Tradiţia nepăsării rezistă în oaza verde din ”Aviaţie” | REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

Tradiţia nepăsării rezistă în oaza verde din ”Aviaţie” | REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cel mai curăţel cartier din zona de nord-vest a oraşului, Micro 38, este întruchiparea proverbului „pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Suprafeţe întinse duc dorul asfaltului care, acolo unde există e măcinat sau cârpit în aşa fel încât devine numai bun de ocolit, grădinile de la blocuri sunt în majoritate mini-jungle, copacii nefasonaţi, iar ghenele de gunoi dau pe afară în fiecare dimineaţă în aşteptarea muncitorilor de la Ecosal.

Este greu să spui dacă Micro 38, cartierul care se întinde în spatele fostului Beverly-Hills (cârciumă acum inexistentă, dar care a dat denumirea populară zonei) este o zonă rău famată, săracă sau pur şi simplu nebăgată în seamă. În prima categorie, ar fi greu să o încadrezi, dacă faci excepţie de micile „zgomote” provocate de colocatarii mai temperamentali. Oamenii liniştişi sunt însă resemnaţi şi plini de speranţă. Secţia 4 e în mijlocul lor, la doi paşi, şi mari nenorociri nu se pot întâmpla. Sărac, da, este cartierul, deşi, aşa cum aflăm de la un gălăţean care locuieşte acolo, preţurile au explodat şi în Micro 38, unde un apartament cu două camere, pus la punct, poate sări lejer de 35.000 de euro. În  ce priveşte ignoranţa, şi a oamenilor şi a autorităţilor, ei bine, este cumva la ea acasă, vizavi de aspectul cartierului. Nu trebuie să faci decât câţiva paşi ca să îţi dai seama că  Primăria a „uitat” să mai trimită vreo maşină cu asfalt să refacă (sau să facă!) alei pe unde să poţi călca fără să te înnămoleşti sau să te umpli de praf. „Uitaţi-vă la aleile astea, dintre garaje. Niciodată nu au văzut asfalt. Trotuarele sunt cum sunt. Ba găurite, ba pline de pământ. Ca să nu mai zic de zonele nimănui, care seamănă a maidane”, ne spune Ioan Grasu, un locatar pe care l-am găsit măturându-şi frunzele căzute în faţa garajului.

Locatarii şi-au adus şi ei aportul la aspectul inestetic. Ne referim la cei care au norocul ca, locuind la parter, să fie şi fericiţi posesori ai grădiniţelor din preajma blocurilor, pe care le-au împrejmuit straşnic care cu ce a avut şi cum i-a venit mai bine. Pe grilajele de tot felul, bălăriile sunt la ele acasă, pentru că prea puţini au şi avut destulă imaginaţie cu care să îşi amenajeze cu gust şi simţ de răspundere grădiniţa adjudecată din ceea ce trebuia să fie spaţiul verde aferent întregului bloc. Iar de o sistematizare unitară, impusă, nu poate fi vorba. 

Gunoiul se produce pe bandă

Să te treci dimineaţa prin cartier poate fi o experienţă urât mirositoare. Ghenele de gunoi, cele clasice, pentru că cele de colectare selectivă rămân neatinse, dau pe afară de deşeuri şi mirosurile, ca să nu mai vorbim de aspect, sunt imposibil de ignorat. „Gunoiul de strânge în fiecare zi, dar se adună mult, că vin şi din cartierele vecine şi aruncă aici”, ne asigură cetăţeanul.

Coşurile de gunoi, un lux

Este evident, în mai toate cartierele periferice ale Galaţiului, că amplasarea coşurilor stradale de gunoi s-a făcut cu discriminare. Cu greu găseşti o pubelă atârnată de stâlp ca să arunci un ambalaj sau o hârtie, aşa că nu e de mirare că astfel de deşeuri le găseşti frecvent pe trotuare sau spaţiile verzi. Bunăoară, chiar la intrarea în cartier, la intersecţia a două bulevarde şi într-un loc unde sunt câteva cârciumi şi vreo două-trei magazine, nu găseşti decât un singur coş, mereu arhiplin.

Verde-verde, dar prea de tot

Micro 38 nu este un cartier sărac la capitolul vegetaţie, dar îngrijirea copacilor şi a arbuştilor ornamentali lasă mult de dorit. „Avem un cartier cu multă verdeaţă, asta e bine, dar copacii ar trebui fasonaţi din când în când. Arată urât, iar dacă se usucă, sunt periculoşi. Chiar peste drum, un plop uscat s-a rupt şi a spart izolaţia blocului. Am făcut sesizări, dar degeaba, nu a venit nimeni. Au fost tei, dar s-au uscat din cauza substanţelor cu care dau iarna, pentru gheaţă. Plopii de la stradă sunt periculoşi, ar trebui să li se dea mai multă atenţie. Pot cădea peste oameni, peste blocuri sau peste maşini”, ne spune gălăţeanul Ioan Grasu.

