Galaţiul trebuie să RESTITUIE brăilenilor 650 de hectare de teren

Galaţiul trebuie să RESTITUIE brăilenilor 650 de hectare de teren
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

La doar o lună de când Guvernul condus de brăileanul Mihai Tudose a adoptat un Memorandum prin care cere Galaţiului să restituie 655,29 de hectare, din cele o mie cu care a fost împroprietărit de Guvernul Năstase pentru construcţia cartierului Cantemir, pe masa aleşilor locali gălăţeni a ajuns un proiect de hotărâre privind transferul respectiveu suprafeţe.

La următoarea şedinţă a Consiliului Local, aleşii Galaţiului vor trebui să facă dovada patriotismului local şi a ataşamentului faţă de proprietăţile oraşului. Concret, vor trebui să decidă prin vot dacă aprobă sau nu "trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Suprafaţa menţionată reprezintă teren agricol şi drumuri de exploatare şi nu include suprafeţele ocupate de canalele aferente tarlalelor în cauză, conform configuraţiei actuale din teren", se arată, negru pe alb, în proiectul de hotărâre care a ajuns deja în comisiile Consiliului Local.

Acelaşi document prevede şi rezilierea contractului de închiriere a suprafeţei respective de teren agricol, semnat de administraţia locală cu SC Bonagri Holding SRL Galaţi, în urma unei licitaţii, contract prin care bugetul local al oraşului nostru ar fi câştigat 2.250 de lei pe hectar pe an agricol.

Ei bine, tocmai această închiriere a terenului pentru agricultură a stârnit nemulţumirile brăilenilor care, cu sprijinul premierului brăilean, au ajuns în Memorandum. Documentul Guvernului reaminteşte că, prin Hotărârea Guvernului nr. 512 din 2002, s-a aprobat transmiterea unui teren în suprafaţă de o mie de hectare, situat pe teritoriul comunei Vădeni, judeţul Brăila, din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului Galaţi şi în administrarea Consiliului Local Galaţi. "Transmiterea dreptului de proprietate a fost efectuată sub condiţia de a se utiliza terenul pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale", subliniază Memorandumul.

Memorandumul precizează la final: "Din analiza modului cum a fost aplicată Hotărârea Guvernului nr. 512/2002 rezultă faptul că, de 15 ani, cea mai mare parte din cele o mie de hectare nu este utilizată potrivit destinaţiei stabilite iniţial". Aşa că, invocând "interesul public general", Secretariatul General al Guvernului ne-a transmis cererea Executivului şi Memorandumul adoptat pe 13 septembrie.

Ce-a făcut Galaţiul cu terenul

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, administraţia locală explică situaţia actuală a terenului. Astfel, potrivit documentului, pe 8,9 hectare sunt blocuri ANL. Alte 7,5 hectare au fost transmise, în 2009, statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii "Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi", iar 7,65 de hectare au fost predate, la schimb, către Consiliul Judeţean Brăila, pentru completarea suprafeţei necesare spitalului, Galaţiul preluând aceeaşi suprafaţă din proprietatea privată a Brăilei. Alte 300 de hectare de teren agricol sunt închiriate, în urma unei licitaţii, către SC Ecoagra SRL până în 2019, cu 825 de lei pe hectar pe an agricol. Şi au mai rămas cele 655,29 hectare teren agricol, care fuseseră închiriate SC Bonagri Holding SRL Galaţi, până în septembrie 2022.

De ce agricultură şi nu case

Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", primarul Ionuţ Pucheanu a explicat motivele pentru care proiectul cartierului Cantemir nu a fost continuat: "Cele o mie de hectare ne-au fost date pentru construcţia de locuinţe, dar în cartea funciară sunt trecute ca teren agricol. Din circuitul agricol au fost scoase strict hectarele pe care au fost construite ANL-urile actuale. Nu s-a mers mai departe cu construcţia ANL, pentru că gălăţenii care s-ar fi mutat acolo ar fi devenit cetăţeni ai comunei Vădeni, nu mai erau gălăţeni. Toate taxele şi impozitele erau plătite la Primăria comunei Vădeni, deşi investiţia era a Galaţiului".

Potrivit edilului, în urma unui control, Curtea de Conturi i-a trasat ca măsură Primăriei Galaţi să obţină profit de pe suprafaţa agricolă rămasă, ceea ce municipalitatea a şi făcut, mai ales că terenurile respective aveau această destinaţie!

Care-i raţiunea Guvernului?

Revenind la cererea şi la Memorandumul transmise administraţiei locale, interesant este că, la Vădeni, sunt două suprafeţe de teren, una de 300 de hectare, cealaltă de 655,29 hectare, pe care administraţia locală gălăţeană le-a închiriat, prin licitaţie publică, în 2014, respectiv, 2017, pentru agricultură. Şi, totuşi, Guvernul nu cere înapoi suprafaţa agricolă totală, ci doar pe cea mai mare, închiriată firmei Bonagri, la cel mai bun preţ - 2.250 de lei pe hectar pe an agricol. Acelaşi Guvern nu pare deranjat că pe o altă suprafaţă de teren, de 300 de hectare, firma Ecoagra SRL va face agricultură până în 2019, plătind chirie de 825 de lei pe hectar pe an agricol.

