Turiştii străini vizibili în Galațiul invizibil | FOTO

Turiştii străini vizibili în Galațiul invizibil | FOTO

O navă elegantă, pusă... la colţ! ”Viața liberă”, Victor Cilincă
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
17 comentarii

Luni, în timp ce oraşul îşi conducea copiii spre şcoală, în port intra discret enorma navă de croazieră „Anesha” (135 metri lungime, patru punţi!), sub pavilion elveţian, care a adus până la Galaţi, de vreo cinci ori până acum, peste 150 de turişti străini de fiecare dată. Discret...

Pe 10 august, o ratasem. Atunci am aflat măcar că nava obişnuia să acosteze la Giurgiuleşti, însă Prutul a scăzut şi, spre norocul nostru, vine aici. Apoi, turiştii pleacă în autocare spre Cricova, oraşul subteran al vinului de lângă Chişinău. Plecând din Galaţi, se complică lucrurile şi cu o trecere în plus prin vamă. Iar în „primitorul” Galaţi, sub soarele torid…  Avem o Dunăre mai frumoasă decât la Viena, însă „Dumnezeu îţi dă, nu-ţi şi bagă în pungă!”.

„Acesta este Galaţiul turistic”?!

„Astăzi  am asistat  la două scene care mi-au frânt  inima mea de gălăţean” – ne-a trimis luni un mesaj prompt dna Silvia Panaite, de la care am aflat că… eram gazde! „Vadul Şcolii 24 este accesul copiilor din cartierul Port în Centru și la şcoală. Copii îmbrăcaţi frumos, cu flori în mână, urcau vadul într-un peisaj dezolant, prin hârtoape şi pietriş. Erau copii, la primul lor drum spre şcoală, şi bunici, atenţi să nu-şi rupă picioarele.

La întoarcere,  pe acelaşi vad, pe la ora 9,50, am avut o altă întâlnire. Un grup de turişti elveţieni, veniţi cu o navă, căutau să viziteze o biserică din oraş. Căutau pe cineva să-i ajute. Am avut o mică discuţie şi m-am simţit penibil. Acesta este Galaţiul turistic pe care vrem să-l promovăm? Ajutati-ne să fim auziţi de cei responsabili.”

O frumuseţe de navă, pusă… la colţ!

Am găsit eleganta navă, parcă nesfârşită, pitulată printre bălăriile de pe frumosul nostru mal, înghesuită printre bărci nesimţite. Noroc de pontonul NAVROM, că a avut unde să tragă mândreţea. Am încercat să vorbesc cu nişte turişti, însă ei se grăbeau să-şi vizeze paşapoartele. După ceva aşteptare şi taclale cu angajaţi ai NAVROM şi membri ai echipajului (sunt mulţi români, la unii au venit în vizită soţiile cu copiii, dar sunt şi filipinezi, maghiari etc.) am avut plăcerea să stau puţin de vorbă şi cu tânărul comandant al navei, în ţinută de oraş – dl. Tino Less. „Este prima mea zi în Galaţi. Nu am văzut prea mult acum, dar mă voi întoarce peste două săptămâni şi atunci sper să am mai mult timp. Nu sunt prea multe vase de croazieră care să oprească aici, la Galaţi, de ce, nu ştiu, nu sunt eu proprietarul. Vasele merg din Germania până la vărsarea în mare, sunt multe oraşe de vizitat pe parcurs şi doar 16 zile, pentru că atât durează croaziera în total.” Chiar, ce-ar putea face în câteva ore aici?

Firma de turism Karpaten oferă multe atracţii turiştilor. Şi confort. Şi la Galaţi îl găsesc: la bordul navei, am văzut turişti preferând terasa navei teraselor noastre înconjurate de asfalt încins. Când cobori de la bord (urci scara) printre bălării. Malul, galben, parc-ar fi coşcovit. Dai cu nasul de Statuia Docherului, apoi vezi frumosul Palat al Navigaţiei (nu e vizitabil), unde funcţiona, pe vremuri, Gara Fluvială. Mai departe, strada încinsă, hoteluri, autobuze rare… Dumneavoastră aţi coborî?

