Micro 39C. Bateriile de garaje, sursă de conflict
Foto: Remus Basalic

Micro 39C. Bateriile de garaje, sursă de conflict
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Sutele de garaje construite cu sau fără autorizaţie în Micro 39C urâţesc şi mai mult un cartier lăsat oricum de izbelişte de autorităţile locale. Folosite mai degrabă pe post de magazii sau ca ateliere auto improvizate, aceste construcţii înghesuite printre blocuri îi împart pe locuitorii cartierului în două tabere aparent rivale.

În Micro 39C, în orice direcţie te-ai uita, este imposibil să nu întâlneşti garaje. Aranjate cu zecile sub forma unor baterii compacte, acestea creează impresia de ansamblu a unui ghetou. O bună parte dintre locuitori spun că garajele strică şi mai mult imaginea oricum dezolantă a cartierului situat la periferia oraşului. Pe de altă parte, proprietarii acestor construcţii argumentează că au cheltuit sume importante pentru construirea lor, fără ca cineva să le fi spus că vor fi demolate, la un moment dat. Chiar şi aşa, unii proprietari sunt de acord că aspectul cartierului are de suferit din cauza garajelor, însă nu sunt de acord cu modul în care autorităţile pun problema.

"Cartierul este, la propriu, plin de garaje. Problema este că multe dintre ele nu adăpostesc maşini, aşa cum ar fi normal, ci sunt folosite ca spaţii de depozitare sau chiar ca ateliere auto ilegale. De aceea, cred că Primăria Galaţi ar trebui să urgenteze operaţiunea de demolare a lor. Vă daţi seama câte locuri de parcare s-ar crea astfel şi câte spaţii verzi? Acum, cartierul este sufocat de maşini lăsate la întâmplare pe trotuare, în lipsa unor parcări corespunzătoare", a scris pe adresa redacţiei un gălăţean.

În urma garajelor a rămas o mizerie de nedescris

"Eu sunt de acord ca garajele să fie demolate. Dar dacă, după aia, rămâne terenul ca după bombardamentele din Siria, ce am câştigat? Ştiu că, în Mazepa I, le-a luat câţiva ani autorităţilor să amenajeze o parcare pe locul garajelor demolate. Dacă într-un cartier central s-a întâmplat asta, vă daţi seama cum ar sta lucrurile aici, la noi, la marginea oraşului. Acum, cu nebunia generată de modernizarea Centurii, au fost demolate deja câteva garaje. A rămas o mizerie de nedescris în urmă, adevărate focare de infecţie. Normal era ca autorităţile să înainteze o dată la care vor începe lucrările de modernizare şi abia apoi să ne impună să demolăm garajele. Nu pui carul înaintea cailor", a spus, nemulţumit, un proprietar de garaj din Micro 39C.

Că reamintim că 264 de grădini şi garaje ar urma să dispară de pe drumul de centură al Galaţiului (unele dintre ele au fost deja demolate - n.r.), ce va fi extins la patru benzi şi modernizat cu bani europeni. De asemenea, şi o serie de anexe şi terenuri vor deveni istorie, proprietarii urmând a fi despăgubiţi.

Invadaţi de traficul greu de pe Centură

În Micro 39C, Şoseaua de Centură trece la doar câţiva metri de blocurile situate peste drum de Talcioc. Nu este astfel de mirare că traficul intens de pe şoseaua ocolitoare a Galaţiului s-a transformat într-un adevărat calvar pentru locatarii din respectivele imobile. Oamenii se plâng de zgomotul infernal provocat de maşinile de mare tonaj, de trepidaţiile resimţite în apartamente şi de poluarea puternică a aerului din zonă.

O plimbare de câteva minute pe trotuarul care mărgineşte Drumul Viilor, în Micro 39C, este de ajuns pentru a irita pe oricine. Maşinile circulă mai mereu bară la bară, zgomotul provocat de tiruri, basculante şi camioane este asurzitor, iar aerul plin de praf duhneşte a gaze de eşapament. Ceea ce pentru un trecător este doar o neplăcere de moment se transformă însă într-un adevărat coşmar pentru locatarii blocurilor din zonă.

"Problema noastră este că Centura se află foarte aproape de blocuri. Chiar şi cu geamul închis, dacă locuieşti în partea dinspre stradă, zgomotul provocat de traficul greu de pe şosea este foarte deranjant. Nu mai vorbesc de trepidaţii şi de praful care îţi intră în casă. Dacă laşi geamul deschis o jumătate de oră, iei praful cu degetul de pe mobilă. Sunt mulţi vecini în situaţia noastră, dar nimeni nu ne ia în seamă", a povestit unul dintre locatarii din blocurile cu pricina.

Cum vehiculele militare care participă la exerciţii în poligonul Smârdan trec în mod constant prin aceeaşi zonă de periferie a Galaţiului, oamenii sunt cu atât mai nemulţumiţi. "Când trec cu TAB-urile sau transportă tancuri pe aici, zici că-i cutremur. Îţi mută mobila din loc. Vă daţi seama cum este să te trezeşti dimineaţa, pe la 5,00-6,00, într-o asemenea larmă. Sunt şi familii cu copii mici, iar aceştia se sperie de zgomotul puternic. Dacă tot modernizează şi extind Centura, cred că ar fi putut să facă de aşa natură încât această şosea să ocolească cartierul. Cine a mai văzut şosea ocolitoare situată la doar câţiva metri de blocurile de locuinţe?", se întreabă, retoric, un alt gălăţean din zonă.

