”Piaţa Energiei”, cartierul unde doar data se schimbă | REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

”Piaţa Energiei”, cartierul unde doar data se schimbă | REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Zi de toamnă, după o ploaie menită parcă doar să îţi arate pe unde sunt gropile din zonă, forfotă, mizerie şi multă nepăsare. Aşa se poate descrie, pe scurt, vizita efectuată de noi în cartierul „Piaţa Energiei”. Peisajul este neschimbat de ani de zile, iar gropile din asfalt, gardurile pline de rugină, ba chiar şi faţadele blocurilor, depun mărturie pentru asta. „Piaţa Energiei” este una dintre cele mai aglomerate zone din oraş, mii de oameni trec zilnic pe aici, dar autorităţile par să fi uitat cu desăvârşire de existenţa acestei zone, care arată la fel, de mai bine de cinci ani.

Încă de la primele ore ale dimineţii, în „Piaţa Energiei”, este forfotă mare. Zeci de maşini, autobuze sau tramvaie circulă spre toate direcţiile oraşului. Oamenii pleacă spre serviciu, trişti, cu capul plecat astfel încât să vadă pe unde calcă. Zeci de gropi, pline cu apă, le ies în cale şi le scot câte un oftat. Nu doar străzile de această zonă au nevoie urgentă de reparaţii, ci şi trotuarele pe care circulă, zilnic, de ani buni, gălăţenii plătitori de taxe şi impozite. Dacă pentru cei sănătoşi ocolitul gropilor a intrat în rutină, pentru cei care sunt obligaţi să circule cu un scaun cu rotile sau în baston, plimbarea devine un calvar. La fel este şi pentru cei cu copii mici, care trebuie să facă slalom pentru a putea circula cu un căruţ sau cu un copil aflat pe bicicletă.

Nepăsare şi lipsă de civilizaţie

Cartierul ar trebui să intre în reparaţie capitală. Autorităţile ar face bine să treacă prin zonă, să vadă cu ochii lor cum asfaltul se macină din cauza trecerii timpului, cum scările aproape că nu mai există, cum gardul de protecţie este măcinat de rugină, dar şi cum rişti să ajungi la spital atunci când ieşi din casă să îţi cumperi o pâine. Din păcate, ca în orice alt cartier al acestui oraş, nu putem vorbi doar de nepăsarea autorităţilor, ci şi de lipsa de bun simţ a unora dintre cetăţeni. Cutii de bere sau de suc, sticle, pahare de cafea, hârtii şi pungi de la covrigi, toate pot fi văzute pe trotuare, pe stradă sau chiar pe bănci. Mai grav este şi aici sunt gălăţeni care îşi lasă pe unde apucă sacii cu gunoi menajer, unii, sfidând orice regulă de bun simţ, abandonându-i chiar lângă coşul de gunoi.

În "Piaţa Energiei" pare că singura schimbare este trecerea timpului, fiindcă, în rest, situaţia este neschimbată de cel puţin cinci ani, de când "Viaţa liberă" merge prin cartierele oraşului.

Gândite pentru frumuseţe, acum urâţesc peisajul

Pe străzile principale din oraş, florile se schimbă în fiecare anotimp, spre bucuria trecătorilor care mai uită de groapa apărută în asfalt uitându-se la coloritul florei. În „Piaţa Energiei”, indiferent de anotimp, nimeni nu pare preocupat să planteze o floare.  Başca, există locuri special amenajate în care ar putea fi plantate. Cum autorităţile nu s-au preocupat, „glastrele” din beton, făcute, în urmă cu zeci de ani, special pentru înfrumuseţarea zonei, s-au deteriorat în timp, vopseaua de pe ele s-a scorojit, iar betonul a sărit, bucăţi, bucăţi, de parcă l-a lovit cineva cu ciocanul intenţionat. A trecut atât de mult de când pământul din ele a mai fost săpat, că şi iarba pare să refuze să mai crească. Iar atunci când buruienile reuşesc să străpungă pământul bătătorit de timp, totul se usucă pentru că nimeni nu se ocupă de udat, aşa cum se întâmplă în zonele centrale ale oraşului. Una peste alta însă, flori ne trebuie, când totul în jur se dărâmă?

