Micro 39C. Bateriile de garaje, sursă de conflict

Micro 39C. Bateriile de garaje, sursă de conflict

Remus Basalic
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
7 comentarii

Sutele de garaje construite cu sau fără autorizaţie în Micro 39C urâţesc şi mai mult un cartier lăsat oricum de izbelişte de autorităţile locale. Folosite mai degrabă pe post de magazii sau ca ateliere auto improvizate, aceste construcţii înghesuite printre blocuri îi împart pe locuitorii cartierului în două tabere aparent rivale.

În Micro 39C, în orice direcţie te-ai uita, este imposibil să nu întâlneşti garaje. Aranjate cu zecile sub forma unor baterii compacte, acestea creează impresia de ansamblu a unui ghetou. O bună parte dintre locuitori spun că garajele strică şi mai mult imaginea oricum dezolantă a cartierului situat la periferia oraşului. Pe de altă parte, proprietarii acestor construcţii argumentează că au cheltuit sume importante pentru construirea lor, fără ca cineva să le fi spus că vor fi demolate, la un moment dat. Chiar şi aşa, unii proprietari sunt de acord că aspectul cartierului are de suferit din cauza garajelor, însă nu sunt de acord cu modul în care autorităţile pun problema.
"Cartierul este, la propriu, plin de garaje. Problema este că multe dintre ele nu adăpostesc maşini, aşa cum ar fi normal, ci sunt folosite ca spaţii de depozitare sau chiar ca ateliere auto ilegale. De aceea, cred că Primăria Galaţi ar trebui să urgenteze operaţiunea de demolare a lor. Vă daţi seama câte locuri de parcare s-ar crea astfel şi câte spaţii verzi? Acum, cartierul este sufocat de maşini lăsate la întâmplare pe trotuare, în lipsa unor parcări corespunzătoare", a scris pe adresa redacţiei un gălăţean.

În urma garajelor a rămas o mizerie de nedescris

"Eu sunt de acord ca garajele să fie demolate. Dar dacă, după aia, rămâne terenul ca după bombardamentele din Siria, ce am câştigat? Ştiu că, în Mazepa I, le-a luat câţiva ani autorităţilor să amenajeze o parcare pe locul garajelor demolate. Dacă într-un cartier central s-a întâmplat asta, vă daţi seama cum ar sta lucrurile aici, la noi, la marginea oraşului. Acum, cu nebunia generată de modernizarea Centurii, au fost demolate deja câteva garaje. A rămas o mizerie de nedescris în urmă, adevărate focare de infecţie. Normal era ca autorităţile să înainteze o dată la care vor începe lucrările de modernizare şi abia apoi să ne impună să demolăm garajele. Nu pui carul înaintea cailor", a spus, nemulţumit, un proprietar de garaj din Micro 39C.
Că reamintim că 264 de grădini şi garaje ar urma să dispară de pe drumul de centură al Galaţiului (unele dintre ele au fost deja demolate - n.r.), ce va fi extins la patru benzi şi modernizat cu bani europeni. De asemenea, şi o serie de anexe şi terenuri vor deveni istorie, proprietarii urmând a fi despăgubiţi.

Invadaţi de traficul greu de pe Centură

În Micro 39C, Şoseaua de Centură trece la doar câţiva metri de blocurile situate peste drum de Talcioc. Nu este astfel de mirare că traficul intens de pe şoseaua ocolitoare a Galaţiului s-a transformat într-un adevărat calvar pentru locatarii din respectivele imobile. Oamenii se plâng de zgomotul infernal provocat de maşinile de mare tonaj, de trepidaţiile resimţite în apartamente şi de poluarea puternică a aerului din zonă.

