Ţiglina II, un cartier înecat de gunoi şi noroi, care are nevoie de o mână de gospodar | REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

Ţiglina II, un cartier înecat de gunoi şi noroi, care are nevoie de o mână de gospodar | REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ţiglina II a fost pe vremuri una dintre cele mai tihnite şi frumoase zone a oraşului. Poate pe timpul verii, cu aleile înguste şi umbrite frumos de copacii bătrâni, mai păstrează şi astăzi un aer idilic, dar numai dacă-l vizitezi vara, când vegetaţia ascunde faţa urâtă. Dacă ajungi aici pe o zi ploioasă de sfârşit de noiembrie te îneci în gunoi şi în noroi, parcă mai rău decât în Micro 38.

În ultima vreme, nici măcar prin satele judeţului n-am mai văzut o aşa mizerie. Nu există bucăţică de spaţiu verde sau alee sau colţ de bloc sau gard care să nu fie asaltat de gunoaie. Sacoşe, pungi, pet-uri, conserve, cârpe, resturi de mâncare, piese de mobilier stricat, farfurii sparte, ibrice, cutii, mormane de pământ, toate năvălesc, atacându-ţi retina în mod neplăcut. Gălăţenii par să fie foarte inventivi când vine vorba să-şi "orneze" cât mai variat, cu gunoi, zona în care trăiesc.

Lipsa de civilizaţie a cetăţenilor merge mână în mână cu nepăsarea autorităţilor. Că nu mai fac faţă să adune tonele de mizerie dintre blocuri e de înţeles, dar nici la ghenele de gunoi, unde maşinile ar trebui să vină zilnic, nu era curat. Iar noi am trecut prin zonă după ora 9,30. În plus, aleile înguste dintre blocuri, care ar fi trebuit să dea locului un aer romantic, sunt năpădite de bălţi de noroi amestecat cu frunze uscate. Nu numai că nu s-a asfaltat aici de mult, dar nimeni nu s-a îngrijit să adune pământul împrăştiat în urma multelor şanţuri săpate. Acesta s-a împrăştiat peste tot şi, vai, de pantofii celor care sunt nevoiţi să treacă pe acolo. Şi sunt mulţi care n-au încotro. Am văzut astfel de bălţi unde te afunzi chiar şi până la glezne în noroi în dreptul Centrului pentru Sănătate Mintală, dar şi pe lângă Şcoala nr. 7. În mod ironic, am descoperit pe un chioşc aflat ceva mai sus de Inelul de rocadă un grafitti cam vulgar, dar exprimând, de fapt, realitatea din Ţiglina II. Cartierul are nevoie urgentă de o mână de gospodar sau gospodină, care să-i redea strălucirea de altădată. Dar şi de locuitori care să priceapă  că un cartier e la fel de important precum  propria locuinţă şi trebuie să-l păstreze curat.

Garaje da, parcări ba

Pe lângă mizerie şi aer de timp încremenit în loc, Ţiglina II e urâţită considerabil şi de garajele dintre blocuri, care, ca mai peste tot în oraş, nu rezolvă problema parcărilor. Pe lângă străzi împânzite de maşini parcate pe margine, care îngreunează circulaţia, există maşini lăsate pretutindeni, pe trotuare, în curbe, pe spaţii verzi, gălăţenii arătându-şi inventivitatea şi în acest domeniu. Prin unele locuri, deşi au fost plantaţi de municipalitate stâlpi, ca să nu se poată trece, oamenii şi-au lăsat automobilele chiar pe aleile pietonale, trecătorii fiind obligaţi să circule exact ca-n poveşti, adică nici pe drum, nici pe lângă drum. Eventual prin bălţi.

Mormane de mizerie lângă şcoală

Chiar la ghenele din apropierea Şcolii nr. 7 tronau, în momentul trecerii noastre pe acolo, mormane de cartoane şi alte resturi menajere, care pe lângă faptul că erau inestetice, erau şi insalubre, mai ales că prin zonă, trec zilnic, de la primele ore ale dimineţii, copiii în drum spre şcoală. Situaţia era aceeaşi şi în alte puncte de colectare a resturilor menajere. Deşi ghenele fuseseră golite de muncitorii de la ECOSAL, rămăsese în urmă câte o grămadă de lucruri  aruncate. Poate de sămânţă.

Un bar şi-o rulotă împovărată de timp

Că tot spuneam că Ţiglina II arată mai rău ca la ţară. Deşi românul are o melodie dragă cu "Cine-apus cârciuma-n drum", nici măcar primarii din mediul rural nu dau autorizaţie de construcţie pentru baruri pe mijlocul drumului. Iată că la Galaţi, în Ţiglina II s-a putut. Dacă ne-au crescut garaje, ca ciupercile după ploaie, de ce să nu se ridice şi un bar? Chit că el se potriveşte ca nuca-n perete cu orice idee de sistematizare urbană. Şi, unde merge o dugheană, de ce să nu meargă şi o ditai rulota amplasată cu anii pe domeniul public. Fără vreo autorizaţie, probabil.

Natură moartă cu ibric şi măr stricat

Şi aşa trotuarele sunt pline de gropi, canalizări ieşite în afară, dale dislocate, numai bune să-ţi rupi picioarele, dacă nu deschizi bine ochii, sau te uiţi aiurea, dar, când gunoiul îţi iese în cale şi te trage de şireturi, situaţia e şi mai tristă. Poate numai un pictor sau un fotograf se mai pot bucura de imaginea suprarealistă a unui ibric şi a unui măr stricat, rostogolite în mijlocul drumului, nu şi cei care şi-ar dori ceva mai multă curăţenie.

Centrala termică, monument al dezolării

Se pare că în fiecare cartier al Galaţiului există câte un monument al dezolării: Cinematograful Dacia pentru Micro 21, Cinema Flacăra pentru Micro 40, Mehid-ul pentru strada Coşbuc, în Ţiglina II există centrala termică. Mai exact un loc în care totul e lăsat în paragină, un morman de fiare ruginite în curte, pe care nu s-a întins vreodată măcar o mână de vopsea. Niciun primar nu şi-a propus până acum să facă ceva în această privinţă, clădirile care urâţesc, iar prin unele locuri sunt adevărate focare de infecţii înmulţindu-se de la un an la altul.

Ţiglina II - cartier cumplit de negustori. Dughene rămase din secolul trecut [citește mai multe]

Joi venim în Micro 16

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 29 noiembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Micro 16, la chioşcul "Vieţii libere" din Compleul Siret pentru a ne spune ce vă nemulţumeşte şi pentru a le sugera autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă. Ne puteţi transmite problemele dumneavoastră şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4695 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2018 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.