Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
3 comentarii

Ţiglina II a fost pe vremuri una dintre cele mai tihnite şi frumoase zone a oraşului. Poate pe timpul verii, cu aleile înguste şi umbrite frumos de copacii bătrâni, mai păstrează şi astăzi un aer idilic, dar numai dacă-l vizitezi vara, când vegetaţia ascunde faţa urâtă. Dacă ajungi aici pe o zi ploioasă de sfârşit de noiembrie te îneci în gunoi şi în noroi, parcă mai rău decât în Micro 38.

În ultima vreme, nici măcar prin satele judeţului n-am mai văzut o aşa mizerie. Nu există bucăţică de spaţiu verde sau alee sau colţ de bloc sau gard care să nu fie asaltat de gunoaie. Sacoşe, pungi, pet-uri, conserve, cârpe, resturi de mâncare, piese de mobilier stricat, farfurii sparte, ibrice, cutii, mormane de pământ, toate năvălesc, atacându-ţi retina în mod neplăcut. Gălăţenii par să fie foarte inventivi când vine vorba să-şi "orneze" cât mai variat, cu gunoi, zona în care trăiesc.

Lipsa de civilizaţie a cetăţenilor merge mână în mână cu nepăsarea autorităţilor. Că nu mai fac faţă să adune tonele de mizerie dintre blocuri e de înţeles, dar nici la ghenele de gunoi, unde maşinile ar trebui să vină zilnic, nu era curat. Iar noi am trecut prin zonă după ora 9,30. În plus, aleile înguste dintre blocuri, care ar fi trebuit să dea locului un aer romantic, sunt năpădite de bălţi de noroi amestecat cu frunze uscate. Nu numai că nu s-a asfaltat aici de mult, dar nimeni nu s-a îngrijit să adune pământul împrăştiat în urma multelor şanţuri săpate. Acesta s-a împrăştiat peste tot şi, vai, de pantofii celor care sunt nevoiţi să treacă pe acolo. Şi sunt mulţi care n-au încotro. Am văzut astfel de bălţi unde te afunzi chiar şi până la glezne în noroi în dreptul Centrului pentru Sănătate Mintală, dar şi pe lângă Şcoala nr. 7. În mod ironic, am descoperit pe un chioşc aflat ceva mai sus de Inelul de rocadă un grafitti cam vulgar, dar exprimând, de fapt, realitatea din Ţiglina II. Cartierul are nevoie urgentă de o mână de gospodar sau gospodină, care să-i redea strălucirea de altădată. Dar şi de locuitori care să priceapă  că un cartier e la fel de important precum  propria locuinţă şi trebuie să-l păstreze curat.

Garaje da, parcări ba

Pe lângă mizerie şi aer de timp încremenit în loc, Ţiglina II e urâţită considerabil şi de garajele dintre blocuri, care, ca mai peste tot în oraş, nu rezolvă problema parcărilor. Pe lângă străzi împânzite de maşini parcate pe margine, care îngreunează circulaţia, există maşini lăsate pretutindeni, pe trotuare, în curbe, pe spaţii verzi, gălăţenii arătându-şi inventivitatea şi în acest domeniu. Prin unele locuri, deşi au fost plantaţi de municipalitate stâlpi, ca să nu se poată trece, oamenii şi-au lăsat automobilele chiar pe aleile pietonale, trecătorii fiind obligaţi să circule exact ca-n poveşti, adică nici pe drum, nici pe lângă drum. Eventual prin bălţi.

Mormane de mizerie lângă şcoală

Chiar la ghenele din apropierea Şcolii nr. 7 tronau, în momentul trecerii noastre pe acolo, mormane de cartoane şi alte resturi menajere, care pe lângă faptul că erau inestetice, erau şi insalubre, mai ales că prin zonă, trec zilnic, de la primele ore ale dimineţii, copiii în drum spre şcoală. Situaţia era aceeaşi şi în alte puncte de colectare a resturilor menajere. Deşi ghenele fuseseră golite de muncitorii de la ECOSAL, rămăsese în urmă câte o grămadă de lucruri  aruncate. Poate de sămânţă.

Un bar şi-o rulotă împovărată de timp

Că tot spuneam că Ţiglina II arată mai rău ca la ţară. Deşi românul are o melodie dragă cu "Cine-apus cârciuma-n drum", nici măcar primarii din mediul rural nu dau autorizaţie de construcţie pentru baruri pe mijlocul drumului. Iată că la Galaţi, în Ţiglina II s-a putut. Dacă ne-au crescut garaje, ca ciupercile după ploaie, de ce să nu se ridice şi un bar? Chit că el se potriveşte ca nuca-n perete cu orice idee de sistematizare urbană. Şi, unde merge o dugheană, de ce să nu meargă şi o ditai rulota amplasată cu anii pe domeniul public. Fără vreo autorizaţie, probabil.