O plimbare de câteva minute pe trotuarul care mărgineşte Drumul Viilor, în Micro 39C, este de ajuns pentru a irita pe oricine. Maşinile circulă mai mereu bară la bară, zgomotul provocat de tiruri, basculante şi camioane este asurzitor, iar aerul plin de praf duhneşte a gaze de eşapament. Ceea ce pentru un trecător este doar o neplăcere de moment se transformă însă într-un adevărat coşmar pentru locatarii blocurilor din zonă.
"Problema noastră este că Centura se află foarte aproape de blocuri. Chiar şi cu geamul închis, dacă locuieşti în partea dinspre stradă, zgomotul provocat de traficul greu de pe şosea este foarte deranjant. Nu mai vorbesc de trepidaţii şi de praful care îţi intră în casă. Dacă laşi geamul deschis o jumătate de oră, iei praful cu degetul de pe mobilă. Sunt mulţi vecini în situaţia noastră, dar nimeni nu ne ia în seamă", a povestit unul dintre locatarii din blocurile cu pricina.
Cum vehiculele militare care participă la exerciţii în poligonul Smârdan trec în mod constant prin aceeaşi zonă de periferie a Galaţiului, oamenii sunt cu atât mai nemulţumiţi. "Când trec cu TAB-urile sau transportă tancuri pe aici, zici că-i cutremur. Îţi mută mobila din loc. Vă daţi seama cum este să te trezeşti dimineaţa, pe la 5,00-6,00, într-o asemenea larmă. Sunt şi familii cu copii mici, iar aceştia se sperie de zgomotul puternic. Dacă tot modernizează şi extind Centura, cred că ar fi putut să facă de aşa natură încât această şosea să ocolească cartierul. Cine a mai văzut şosea ocolitoare situată la doar câţiva metri de blocurile de locuinţe?", se întreabă, retoric, un alt gălăţean din zonă.

Extinderea Centurii nu va rezolva şi problemele locuitorilor din apropiere

Chiar în timp ce gălăţenii din Micro 39C se plâng de problema zgomotului şi a poluării cauzate de traficul intens de pe şoseaua ocolitoare a oraşului, autorităţile judeţene şi locale sunt pe punctul de a obţine o importantă finanţare europeană, în jur de 30 de milioane de euro, pentru modernizarea Centurii Galaţiului. Din păcate, viaductul care ar urma să lege zona Talciocului de ANL-uri nu va rezolva şi problemele oamenilor care locuiesc în apropiere.
O eventuală rezolvare a problemei ar fi mutarea Centurii înspre Smârdan, departe de cartierele de la periferia oraşului. Într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu explica însă că acest lucru nu ar fi posibil, deoarece "acolo e terenul altor localităţi de jur împrejurul Galaţiului".

Fost loc de joacă pentru copii, devenit teren viran

Între blocurile A3, A4, A5 şi A6 există un teren viran folosit ca parcare improvizată. Este vorba despre un fost loc de joacă pentru copii, din care acum au mai rămas doar câteva capete de ţevi ieşite câţiva centimetri din pământ şi un fost suport de leagăne, transformat în bară pentru bătut covoarele. Locatarii blocurilor din zonă spun că aria ar fi deosebit de bună pentru amenajarea unei parcări sau a unui teren de sport, capitole la care cartierul Micro 39C este total deficitar.
"Seara, sunt peste 40 de maşini parcate pe marginea acestui loc. Oamenii şi-ar dori să-şi parcheze maşinile într-un mod civilizat, dacă spaţiul ar fi amenajat. Acum, dacă plouă sau când se topeşte zăpada, se formează aici foarte mult noroi. Este ceva de nedescris. Plus că este o singură cale de acces pentru maşini, foarte îngustă şi neasfaltată", a spus un locatar.

Reamenajarea parcului de la Grădiniţa "Arlechino"

Într-un e-mail trimis pe adresa redacţiei, un cititor din Micro 39C le propune autorităţilor locale gălăţene să reamenajeze parcul din zona Grădiniţei "Arlechino". "Ar fi foarte util pentru locuitorii de aici, pentru că este singurul parc mare din tot cartierul. Se poate amenaja în interior un mic teren de fotbal pentru copii, se pot monta mai multe leagăne, tobogane, balansoare şi alte instalaţii de joacă, se mai pot planta câţiva copaci, montare bănci etc", scrie, gălăţeanul, în mesaj.