Focar de infecţie în loc de apă potabilă

În perioada în care mulţi gălăţeni au rămas fără apă rece, din vina lor sau a vecinilor, în unele cartiere din oraş ţâşnitorile stradale erau mană cerească. Chiar dacă situaţia s-a schimbat, ţâşnitorile nu au dispărut, iar ele ar putea fi utile gălăţenilor, care vor să bea o gură de apă într-o zi toridă de vară. Spun că are putea fi utile şi nu că sunt utile pentru că nici aceste bunuri nu au scăpat de neglijenţa autorităţilor locale. Am întâlnit o astfel de ţâşnitoare chiar în apropierea staţii de la „General”, loc unde stau, indiferent de anotimp, zeci de oameni în fiecare zi să aştepte autobuzul. Poate unii dintre ei ar putea beneficia de o gură de apă, dacă rugina nu ar fi pus stăpânire atât pe robinet, care, de altfel, nici nu mai este funcţional, cât şi pe cuva care îl adăposteşte, transformând totul într-un focar de infecţie. Şi chiar dacă ar fi, cu siguranţă că setea ar trece doar atunci când te uiţi de unde ar trebui să bei apă.

Pericol public pentru trecători

Nepăsarea autorităţilor, care au trecut prin zonă doar atunci când au cerut votul cetăţenilor, pare să nu fie singura problemă. Oricine trece pe trotuarele aferente străzii Siderurgiştilor riscă să fie rănit. Şi asta pentru că faţadele de la blocuri sunt reale pericole pentru trecători. Pe lângă faptul că tencuiala de pe ele cade, unele dintre balcoane sunt aproape să se prăbuşească. Iar întrebarea firească, cine răspunde dacă este cineva rănit, rămâne, ca de obicei, fără niciun răspuns.

Un magazin uitat de lume şi un rondou abandonat

Cartierul „Piaţa Energiei” este cunoscut şi cu titulatura de „General” după numele fostului magazin universal din zonă. Cândva mândria cartierului, renumitul magazin „General”, cu o multitudine de raioane în care riscai să uiţi de trecerea orelor, a ajuns astăzi o ruină.

La parterul clădirii, îmbătrânită de vreme, şi-au găsit adăpost tot felul de agenţi economici, ba chiar şi o bancă şi un minimarket.La etaj, tortul a fost lăsat să se distrugă. În ciuda activităţii economice, scările de acces sunt sparte ca după bombardament, un adevărat pericol dacă nu eşti suficient de atent, nu te îmbie să mergi spre magazinele care încearcă să te atragă cu preţuri mici. Culmea este că, tot pe nişte scări ciobite, se face accesul şi către o librărie, loc unde ar trebui să ajungă şi elevii de la şcoala aflată în apropiere.

Făcând parcă în ciudă, pe un colţ al fostului magazin, o bodegă atrage muşterii încă de la primele ore ale dimineţii. Locatarii s-au plâns de nenumărate ori că îi deranjează zgomotul, dar reclamaţiile lor au rămas fără răspuns. Activitatea continuă nestingherită, spre disperarea celor care sunt nevoiţi să se trezească în fiecare dimineaţă în zumzăitul persoanelor dornice de un şnaps.

Aceeaşi dezolare este şi pe partea opusă fostului magazin, unde doar un panou mic şi nişte afişe lipite pe geam îţi atrag atenţia că acolo este un oficiu poştal. În rest, agenţii economici îşi prezintă marfa cum pot, fie pe jos, fie atârnată în faţa sediului.

