe, reiese că aceasta a pierdut, în ultimii cinci ani, 217.449 de lei. E al doilea magazin care nu ne-a dat bon decât după ce l-am cerut.

În cele din urmă, am ajuns şi la magazinul chinezesc de la subsolul complexului Winmarkt. E administrat de Euro Fly Complex SRL, tot cu sediul în Bucureşti şi punct de lucru în Galaţi. Societatea a făcut afaceri, în ultimii cinci ani, de 1.129.793 de lei şi, cu un singur an în care a raportat profit (2015, cu 50.688 de lei), a pierdut, din 2012 încoace, 217.312 lei, potrivit raportărilor către Finanţe. E singurul magazin care ne-a dat bon fiscal fără să îl cerem, pentru cumpărături în valoare de doar 4,5 lei.

Avantaj. Ne dau şi chinezii locuri de muncă

Avantajul existenţei magazinelor înfiinţate de chinezi în oraş este că, odată cu apariţia acestora, s-au creat şi câteva locuri de muncă.  Faptul că fiecare punct de lucru are cod unic de identificare diferit faţă de firma-mamă din Bucureşti indică existenţa a cel puţin cinci angajaţi per magazin. Evident, cu cât e mai mare magazinul, cu atât mai mare e şi numărul de angajaţi. Nişte bani de pe urma magazinelor mai fac şi cei care le închiriază spaţiile, dar şi firmele de pază. Iar pe banii făcuţi, plătesc şi impozite la stat.

Citit 13567 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 22:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.