Mizerie la tot pasul, în ciuda echipajelor de salubrizare

Potrivit locuitorilor din Micro 39C, gunoiul este ridicat la timp de Ecosal de la punctele de colectare amenajate în cartier. Chiar şi aşa, cartierul nu este nici pe departe unul curat. Ambalaje de toate mărimile şi culorile zac aruncate pe alei sau în spaţiile verzi, iar mormane întregi de coji de seminţe răsar, cu hărnicie, peste noapte. "Sunt unele zone din cartier unde curăţenia lasă de dorit. Cei de la Ecosal vin şi curăţă periodic, dar nesimţirea oamenilor este mare încât, în scurt timp, gunoaiele reapar", se plânge un locuitor al cartierului.

"Ultima dezinsecţie, pe vremea lui Dumitru Nicolae"

În numeroase zone din Micro 39C, spaţiile verzi dintre blocuri au rămas netoaletate. Iarba este crescută până la genunchi, iar gardurile vii acoperă aleile înguste dintre blocuri. Nu este astfel de mirare că locuitorii cartierului se plâng din cauza ţânţarilor şi a căpuşelor. "În cartier la noi politicienii vin doar când este campanie electorală. În restul, suntem buni doar pentru plătit taxe. Ne mănâncă ţânţarii în fiecare seară. Ultima dezinsecţie s-a făcut aici pe vremea lui Dumitru Nicolae. Aşteptăm acum promisiuni la campania viitoare", se plânge unul dintre gălăţenii din cartier.

Unii locuitori au ales să se gospodărească singuri

În ciuda faptului că multe dintre grădinile din jurul blocurilor sunt neamenajate, unii locuitori din Micro 39C au ales să nu aştepte ajutorul ipotetic al autorităţilor şi să îngrijească ei singuri micile grădini şi gardurile vii împrejmuitoare. Din păcate, săptămâna trecută, atunci când am mers în cartier, nu am văzut prea multe exemple precum cel al bărbatului din imagine.

Trotuare nereparate de zeci de ani

Mai mulţi dintre gălăţenii cu care ne-am întâlnit, săptămâna trecută, în Micro 39C, ni s-au plâns de starea jalnică în care arată cele mai multe dintre trotuarele din jurul blocurilor. "Multe alei sunt într-o stare jalnică şi nu au mai văzut o mână de asfalt cam de trei decenii. Când plouă, te umpli de noroi până la glezne. Să plimbi un copil în cărucior pe aceste trotuare şi alei este o adevărată provocare", a sesizat Afloarei Tache, o locuitoare din cartier.

Citit 11023 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2018 10:39

7 comentarii

 • postat de Alex Duminică, 20 Mai 2018 12:20 5.13.186.*** Link la comentariu
  3
  0

  Doamna/Domnisoara Laura stai jos te rog ca rad curcile de tine. Preferi tot orasul sa arate a santier sau facut pe bucati cum permite timpul, vremea si bugetul?
  Nu mai interpreta matale ca toti cei care comenteaza aici au garaj.
  Eu nu am garaj dar nici nu vreau orasul sa arate ca dupa bombardament.

  Raportează
 • postat de Rudibravo1951 Marți, 08 Mai 2018 16:28 82.137.10.*** Link la comentariu
  8
  3

  Dacă vă dărâmă Garajele voastre dragi SI nu se face nimic in loc angajati un avocat SI dați în judecată pentru distrugerea lor Pământul este al Comunității locale dar banii noștri sunt ai noștri i-am investit

  Raportează
 • postat de Laura Luni, 07 Mai 2018 21:49 86.125.4.*** Link la comentariu
  2
  10

  "Pe de altă parte, proprietarii acestor construcţii argumentează că au cheltuit sume importante pentru construirea lor, fără ca cineva să le fi spus că vor fi demolate, la un moment dat."  Auziti ditamai prostia si ditamai ticalosia rostita de acest "garajist". Cica a cheltuit o groaza de bani pentru construirea lor si pe deasupra "FARA CA CINEVA SA LE FI SPUS CA VOR FI DEMOLATE, LA UN MOMENT DAT."