Indiferent de raţiunile Guvernului, rămâne de văzut ce vor decide aleşii locali. Fiind hotărâre patrimonială, va avea nevoie de minimum 18 voturi (două treimi din numărul aleşilor) pentru a fi aprobată.

Citit 5953 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2017 17:39

7 comentarii

 • postat de marius
  Duminică, 15 Octombrie 2017 18:11
  41.58.93.***
  ca de obicei, stirile din Galati sunt despre Braila.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Petrea Ionel
  Sâmbătă, 14 Octombrie 2017 13:47
  5.13.186.***
  O temă fierbinte, care trebuie tratată cu discernământ. Altfel, şansele Zonei Metropolitane Galaţi-Brăila, atâtea câte mai sunt, se pot nărui definitiv. Iar un comentariu de genul celui următor este extrem de contraproductiv!
  "Apropo, avand in vedere "patriotismul local" al brailenului Tudose, in cazul in care se pune in aplicare Memorandumul, Galatiul si galatenii pot considera ca guvernul nu este si al lor, eventual sa instaleze bariere la trecerile peste Siret ...? "
  Şi o curiozitate: Hotărârea de Guvern din 2002, prin care Galaţiul a primit 1000 de hectare, a avut în spate o hotărâre a Consiliului Local sau Judeţean din Brăila?!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Adi
  Sâmbătă, 14 Octombrie 2017 10:52
  82.137.10.***
  Cum ramane cu loturile de teren "atribuite" tinerilor pentru constructia de locuinte in cartierul de case Cantemir?! Am ramas doar cu o hartie care nu valoreaza nimic si promisiuni desarte din partea edililor, de ani de zile... Am facut adrese la primarie, nu am mai primit nici un raspuns...Trebuiau onorate promisiunile.... trebuia sa ne acorde alt teren sau a fost doar inca o gaselnita electorala de pacalit fraerii electori.....
  2
  25
  Raportează
 • postat de Păi, să le dăm brăilenilor, cimitirele ?
  Sâmbătă, 14 Octombrie 2017 10:42
  213.233.104.***
  Păi,să le dăm cimitirele, împreună, fac suprafața de restituit, nu ?
  8
  10
  Raportează
 • postat de Sandu
  Sâmbătă, 14 Octombrie 2017 09:33
  109.103.134.***
  De ce atata graba cu hotarirea C.L.In fond suprafata in cauza a fost acordata municipiului Galati prin Hotarire de Guvern in 2002.Acum daca la conducerea guvernului este un brailean trebuie sa facem slus.Guvernul este al Romaniei nu al unei persoane iar daca maine sa zicem ar ajunge un P.M .din Galati am cere ca Braila sa ajunga un cartier al Galatiului unde am ajunge.
  4
  17
  Raportează
 • postat de Maxim
  Sâmbătă, 14 Octombrie 2017 09:20
  5.13.228.***
  Eu am cerut loc de casa acolo, am si acum recipisa de la primarie, daca mi s-ar fi dat terenul construiam casa din banii mei, deci nu ar fi fost cheltuiala primariei.

  Daca mai faceau si un spital acolo, era si mai bine. Dar ei au preferat sa faca agricultura decat sa profite de acest teren spre binele comunitatii.

  Cel mai probabil cu acest teren s-a dorit sa se faca o ilegalitate si nu le-a reusit. Asa ca au lasat totul balta. Va vedem, bai, mafiotilor! Nu mai avem incredere in nimic din ce spuneti, faptele sau nefaptele vorbesc cel mai bine pentru voi! Nu ati lucrat niciodata pentru binele nostru, daca nu v-a iesit de-o prajitura nu v-a interesat. RUSINE!
  5
  20
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 14 Octombrie 2017 07:35
  82.78.125.***
  Daca hoarasc trecerea celor 655,29 hectare la judetul Braila ,sugerez sa hotarasca transferul intregii suprafete de 1000 ha ,la judetul Braila ,inclusiv a constructiilor ridicate acolo iar pentru constructiile suportate din bugetul local al Galatiului , ,guvernul care a aprobat Memorandumul , sa transfere ,odata cu transferul terenului si valoarea lor din bugetul judetului Braila in bugetul Galatiului. Pentru ceea ce nu se recupereaza in investitii ,realizate pentru intreaga suprafata ,sa se sesizeze institutiile statului in vederea recuperarii de la initiatorii proiectului.Apropo , avand in vedere "patriotismul local " al brailenului Tudose , in cazul in care se pune in aplicare Memorandumul , Galatiul si galatenii pot considera ca guvernul nu este si al lor ,eventual sa instaleze bariere la trecerile peste Siret ...? Si cand ma gandesc ca unii ii acuza pe secui de actiuni anti romanesti ,nevazand ca astia care vremelnic guverneaza ,in numele a 20-24% din alegatorii romani ,ii invrajbesc pe romani cu romanii ? Anexa la hotararea de instalare a barierelor sa fie puse documentele si hartile cu intentiile Bucurestiului de a fi realizate( mai bine spus de a nu realiza) investitii in infrastructura zonei si in intreaga Moldova.....Evident ca alesii locali vor hotara si sistarea oricaror investitii pentru zona respectiva.
  6
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.