Când cel mare acostează la cel mic

Ar mai lipsi doar să vedem un ţărm înaintând la acostare spre un vapor, căci lunga navă de croazieră se strecurase pe lângă un vas mic, uitat acolo… Un angajat al NAVROM mi-a semnalat greutatea cu care a putut acosta la ponton nava cea lungă de 135 metri din cauza unui vas mic, cu o punte, particular „De trei patru ori a încercat [să acosteze „Anesha”], nu o dată! E un vas particular acolo. Pe el vin ţiganii să facă baie, unii îşi fac nevoile acolo. Să vedeţi cum miroase a veceu! [„Anesha”] nu poate acosta din cauza asta. De trei ori s-a întâmplat. Cât e de mare, stă în balans…  Ce să mai vină să vadă ei Galaţiul, dacă n-au nici cum să vină la acostare? Pe Faleză să-l fi tras era bine. Să aibă unde bea o cafea... Şi nava este anunţată cu o zi înainte. A fost de mai multe ori la Galaţi şi, de câte ori a acostat pe tura mea, de trei ori,  a trebuit să se mute mai la deal, mai la vale, că nu au mutat ăia bărcile. APDM-ul ar putea să închirieze mai la vale…”

Pâine şi sare n-au decât moldovenii?

Mă gândeam că autorităţile noastre au făcut duminică măcar şedinţă, certându-se care să trimită oameni cu ghiduri ale Galaţiului (s-au tot tipărit, pe bani grei!), microbuze care să-i îmbie la muzee, crame ori biserici. Găsesc însă pe www.moldova.org un articol despre… cum ar trebui așteptați oaspeții, scris, pe 13 iunie 2016, de Diana Preasca. Aceasta nota că "turiştii germani şi olandezi ai unei nave de croazieră de tip “ANESHA”, care a acostat în această dimineaţă în sudul ţării, au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, dar şi, cu câte un pahar de vin moldovenesc, oferit chiar de Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc (sic!), precum şi de conducerea Căpităniei Portului Internaţional Giurgiuleşti".

La eveniment a fost prezentă şi Lidia Bejenaru, renumita bunică din Văleni care bate toba. Ulterior, oaspeţii au făcut cunoştinţă cu tradiţiile populare moldoveneşti.

Pâine şi sare? Mai „occidentali”, noi, gălăţenii, ne lăsăm oaspeţii întâmplători să-şi dea singuri cu sare. Pe rană! Şi ce dansuri, şi ce pâine şi ce vin avem şi noi!

În foto 1, galerie - Bord în bord cu micuţul "Pegasus", înaripatul care nu zboară să facă loc musafirilor..., foto 2 - Comandantul navei, căpitanul Tino Less, promită să revină; dar va fi altfel?, foto 3 - Chiar, pentru ce să mai cobori în oraş, pe o tersă fierbinte?, foto 4 - E oare un oraş... locuit?, foto 5 - Pentru cine "gustă" stilul retro proletcultist, poate fi chiar o atracţie turistică, căci până la Moscova-i departe... sterge imaginea, foto 6 - Giurgiuleşti, anul trecut: de prima dată, turistul trebuie "prins" bine în "năvodul" prieteşugului!, foto 7 - Giurgiuleşti: un Prut mic şi un port mai mare decât al nostru - internaţional!, foto 8 - Bordul navei de ceoazieră /dreapta) presat lână micuţa navă de pasageri "Perseus", foto 9 - Ce se vede când cobori (şi urci) de pe vasul de croazieră, foto 10 - Am văzut bălării (mde, "eco") şi la Viena, dar la noi pe mal cresc mamă-mamă!, foto 11 - Giurgiuleştenii au găsit şi pâine, şi sare, şi autorităţi, şi-au făcut timp, au fost GAZDE!