  Bai nene, bai neobrazatule. Golanilor cum adica ai cheltuit bani si cum adica "fara sa-ti fi spus ca vor fi demolate , la un moment dat". Bai nene, bai ticalosilor, in primul rand VI S-A SCRIS CLAR DE LA BUN INCEPUT "AUTORIZATIE PROVIZORIE", deci clar determinata in timp. Ca tu nu ai vrut sa vezi asta sau ai ignorat acest lucru in mod ticalos e doar vina si problema ta. Din cauza ticalosiei tale/voastre voi sunteti singurii vinovati de "cheltuirea banilor" vostri pe construirea acestor cosmelii atata timp cat vi s-a scris clar de la bun inceput ca nu vi se da terenul de pomana voua. Terenul, suprafetele respective sunt proprietatea primariei si faptul ca tu ti-ai construit gunoiul acolo ca un neobrazat, crezand ca astfel poti revendica terenul in mod ticalos, ipocrit asta nu te scuza si nu-ti da dreptul tie sa faci mofturi si sa emiti pretentii. Nu-i problema noastra ca tu ai cheltuit bani intr-un mod ticalos pe ceva ce nu era al tau, pe ceva ce nu-ti apartinea tie, in speta suprafetele pe care v-ati construit voi acele GUNOAIE pe care numai voi cocalarii le numiti garaje. GATA CU DEPOZITELE SI ATELIERELE VOASTRE ILEGALE. EPOCA GUNOIERILOR GARAJISTI A APUS.


  Gunoaiele acelea acolo cine oare le-a aruncat? Si va mai mirati de ce arata in halul acesta orasul prin unele zone/cartiere ale sale. Pai uitati-va la cei ce il popu leaza.

  @ Alex

  Nene pe tine te roade grija garajistule ca s-a pus cineva pe treaba in orasul acesta incercand sa schimbe fata/imaginea degradata a acestui oras. Tu si cei ca tine va lamentati aiurea incercand sa trageti de timp si sa cautati scuze penibile doar doar de veti scapa cu cosmelia neatinsa. Demolam ca sa fie terenul liber pentru oricine care vrea sa faca o minima modernizare, o minima curatenie in acest oras. De asta demolam si de asta nu asteptam dupa cum canti tu, tu care speri ca trecand timpul si lamentandu-te, sa-ti protejeze divinitatea gunoiul si mizeria preaslavita de tine: buncarul mizerabil "garaj".

  Orasul asta e plin cu tanara generatie, tineri care vor mai mult de la acest oras(curatenie, modernizare, civilizatie), mai mult decat gunoaiele voastre de buncare mizerabile pastorite si venerate din comunism.


  https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/108434-micro-39c-bateriile-de-garaje-sursa-de-conflict

  Gunoaiele acelea cine le-o fi aruncat acolo? Nu tot voi garajistii, voi cei ce aveti nevoie de o scorbura in care sa va pititi si sa petreceti cu bors si cu tuica si in care sa bocaniti in buncarul transformat in atelier si depozit de gunoaie? Din cauza voastra a garajistilor acele cartiere arata ca o jungla. Daca sunteti veniti de pe tarla, cu mentalitatea de tartani. In loc sa va civilizeze orasul pe voi, voi tartanii ati infectat, ati infestat voi orasul cu mentalitatea voastra de ghetou.