Garajele din „38”, ferite de buldozere

Cartierul este unul obişnuit, la fel ca toate celelalte, din punct de vedere al consistenţei de baterii de garaje plasate strategic printre blocuri. Din anii 90 până în urmă cu circa un deceniu, garaje pentru maşini sau care, de ce să nu recunoaştem, servesc ca magazii, depozite pentru butoaie cu murături sau alte acareturi, s-au ridicat, cu zecile, şi în Micro 38, numai că cei care au pus mâna pe un spaţiu aici nu tremură, deocamdată, că „edificiul” le va fi demolat.

„Eu plătesc acum 700 de lei pe an pentru garaj şi îl am din 1996. L-am construit temeinic, din beton, cu armătură, că aşa ni s-au pus condiţiile atunci. Am plantat şi copaci în faţă, că tot aşa ni s-a cerut. Acum, de când cu demolările astea, n-a venit să ne spună nimic nouă, cum s-a întâmplat în Micro 39 A, B şi C. Nu ştim ce va fi, dar dacă vom fi obligaţi, le vom demola, că se facem. Oricum, asta nu va rezolva problema, că cine nu va avea garaj, tot în faţa blocului îşi va lăsa maşina, că e mai sigur decât într-o parcare”, ne spune Ioan Grasu, proprietar de garaj în Micro 38.

Copiii au acum unde să se joace

Spre deosebire de acum câţiva ani, când cartierul suferea la capitolul locuri de agrement pentru cei mici, acum situaţia s-a schimbat, înspre ceva mai bine. Cei mai tineri locuitori din Micro 38 au ca alternativă că nu se mai mulţumească cu trotuarul din faţa blocului pentru a se juca, sau să meargă până la parcurile din cartierele vecine, cel mai decent fiind cel de la Direcţia de Taxe şi Impozite, în Micro 39, vizavi de Kaufland.

Acum, în inima cartierului, se află un părculeţ frumos, cu echipamente moderne de joacă pentru cei mici, dar şi pentru oamenii de toate vârstele care vor să facă puţină mişcare. Loc de mai bine ar mai fi, pentru că un spaţiu care arată cel puţin ciudat, aferent unui imobil care găzduieşte cabinete medicale şi care este îngrădit, seamănă cu un parc dintr-un film de groază. O bancă ruginită şi vreo două schelete metalice, ce au fost probabil odată destinate jocurilor celor mici, sunt mărturii că acolo a fost (şi poate chiar mai este) un loc pentru copii. Aşa cum arată, este însă departe de a corespunde noţiunii de „parc”, aspect la care autorităţile ar trebui, poate să reflecteze puţin înainte de a pune mâna la treabă.

Joi, venim la Parcul Libertăţii

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 4 octombrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Parcul Libertăţii, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă. Ne puteţi transmite problemele dvs şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

foto 1 -  intrarea în Micro 38, marcată de cârciumi şi magazine, foto 2 - un muncitor de la Ecosal aduna, la ora 10,00, gunoaiele revărsate din pubelele arhipline şi încă neridicate de maşina de la salubritate, foto 3 - aspect dezolant lângă şcoala din cartier, foto 4 - ghenele de gunoi sunt arhipline la orele 10,00 ale dimineţii, în aşteptarea muncitorilor de la Ecosal, foto 5 - alee din centrul cartierului, care desparte un bloc de o baterie de garaje. Pământ în locde asfalt, copaci stufoşi şi întuneric beznă, pe timp de noapte, foto 6 - o gaură greu de evitat, în care intră lejer piciorul unui adult, marchează asfaltul la intrarea în cartier, foto 7 - aşa arată trotuarul de la faţa cartierului Micro 38, la intersecţia bulevardelor Traian Vuia şi Milcov, în contrast puternic cu zona carosabilă recent resistematizată, foto 8 - model de împrejmuit grădina de la bloc. Din păcate, aceasta este regula gerenală după care s-a făcut delimitarea mai tututor grădiniţelor de la parter în Micro 38: garduri ruginite şi mulţi boscheţi, foto 9 - locul sinistru care seamănă cu un părculeţ părăsit. Este în mijlocul cartierului, între blocuiri, şi ar putea fi transformat fără investiţii extrordinar de mari într-un spaţiu decent de recreere şi joacă, foto 10 - garajele din „38”, ferite de buldozere, foto 11 - coşurile de gunoi, un lux, foto 12 - copiii au acum unde să se joace

Citit 5296 ori Ultima modificare Marți, 02 Octombrie 2018 01:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.