Citit 6414 ori Ultima modificare Marți, 12 Septembrie 2017 19:55

17 comentarii

 • postat de Akbar Miercuri, 13 Septembrie 2017 15:18 Link la comentariu
  5
  10

  Nu exista cinevai care poate sa faca demersurile necesare astfel incat nava sa-si continue calatoria fara a mai acosta in acest targ prafuit si pesederizat pana la paroxism ?
  Nu de alta, dar ne facem de cacao..

  Raportează
 • postat de REVOLTATUL Miercuri, 13 Septembrie 2017 14:16 Link la comentariu
  4
  18

  Cauzele principale ale acestei situaţii dezastruoase?:
  - Lipsa unei STRATEGII serioase de dezvoltare a turismului în Galaţi;
  - Personal incompetent în toate instituţiile publice locale;
  - O Lege proastă a Administraţiei Publice locale şi centrale;
  - Lipsa reacţiei puternice a Societăţii Civile!

  Raportează
 • postat de Eliss Miercuri, 13 Septembrie 2017 12:53 Link la comentariu
  3
  15

  Nu i-a fugarit nici un caine?E plina faleza de caini vagabonzi!!!!!

  Raportează
 • postat de Nicu Ifrim Miercuri, 13 Septembrie 2017 12:53 Link la comentariu
  2
  18

  Galatiul nu a fost, nu este si nu va fi niciodata oras turistic in adevaratul sens al cuvantului. Daca vineva vine in oras in interes de serviciu sau mai stiu eu de ce si intra intr-o biserica sau intr-o carciuma asta nu inseamna turism.
  Galatiul nu are nimic de oferit din punct de vedere turistic. Nu are nimic monumental, nu atrage cu nimic.
  Galatiul a fost un port comercial transformat apoi intr-un oras industrial.
  Distrugerea masiva de dupa 89 a majoritatii industriei a condus la o depopulare accelerata cu consecinte vizibile.
  Investitorii nu vin in Galati pentru ca nu e rentabil. Sa deschizi o afacere cu ce?
  Sa investesti in ce?

  Raportează
 • postat de Ahmed-al-ciordah Miercuri, 13 Septembrie 2017 12:40 Link la comentariu
  3
  9

  Numai stiri pozitive despre cum duduie ieconomia asta locala a galatiului si cata miere pesedista curge pe Dunare.
  Io zic ca la dezvoltarea turismului a contat si faptul ca avem azil pentru imigrantii sirieni care sunt adusi la noi sa aiba de unde pleca in oiropa vizitand minunatiile turistice romanesti pana la azilu din Timisoara.

  Raportează
 • postat de Brighilă Costică Miercuri, 13 Septembrie 2017 11:50 Link la comentariu
  6
  3

  Se putea folosi pontonul de acostare din fața scării principale a falezei (fostul ,,Valurile Dunării,,), dar se pare că gabaritul navei (135 m) nu se încadrează în acea poziție...

  Raportează
 • postat de CERNEA Miercuri, 13 Septembrie 2017 11:47 Link la comentariu
  4
  15

  Intrebabi alesii din parlament( de la Galati)cat a costat pontonul de la navrom , cati bani au furat in dosul acestui ponton, ptr. ce l.au facut, cum a fost intretinut si cat au castigat de pe urma acestui ponton. CE MAI VORBITI DE CURATENIE SI TURISM LA GALATI. DE 6 LUNI PE SR. AVANTULUI NU MAI POTI CALCA DE PRAF, NOROI, MIYERIE ,MASINI DE CONSTRUCTII ETC, ASTA PTR CA SE LUCREAZA INTENS, FARA A EXISTA UN TERMEN PTR.FINAL. SI DOMNULE MM , NESIMTITII O CITESC DAR NU DAU DOI BANI SI ASTA CA NU STIM SA II FACEM SA DEA MACAR BANII NOSTRI SAU MACAR SA RASPUNDA PTR. BANII NOSTRI. SE PARE CA ASTA AU SI VURUT SA OBOSIM .....SA LE MAI CEREM SOCOTEALA.CONDUSI DE INFRACTORI, HOTI, REPETENTI ,MAI NOU, NICI NU MA ASTEPTAM SA FIE MINTI LUMINATE VOM DEFENI IN CURAND DUPA ASEMENAREA LOR.

