Galaţiul trebuie să RESTITUIE brăilenilor 650 de hectare de teren

Galaţiul trebuie să RESTITUIE brăilenilor 650 de hectare de teren
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

La doar o lună de când Guvernul condus de brăileanul Mihai Tudose a adoptat un Memorandum prin care cere Galaţiului să restituie 655,29 de hectare, din cele o mie cu care a fost împroprietărit de Guvernul Năstase pentru construcţia cartierului Cantemir, pe masa aleşilor locali gălăţeni a ajuns un proiect de hotărâre privind transferul respectiveu suprafeţe.

La următoarea şedinţă a Consiliului Local, aleşii Galaţiului vor trebui să facă dovada patriotismului local şi a ataşamentului faţă de proprietăţile oraşului. Concret, vor trebui să decidă prin vot dacă aprobă sau nu "trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Suprafaţa menţionată reprezintă teren agricol şi drumuri de exploatare şi nu include suprafeţele ocupate de canalele aferente tarlalelor în cauză, conform configuraţiei actuale din teren", se arată, negru pe alb, în proiectul de hotărâre care a ajuns deja în comisiile Consiliului Local.

Acelaşi document prevede şi rezilierea contractului de închiriere a suprafeţei respective de teren agricol, semnat de administraţia locală cu SC Bonagri Holding SRL Galaţi, în urma unei licitaţii, contract prin care bugetul local al oraşului nostru ar fi câştigat 2.250 de lei pe hectar pe an agricol.

Ei bine, tocmai această închiriere a terenului pentru agricultură a stârnit nemulţumirile brăilenilor care, cu sprijinul premierului brăilean, au ajuns în Memorandum. Documentul Guvernului reaminteşte că, prin Hotărârea Guvernului nr. 512 din 2002, s-a aprobat transmiterea unui teren în suprafaţă de o mie de hectare, situat pe teritoriul comunei Vădeni, judeţul Brăila, din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului Galaţi şi în administrarea Consiliului Local Galaţi. "Transmiterea dreptului de proprietate a fost efectuată sub condiţia de a se utiliza terenul pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale", subliniază Memorandumul.

Memorandumul precizează la final: "Din analiza modului cum a fost aplicată Hotărârea Guvernului nr. 512/2002 rezultă faptul că, de 15 ani, cea mai mare parte din cele o mie de hectare nu este utilizată potrivit destinaţiei stabilite iniţial". Aşa că, invocând "interesul public general", Secretariatul General al Guvernului ne-a transmis cererea Executivului şi Memorandumul adoptat pe 13 septembrie.

Ce-a făcut Galaţiul cu terenul

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, administraţia locală explică situaţia actuală a terenului. Astfel, potrivit documentului, pe 8,9 hectare sunt blocuri ANL. Alte 7,5 hectare au fost transmise, în 2009, statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii "Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi", iar 7,65 de hectare au fost predate, la schimb, către Consiliul Judeţean Brăila, pentru completarea suprafeţei necesare spitalului, Galaţiul preluând aceeaşi suprafaţă din proprietatea privată a Brăilei. Alte 300 de hectare de teren agricol sunt închiriate, în urma unei licitaţii, către SC Ecoagra SRL până în 2019, cu 825 de lei pe hectar pe an agricol. Şi au mai rămas cele 655,29 hectare teren agricol, care fuseseră închiriate SC Bonagri Holding SRL Galaţi, până în septembrie 2022.

De ce agricultură şi nu case

Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", primarul Ionuţ Pucheanu a explicat motivele pentru care proiectul cartierului Cantemir nu a fost continuat: "Cele o mie de hectare ne-au fost date pentru construcţia de locuinţe, dar în cartea funciară sunt trecute ca teren agricol. Din circuitul agricol au fost scoase strict hectarele pe care au fost construite ANL-urile actuale. Nu s-a mers mai departe cu construcţia ANL, pentru că gălăţenii care s-ar fi mutat acolo ar fi devenit cetăţeni ai comunei Vădeni, nu mai erau gălăţeni. Toate taxele şi impozitele erau plătite la Primăria comunei Vădeni, deşi investiţia era a Galaţiului".

Potrivit edilului, în urma unui control, Curtea de Conturi i-a trasat ca măsură Primăriei Galaţi să obţină profit de pe suprafaţa agricolă rămasă, ceea ce municipalitatea a şi făcut, mai ales că terenurile respective aveau această destinaţie!

Care-i raţiunea Guvernului?

Revenind la cererea şi la Memorandumul transmise administraţiei locale, interesant este că, la Vădeni, sunt două suprafeţe de teren, una de 300 de hectare, cealaltă de 655,29 hectare, pe care administraţia locală gălăţeană le-a închiriat, prin licitaţie publică, în 2014, respectiv, 2017, pentru agricultură. Şi, totuşi, Guvernul nu cere înapoi suprafaţa agricolă totală, ci doar pe cea mai mare, închiriată firmei Bonagri, la cel mai bun preţ - 2.250 de lei pe hectar pe an agricol. Acelaşi Guvern nu pare deranjat că pe o altă suprafaţă de teren, de 300 de hectare, firma Ecoagra SRL va face agricultură până în 2019, plătind chirie de 825 de lei pe hectar pe an agricol.

Indiferent de raţiunile Guvernului, rămâne de văzut ce vor decide aleşii locali. Fiind hotărâre patrimonială, va avea nevoie de minimum 18 voturi (două treimi din numărul aleşilor) pentru a fi aprobată.

Citit 6211 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.