Nici flori, nici drapel, doar iarbă uscată

Întregul cartier se învârte, ca orele într-un ceasornic, în jurul unui rondou imens şi dezolant. Cu ceva timp în urmă, aici, în rondou, şi-au dus zilele, sub un soare torid, cei câţiva palmieri pe care municipalitatea i-a plantat pentru că faleza Dunării era un adevărat şantier. Palmierii au fost luaţi, iar în urma lor a rămas dezolarea. Doar câteva pâlcuri de iarbă uscată, o troiţă şi câteva ţevi mai delimitează zona. De flori, ca la rondoul de la Ultimul Leu, nici vorbă. Ce flori, ce grijă a autorităţilor, când nici măcar drapelul României nu şi-a mai găsit un loc în rondoul delimitat de nişte borduri sparte. Doar de liniile vechi de tramvai mai sunt animate, oamenii circulând încă, spre mai multe zone ale oraşului, ba chiar şi spre combinatul siderurgic, cu acest mijloc de transport.  

Restructurarea urbană pare să nu fie ajuns şi pe aici, aşa că chioşcurile îşi continuă activitatea nestingherite, iar oamenii îşi văd de viaţă fără să mai aibă curajul să spună ce îi deranjează, ştiind că, de ani de zile, s-au plâns degeaba, fără ca cineva să schimbe ceva.

Pericole la orice pas, chiar în apropierea şcolii

În imediat apropiere a fostului magazin General se află Şcoala Gimnazială „Sfântul Grigore Teologul”. Chiar în faţa unităţii de învăţământ, este un punct termic, iar lângă el două ţevi mari ruginite. Pe lângă faptul că ţevile sunt pline de rugină, acolo unde tabla a mai rezistat, vata minerală cu care acestea au fost izolate flutură în vânt. Vădit afectată de timp,  vata minerală, dar şi tabla ruginită sunt un real pericol pentru cei mici, care riscă oricând să fie răniţi. Mai mult, ţevile par a fi chiar găurite, semn că nu mai sunt folositoare nimănui, mai ales acum când oraşul oricum nu va mai primi căldură de la Electrocentrale.

Nu doar aici îi paşte însă pericolul pe cei mici, ci în faţa blocurilor unde locuiesc, gropile fiind la ele acasă, iar cablurile, fie ele de telefonie sau de tv, atârnând precum rufele puse la uscat.

Unda verde este galben intermitent

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, „unda verde” încă nu este funcţională în cartierul „Piaţa Energiei”, deşi a trecut suficient timp de când a fost instalată. Nici un semafor nu funcţionează în intersecţia de la "General", deşi traficul din această zonă este intens. Paradoxal, pe stâlpi există panouri pe care scrie că trebuie să apeşi pe buton şi să aştepţi culoarea verde a semaforului. Numai că semaforul este, permanent, galben intermitent.

Tot din cauza proiectului „unda verde”, una dintre trecerile de pietoni a fost desfiinţată şi mutată câţiva metri mai încolo. Chiar şi aşa, pietonii traversează strada, în continuare, pe vechiul marcaj, care este încă vizibil, riscând să fie oricând loviţi de o maşină sau să îşi prindă picioarele într-una dintre găurile din asfalt.

Bănci distruse de gălăţeni

Frumuseţea unui cartier ţine şi de oamenii care locuiesc în el. Degeaba investesc autorităţile, nu că ar fi şi cazul de faţă, dacă oamenii distrug tot. În zona General, puţine din băncile montate de autorităţi mai sunt bune să te odihneşti pe ele. Multe dintre acestea nu mai au decât spătarul, restul şipcilor fiind rupte. Din păcate, cei care distrug mobilierul urban pot fi sancţionaţi doar dacă sunt prinşi în flagrant.

Unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 1 noiembrie 2018, la ora 9,00, vă aşteptăm la chioşcul nostru de la IREG, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări.

Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept.

Vă mulţumim!

Citit 5074 ori Ultima modificare Marți, 30 Octombrie 2018 21:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.