  Si iata ca in articol este specificat ca multi locuitori dau si idei de modernizare a cartierelor. Dar pe garajisti, precum garajistul Alex nu ai cum sa-i civilizezi. Ei tot cu gandul la scorbura lor si mirosul fin din acea vagauna, scorbura, spelunca numita numai de el garaj (cum bine spuneau unii pe aici pe site). Galatenii, marea lor majoritate s-au emancipat si vor civilizare. Restul raman in ignoranta lor si in visele lor cele mai launtrice cu scorbura/vagauna lor numita fals garaj.

  Raportează
 • postat de Iulian Luni, 07 Mai 2018 11:36 79.116.102.*** Link la comentariu
  3
  16

  Degeaba se amenajeaza daca in cativa ani chiar locuitorii cartierului isi vor bate joc de ele.

  Raportează
 • postat de Alex Luni, 07 Mai 2018 07:58 5.2.205.*** Link la comentariu
  28
  7

  Bai desteptilor nu este normal sa demolam cand avem bani sa si construim ceva in loc? Demolam de dragul lumii si lasam paragina cativa ani pana cand ne hotaram ce construim in loc? Asta dupa ce schimbam vreo 3 guverne si 2 primari.
  Toata lumea vrea modernizare dar nu se face peste noapte, nu poti sa demolezi jumatate de oras ca asa urla unul sau altul.

  Raportează
 • postat de Gălățean adevărat Luni, 07 Mai 2018 07:33 82.137.9.*** Link la comentariu
  5
  26

  Asta ați votat, asta aveți!!!!!! Și când mai văd că unii susțin că actualul primar a făcut cât toți ceilalți la un loc, ma crucesc!!!!! Dar e normal...... Când ai trăit într-o casă de chirpici, la țară, apoi ai venit la oraș și ai trăit aproape 30 de ani în garaj, normal că dacă vezi un petec pe stradă și o parcare (care sunt lucruri normale într-un oraș civilizat), ți se pare că primarul a făcut ceva extraordinar.....!!!! Repet........ Ce ați votat, asta aveți!!!!!! Un singur primar am avut care a vrut să facă ceva și de acela ați ras.(Stan)

  Raportează
 • postat de Suveran Luni, 07 Mai 2018 00:55 89.137.137.*** Link la comentariu
  11
  46

  Este interesant ca acest oras se vrea modernizat si poate se va face lucrul asta incet. incet dar sa nu uitam ca degeaba se vor baga bani pentru ca lumea e saraca si pleaca din oras, lumea din orasul asta e in mare parte needucata si necivilizata deci se va face ceva frumos dar apoi va fi distrus si stricat , lumea uita ca odata cu inchiderea combinatului orasul va muri si lumea va emigra. Lumea are nevoie de bani in buzunar ca sa traiasca bine. Daca se fac multe in oras ok dar pe saraci nu ii incalzeste cu nimic. Vom avea centura, parcuri , trotuare si parcari dar nu avem locuri de munca si suntem saraci. Orasul e saracit si depopulat si va ajunge cu timpul in incapacitate de plata. Galati- Braila putea deveni cea mai dezvoltata zona din tara pentru ca suntem inconjurati de ape si puteam avea irigatii, turism, transport pe apa si aveam o industrie puternica si meseriasi..combinate...laminoare si la braila..santiere navale si cate si mai cate nu au fost in zona asta. Deci INDUSTRIE-AGRICULTURA-TURISM = PROSPERITATE, BANI MULTI SI O VIATA MAI BUNA PT CETATENI. Dar vad ca viata e doar pentru cei care fura , inseala, exploateaza la maxim. Cu ce ma incalzeste ca traiesc intr-un oras care se doreste frumos dar nu am ce pune pe masa si nu am un ban in buzunar sa ma distrez si eu macar in weekend?! Cu ce ma incalzeste ca stau in Galati dar nu sunt locuri de munca si cetatenii sunt bolnavi, saraci, nefericiti si inculti? Ce au mai ajuns si crestinii astia?! Te apuca si rasul. Cu prima ocazie voi parasi acest oras asa ca puteti face cate centuri si parcari vreti. Nu ma mai intereseaza!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.