Natură moartă cu ibric şi măr stricat

Şi aşa trotuarele sunt pline de gropi, canalizări ieşite în afară, dale dislocate, numai bune să-ţi rupi picioarele, dacă nu deschizi bine ochii, sau te uiţi aiurea, dar, când gunoiul îţi iese în cale şi te trage de şireturi, situaţia e şi mai tristă. Poate numai un pictor sau un fotograf se mai pot bucura de imaginea suprarealistă a unui ibric şi a unui măr stricat, rostogolite în mijlocul drumului, nu şi cei care şi-ar dori ceva mai multă curăţenie.

Centrala termică, monument al dezolării

Se pare că în fiecare cartier al Galaţiului există câte un monument al dezolării: Cinematograful Dacia pentru Micro 21, Cinema Flacăra pentru Micro 40, Mehid-ul pentru strada Coşbuc, în Ţiglina II există centrala termică. Mai exact un loc în care totul e lăsat în paragină, un morman de fiare ruginite în curte, pe care nu s-a întins vreodată măcar o mână de vopsea. Niciun primar nu şi-a propus până acum să facă ceva în această privinţă, clădirile care urâţesc, iar prin unele locuri sunt adevărate focare de infecţii înmulţindu-se de la un an la altul.

Ţiglina II - cartier cumplit de negustori. Dughene rămase din secolul trecut [citește mai multe]

Joi venim în Micro 16

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 29 noiembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Micro 16, la chioşcul "Vieţii libere" din Compleul Siret pentru a ne spune ce vă nemulţumeşte şi pentru a le sugera autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă. Ne puteţi transmite problemele dumneavoastră şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3403 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2018 00:09

3 comentarii

 • postat de Tirpitz Luni, 26 Noiembrie 2018 11:32 5.12.148.*** Link la comentariu
  2
  12

  Impartiti orasul in mai multe sectoare si numiti "oameni gospodari" in fiecare sector, abia atunci veti vedea rezultatele. In locul consilierilor din Primarie, mai bine manageri de sectoare care sa atraga fonduri europene si care sa fie si competitivi. Prea multi functionari care stau in birouri si prea putini oameni de isprava care sa mearga pe teren si sa stea de vorba cu cetatenii, sa colaboreze in mod direct cu galatenii, daca se vrea cu adevarat a fi ceva constructiv, numai din birouri si din pix nu se realizeaza nimic.

  Raportează
 • postat de Soranopol Luni, 26 Noiembrie 2018 11:20 92.85.16.*** Link la comentariu
  1
  13

  Da, sunt multe de facut, de reparat, de infrumusetat, corect spus "lipsa de civilizatie a cetatenilor merge mana in mana cu nepasarea autoritatilor, dar ... documentati-va inainte de a scrie ceva. Va rog sa nu imi mai jigniti inteligenta, asa cum este ea marunta. Vorba lui Dinica din Filantropica ... "Fii profesionist, ce mama dra*****!"

  Locuiesc tot in cartierul Tiglina II, si consider articolul superficial, (putin) exagerat si cu tendinte ... politice.

  Nu cunosc tot cartierul, pentru ca muncesc si nu am timp sa ma plimb prea mult, dar nu ati spus nimic despre zona din spatele liceului pedagogic. Strada de langa magazinul Orange este finalizata, au aparut multe locuri de parcare in zona, au disparut si garajele lipite de liceu, langa gradinita din spatele liceului a fost realizat un loc de joaca, iar garajele de pe spatiul verde dintre blocurile de langa gradinita (aferente bl. C4) au fost ridicate.

  Indicat ar fi fost sa completeze lucrarile cu o poarta de acces din parcarea respectiva in curtea Liceului pedagogic, si ... aici e vorba de a proiecta integrat, de colaborare intre conducerea liceului si autoritati ... dar o astfel de lucrare nu aduce un mare profit, asa ca nu se poate realiza.

  Ca la ghenele din zona nu avem unde sa lasam reciclabilele (peturile, hartia si metalul), e o alta discutie - bine ca a fost facut punct de colectare selectiva in parcarea de la Casa de cultura a sindicatelor, asta da realizare! Ma si vad trecand strada G. Cosbuc sa duc reciclabilele.

  Adica, daca tot e sa scriem, macar sa o facem in cunostinta de cauza, sa ne deplasam la pas prin tot cartierul, sa ne documentam, nu doar asa, ajungem unde ne-a chemat cineva, probabil, facem cateva poze, si dupa aceea din birou, ca e frig afara ...

  O zi buna tuturor.

  PS Nu ma ocup cu politica, las pe altii...

  Raportează
 • postat de Tureltan Luni, 26 Noiembrie 2018 08:31 78.96.80.*** Link la comentariu
  2
  7

  Mai frate, parca e la noi in Aurel Vlaicu!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.