Extinderea Centurii nu va rezolva şi problemele locuitorilor din apropiere

Chiar în timp ce gălăţenii din Micro 39C se plâng de problema zgomotului şi a poluării cauzate de traficul intens de pe şoseaua ocolitoare a oraşului, autorităţile judeţene şi locale sunt pe punctul de a obţine o importantă finanţare europeană, în jur de 30 de milioane de euro, pentru modernizarea Centurii Galaţiului. Din păcate, viaductul care ar urma să lege zona Talciocului de ANL-uri nu va rezolva şi problemele oamenilor care locuiesc în apropiere.

O eventuală rezolvare a problemei ar fi mutarea Centurii înspre Smârdan, departe de cartierele de la periferia oraşului. Într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu explica însă că acest lucru nu ar fi posibil, deoarece "acolo e terenul altor localităţi de jur împrejurul Galaţiului".

Fost loc de joacă pentru copii, devenit teren viran

Între blocurile A3, A4, A5 şi A6 există un teren viran folosit ca parcare improvizată. Este vorba despre un fost loc de joacă pentru copii, din care acum au mai rămas doar câteva capete de ţevi ieşite câţiva centimetri din pământ şi un fost suport de leagăne, transformat în bară pentru bătut covoarele. Locatarii blocurilor din zonă spun că aria ar fi deosebit de bună pentru amenajarea unei parcări sau a unui teren de sport, capitole la care cartierul Micro 39C este total deficitar.

"Seara, sunt peste 40 de maşini parcate pe marginea acestui loc. Oamenii şi-ar dori să-şi parcheze maşinile într-un mod civilizat, dacă spaţiul ar fi amenajat. Acum, dacă plouă sau când se topeşte zăpada, se formează aici foarte mult noroi. Este ceva de nedescris. Plus că este o singură cale de acces pentru maşini, foarte îngustă şi neasfaltată", a spus un locatar.

Reamenajarea parcului de la Grădiniţa "Arlechino"

Într-un e-mail trimis pe adresa redacţiei, un cititor din Micro 39C le propune autorităţilor locale gălăţene să reamenajeze parcul din zona Grădiniţei "Arlechino". "Ar fi foarte util pentru locuitorii de aici, pentru că este singurul parc mare din tot cartierul. Se poate amenaja în interior un mic teren de fotbal pentru copii, se pot monta mai multe leagăne, tobogane, balansoare şi alte instalaţii de joacă, se mai pot planta câţiva copaci, montare bănci etc", scrie, gălăţeanul, în mesaj.

Mizerie la tot pasul, în ciuda echipajelor de salubrizare

Potrivit locuitorilor din Micro 39C, gunoiul este ridicat la timp de Ecosal de la punctele de colectare amenajate în cartier. Chiar şi aşa, cartierul nu este nici pe departe unul curat. Ambalaje de toate mărimile şi culorile zac aruncate pe alei sau în spaţiile verzi, iar mormane întregi de coji de seminţe răsar, cu hărnicie, peste noapte. "Sunt unele zone din cartier unde curăţenia lasă de dorit. Cei de la Ecosal vin şi curăţă periodic, dar nesimţirea oamenilor este mare încât, în scurt timp, gunoaiele reapar", se plânge un locuitor al cartierului.

"Ultima dezinsecţie, pe vremea lui Dumitru Nicolae"

În numeroase zone din Micro 39C, spaţiile verzi dintre blocuri au rămas netoaletate. Iarba este crescută până la genunchi, iar gardurile vii acoperă aleile înguste dintre blocuri. Nu este astfel de mirare că locuitorii cartierului se plâng din cauza ţânţarilor şi a căpuşelor. "În cartier la noi politicienii vin doar când este campanie electorală. În restul, suntem buni doar pentru plătit taxe. Ne mănâncă ţânţarii în fiecare seară. Ultima dezinsecţie s-a făcut aici pe vremea lui Dumitru Nicolae. Aşteptăm acum promisiuni la campania viitoare", se plânge unul dintre gălăţenii din cartier.

Unii locuitori au ales să se gospodărească singuri

În ciuda faptului că multe dintre grădinile din jurul blocurilor sunt neamenajate, unii locuitori din Micro 39C au ales să nu aştepte ajutorul ipotetic al autorităţilor şi să îngrijească ei singuri micile grădini şi gardurile vii împrejmuitoare. Din păcate, săptămâna trecută, atunci când am mers în cartier, nu am văzut prea multe exemple precum cel al bărbatului din imagine.

Trotuare nereparate de zeci de ani

Mai mulţi dintre gălăţenii cu care ne-am întâlnit, săptămâna trecută, în Micro 39C, ni s-au plâns de starea jalnică în care arată cele mai multe dintre trotuarele din jurul blocurilor. "Multe alei sunt într-o stare jalnică şi nu au mai văzut o mână de asfalt cam de trei decenii. Când plouă, te umpli de noroi până la glezne. Să plimbi un copil în cărucior pe aceste trotuare şi alei este o adevărată provocare", a sesizat Afloarei Tache, o locuitoare din cartier.

Citit 12085 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2018 10:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.