  Raportează
 • postat de PC Miercuri, 13 Septembrie 2017 11:13 Link la comentariu
  8
  17

  Galatiul oras turistic? Nu.
  Doar daca Mazare ar fi primar, ar mai putea sa faca ceva.

  Raportează
 • postat de Acuma , lasati-o mai moale : Miercuri, 13 Septembrie 2017 10:19 Link la comentariu
  5
  11

  cine critica drumurile noastre , nationale , judetene..etc , sa faca o "plimbare" cu masina de la Giurgiulesti la Chisinau , pe drumurile lor de epoca . Credeti sau nu , soselele noastre sunt super , in comparatie cu ale lor.
  Poate un obiectiv turistic de la noi ar putea fi si Catedrala de pe Domneasca , ....asta daca autoritatile noastre locale nu si-ar batea joc , de toata zona din fata Catedralei , si din apropiere.

  Raportează
 • postat de julien Miercuri, 13 Septembrie 2017 09:47 Link la comentariu
  7
  22

  printre acesti turisti s-ar putea sa fie si unii curiosi sa vada cel mai rapanos oras al europei.

  Raportează
 • postat de figgy Miercuri, 13 Septembrie 2017 09:34 Link la comentariu
  4
  30

  Si Dl.Primar bate campii la televizor, laudandu-se. A devenit un mare filozof !!!

  Raportează
 • postat de Sandu Miercuri, 13 Septembrie 2017 09:25 Link la comentariu
  13
  9

  Ce se scrie in articol este real insa eu cred ca agentia de turism straina putea sa contactezeuna din timp la Galati spre exemplu Galtour care cu experienta pe care o are ar fi putut pune usor la dispozitie un ghid local si un traseu turistic reprezentativ pentru orasul nostru.Asa se face si in strainatate cine a mai fost pe acolo stie ca si strainii ne arata ce au ei mai frumos.Despre autoritatile locale ce sa spun ele nu se implica in astfel de actiuni pentru ca nu stiu nimic depre modul in care poate fi promovat turistic orasul sau si mai rau sunt niste ignoranti care nu ii intereseaza decat interesele lor personale sau de grup politic restrins.

  Raportează
 • postat de Chichirichimichi Miercuri, 13 Septembrie 2017 08:59 Link la comentariu
  4
  28

  Felicitări pentru articol!
  Domnu' Cilincă, problema turismului pe Dunăre, la Galaţi, este veche. Ba chiar, să ştiţi că turism la Galaţi, pe Dunăre, nu prea s-a făcut niciodatăla modul serios, doar în mod sporadic şi cu mult timp în urmă. Mai mult pasageri şi mărfuri, (sau turişti puţini), spre Brăila şi Deltă. Dar nu care să vină la Galaţi.Pentru că, oraşul nu este un oraş turistic! Din multe motive...

  Turiştii ar trebui să aibă şi ce vedea şi să se poată distra în Galaţi.Pot oferi un proiect pentru dezvoltarea turismului în Galaţi, dar nu ar interesa autorităţile.
  Atragerea turiştilor este o activitate complexă şi care ar trebui să se dezvolte în fiecare an pe baza unei planificări competente. Administraţiile locale de până acum au dovedit orice, însă, nu şi competenţă.

