Ghiveci arhitectonic în Micro 40. Balcoane care sfidează gravitaţia (FOTO și VIDEO)
Foto: Bogdan Codrescu

Ghiveci arhitectonic în Micro 40. Balcoane care sfidează gravitaţia (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pentru un ghid care ar vrea să explice cu exemple concrete ce înseamnă estetica urâtului, Micro 40, cu a sa abundenţă de betoane, bălării şi mizerie, reprezintă materialul perfect de studiu. Nimic nu pare la locul lui în perimetrul delimitat de bulevardele Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc şi Milcov. În ciuda animaţiei pe care o găseşti printre blocuri în aproape fiecare moment la zilei, prea puţine schimbări în bine au avut loc cu adevărat aici de-a lungul timpului.

Cu fiecare ocazie în care am mers în Micro 40, am rămas uimiţi de un cu totul alt aspect specific locului. Uneori au fost zecile de sârme întinse în grădini, la ferestre sau între pereţii blocurilor şi copaci, pe care se uscau în public rufe, începând de la geci şi până la chiloţi şi sutiene. Alteori au fost buruienile luxuriante care ascundeau privirilor apartamentele de la parter de bloc şi pungile cu gunoi împrăştiat pe alei şi în grădini. A venit acum rândul să rămânem perplecşi în faţa invaziei de balcoane construite şi susţinute în cele mai neobişnuite moduri cu putinţă. Zecile de construcţii pocite şi improvizate pe faţadele blocurilor, unele dintre ele existente de ani de zile, ne fac să ne întrebăm ce relevanţă mai au autorizaţiile cerute de lege în această junglă urbană.

Micro 40 este celebru nu doar pentru scandalurile şi bătăuşii de aici, ci şi pentru cutiile de chibrituri pe care unii le numesc locuienţe. Cu doar câţiva metri pătraţi în interior, nu este de mirare că mulţi proprietari au decis să-şi extindă apartamentele cu balcoane. Problema este că fiecare a făcut-o aşa cum l-a dus capul şi, mai ales, cu ce a avut la îndemână. A rezultat astfel un ghiveci de cutii de tablă sau cimentuite, sprijinite pe bucăţi de cornier sau nesusţinute aparent de nimic, care sluţesc şi mai mult blocurile şi aşa urâte. Multe dintre aceste balcoane nu doar că nu ţin cont de legile date de om, dar par să sfideze şi legile universale, din moment ce te aştepţi să se dărâme din clipă în clipă sub forţa gravitaţiei.

Ar fi totuşi nedrept să limităm moda balcoanelor improvizate doar la Micro 40. În multe alte cartiere din oraş, unele dintre acestea cu pretenţii de zone selecte, gălăţenii au considerat că a fi proprietar îţi dă dreptul nu doar să spargi câţi pereţi vrei tu în interiorul locuinţei, ci îţi permite să te extinzi, atât cât se poate, şi în afara apartamentului. Vorba aceea: meserie multă, civilizaţie puţină.

Gunoaie aruncate la voia întâmplării

Degeaba tomberoanele din Micro 40 sunt goale, dacă lumea preferă să arunce pungile cu gunoi pe lângă. Alţii nici măcar nu se mai obosesc să mai ducă resturile menajere până în punctele de colectare, ci le aruncă direct pe alei sau în iarbă. Bineînţeles, descompuse sub efectul caniculei, resturile de alimente emană un miros greu de suportat, dar şi anevoie de ignorat. Astfel, în mai multe zone din cartier duhneşte ca la groapa de gunoi.

Bălării crescute ca-n codru

În ultimii ani, odată cu venirea sezonului cald, autorităţile gălăţene pierd negreşit lupta cu buruienile care năpădesc oraşul. Nici în Micro 40 lucrurile nu stau altfel, aşa cum se vede la tot pasul. Deşi mai sunt doar câteva zile până în luna august, bălăriile cresc nestingherite pe marginea aleilor dintre blocuri. Totuşi, câteva echipe de muncitori dotate cu motocoase începuseră să taie vegetaţia sălbatică, săptămâna trecută, în câteva zone de la periferia cartierului.

Când uscătorul se mută în grădină

Nu ştim dacă în Micro 40 rufele se spală în public, dar ceea ce putem spune cu siguranţă este că hainele spălate se usucă în public. Din lipsa spaţiului din apartamentele înghesuite, dar, în egală măsură, şi din lipsa decenţei, mulţi aleg această metodă de mahala. Bineînţeles, obiceiul poate fi sancţionat de poliţişti, însă această metodă, dacă a fost totuşi aplicată, nu pare deosebit de eficientă în acest cartier.

Parcările dintre blocuri nu fac faţă

Cele câteva parcări mai mari din Micro 40 sunt insuficiente pentru sutele de maşini existente aici. În ciuda garajelor dintre blocuri, mulţi locuitori din cartier sunt nevoiţi să parcheze pe trotuare şi, uneori, pe spaţiile verzi, lucru care le poate aduce amenzi. Nu de puţine ori, trebuie să dai dovadă de un strop de imaginaţie şi de ceva mai multă îndrăzneală pentru a găsi un loc unde să-ţi laşi maşina. De asemenea, cu ceva ghinion te poţi trezi şi cu maşina blocată de celelate autoturisme lăsate în apropiere.

Citit 6243 ori Ultima modificare Luni, 29 Iulie 2019 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.