  Eu aş vrea altceva să vă rog. Scrieţi articole despre necesitatea reluării curselor de pasageri şi bagaje mici, spre Brăila şi Deltă, spre Mare şi pe Dunăre, în sus.
  Cea mai mare ruşine a acestui oraş este lipsa transportului de pasageri. Este de necrezut!
  Acum o sută de ani erau 5-6 companii private în afara celei de stat care făceau curse. Comuniştii reuşiseră să menţină navele de pasageri.
  De ce nu găsesc privaţi interesaţi, dacă primăria nu este? Vreun căpitan pensionar grec, vreun amiral ungur,(aveam şi o companie ungurească de pasageri), un austriac, un turc, un evreu cu parale sau un chinez flămând.

  Ce face primăria? Nu s-ar putea o asociere cu Brăila? Ca la pod, nu? Avem vreo perspectivă?
  Mulţi ar pleca într-o plimbare sau cu treabă, cu vaporul spre oraşul vecin, în Deltă... Adulţi, şcolari, pensionari, gură-cască.Dar nu au cu ce.

  Sunt vreo două nave de protocol care servesc fiţele de partid. Este probabil cea mai mai mare neîmplinire, cea mai mare ruşine care apasă asupra administrării acestui oraş. Este, totuşi, un port dunărean. Cred!

  Iar din Palatul Navigaţiei să se facă Muzeul Judeţean de Istorie, cu o secţie dedicată istoriei Dunării.
  Acolo, la gura pontonului...Şi poate avea şi o casă de bilete pentru cursele de pasageri.
  Apoi mai discutăm şi de turism local.
  Da' de un vaporaş mic sau o barcă mare, pentru scurte plimbări pe Siret şi pe Prut, ce spuneţi? Ca-n Cişmigiu, da' mai sălbatic. Raţe ar mai fi!
  Vai şi-amar!

  Raportează
 • postat de Ana Miercuri, 13 Septembrie 2017 08:55 Link la comentariu
  5
  20

  Moldovenii de peste Prut sunt mult mai bine vazuti decat Moldova de Romania si asta dintr-un motiv simplu - au ce oferi (vin, de exemplu). Galatiul ce ofera? Poate niste caini la protap pt.ca tot sunt considerati delicatesa prin alte tari estice? :)
  Galatiul se diferentiaza de alte zone prin coruptie, mizerie si praf - mult praf atat la propriu cat si la figurat.
  O idee - putem duce turistii sa viziteze studiourile videochat (asta pt.barbati), iar pt.femei sa se faca un mare spa, daca tot avem apa din belsug si lacul Sarat la Braila. Poate cel mai mare spa din Moldova si din Romania? Oricum ideea este pentru investitori, nu pt.autoritatile locale; ele si asa nu fac mare lucru.
  Rusinos si scandalos sa nu poata acosta navele intr-un oras fost mare port!

  Raportează
 • postat de Nicu Ifrim Miercuri, 13 Septembrie 2017 08:39 Link la comentariu
  3
  6

  Micuţa navă de pasageri e "Pegasus"

  Raportează
 • postat de IC Miercuri, 13 Septembrie 2017 07:27 Link la comentariu
  4
  22

  Cu aceasi gropari , din ultimii 27 de ani , mortul (Galatiul ,Romania ) de la groapa nu se mai intoace niciodata.... sa ingropam groparii .........

  Raportează
 • postat de MM Miercuri, 13 Septembrie 2017 01:04 Link la comentariu
  4
  66

  Hmm, JENANT, foarte JENANT pt un oras portuar la unul din fluviile importante ale Europei.
  Mă intreb, oare acesti ASISTATI de LUX, primar, presedinti de CL si CJ si prefect ai acestei urbe intitulata pompos oras european al secolului XXI, citesc presa locala unde sunt relatate nevoile acestei urbe?...Eu cred ca nu!...Nu citesc si nici nu-i intereseaza. Deoarece, acesti ASISTATI de LUX traiesc intro lume a lor. Lume care se rezuma numai si numai la cum sa le fie lor cat mai bine, cum sa prosteasca electoratul pt inca un mandat de 4 ani, cum sa mai fure din banul public in interes personal si de partid prin firmele de casa, iar restul, Dumnezeu cu mila.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.