Moldovenii de pe Calea Prutului, izgoniți şi de pe trotuar. Comerț din portbagaj

Moldovenii de pe Calea Prutului, izgoniți şi de pe trotuar. Comerț din portbagaj
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

Alungați mai întâi din piață, iar apoi și de pe trotuarul din fața pieței, comercianții moldoveni de pe Calea Prutului au ajuns în situația de a-și vinde mărfurile în condiții tot mai anevoioase. Portbagajele mașinilor le-au devenit acum tarabe, iar frica de controale și de posibilele amenzi transformă simpla comercializare a unor produse cât se poate de banale într-o activitate cu un aer ilicit. Totuși, chiar și în aceste condiții improvizate, micii comercianți veniți de peste Prut nu duc lipsă de clienți.

Până acum patru ani, moldovenii care vindeau pe Calea Prutului aveau un spațiu amenajat în interiorul Pieței de gros. În fiecare dimineață, sute de gălățeni mergeau în "Piața rușilor" pentru a cumpăra în special alimente. De la legume și fructe de grădină și până la ouă, găini deja tăiate, brânză, pește proaspăt sau afumat, bomboane "Bucuria", vin sau tărie, clienții găseau aici de toate și pentru toate buzunarele. Oamenii cumpărau de la moldoveni nu doar pentru prețurile mai mici decât cele practicate de magazinele din Galați, ci și pentru calitatea superioară și pentru gustul mai bun al produselor. În ciuda acestor avantaje, fiecare cumpăra și mânca pe riscul lui, pentru că produsele alimentare vândute în piață nu treceau, în România, prin niciun filtru sanitar sau de verificare a calității.

Lucrurile s-au schimbat brusc, în toamna lui 2017, atunci când vânzătorilor veniți de peste Prut li s-a interzis accesul în piață. Nu doar atât, însă mărfurile fără documente de proveniență sau care nu erau însoțite de certificate de garanție - adică mai tot ce se găsea pe tarabe - au fost confiscate și aruncate, iar comercianții s-au ales cu amenzi. Goniți din piață, comercianții s-au așezat să-și vândă mărfurile pe trotuarul din față. La acea vreme, raidul polițiștilor locali și al inspectorilor sanitar-veterinari a fost criticat de opinia publică gălățeană, existând presiuni ale societății civile asupra autorităților locale pentru ca vânzătorilor să li se permită, din nou, accesul în piață.

Autoritățile au revenit la gânduri mai bune în 2018, atunci când moldovenii au fost din nou lăsați să vândă pe tarabe. Chiar și așa, controalele și amenzile au continuat, ceea ce i-a descurajat și i-a făcut să renunțe la "afacere" pe unii dintre comercianți. Mulți au continuat însă să vină, în ciuda riscurilor.

Alimente vândute în praful ridicat de mașini

Pandemia le-a dat însă o nouă lovitură, iar relaxarea regulilor de după starea de urgență, din primăvara lui 2020, i-a adus iarăși pe comercianții de peste Prut pe trotuarul din fața Pieței de pe Calea Prutului. Bineînțeles, vânzarea alimentelor acoperite de praful ridicat în mod continuu de roțile mașinilor a atras din nou controalele polițiștilor.

"Periodic, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale derulează acțiuni de control cu privire la comercializarea produselor alimentare și nealimentare, atât în piețele agroalimentare, cât și în unele zone neautorizate unde se face comerț ilegal. În urma unui Plan de acțiune, pe linie de control a activităţilor comerciale, oamenii legii au vizat zona aferentă Pieței Basarabiei. Polițiștii locali au verificat un număr de 20 de comercianți și au aplicat tot atâtea sancțiuni contravenționale, în sumă de 3.500 de lei. Ca măsură complementară, polițiștii locali au confiscat bunuri în valoare de 2.865 de lei", a precizat, pentru "Viața liberă", Aurelia Bogatu Matei, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Galați.

Intensificarea verificărilor din ultimele săptămâni i-a făcut pe comercianții moldoveni să renunțe la "piața" improvizată pe trotuar și să-și vândă produsele direct din portbagaj, tot pe trotuarul din dreptul Pieței de gros. În urmă cu trei zile, când am mers pe Calea Prutului, am putut vedea pe viu cum s-a adaptat noilor realități "Piața rușilor" de aici. Abia opriți în dreptul mașinilor cu numere de Republica Moldova, am fost întrebați de o femeie, iar la scurt timp și de un bărbat dacă nu vrem "țigări ieftine și bune". Ca o paranteză, trebuie spus că, fără "bunăvoința" autorităților vamale, contrabanda cu țigări nu ar putea fi atât de înfloritoare pe Calea Prutului și nici în alte locuri publice aglomerate din Galați.

"Piața rușilor" va fi doar o amintire

Pe trotuarul din dreptul pieței, este de ajuns să întrebi despre ce produs vrei și ești îndrumat instant către portbagajul potrivit. Totuși, numărul comercianților veniți cu noaptea în cap de peste Prut este din ce în ce mai mic. Într-un răspuns transmis către ziar de Administrația Piețelor Agroalimentare Galați se arată că "accesul comercianților în zona vizată (a comercianților moldoveni - n.red.) nu mai este permis de la declanșarea pandemiei de SARS-COV-2, respectiv, din martie 2020. (...) Conform art. 20 din HG 348/2004, comercianții (...) sunt obligați să dețină documentele care atestă calitatea de producător/comerciant acordate conform legislației în vigoare".

Față de activitatea din urmă cu patru ani, comerțul de acum al vânzătorilor moldoveni veniți pe Calea Prutului este doar o umbră. Cel mai probabil, cum Administrația Piețelor gălățene nu are de gând să-i primească înapoi pe tarabe, "Piața rușilor" va deveni, în timp, o simplă amintire.

Foto: Marian Calestru

Citit 17756 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Septembrie 2021 00:20

17 comentarii

 • postat de Maria
  Marți, 28 Septembrie 2021 09:05
  80.24.237.***
  @ George
  Ceea ce este deranjant "domnul" George este faptul ca nu esti capabil sa admiti o opinie separata de a ta.
  Cu ce te-a deranjat comentariile acestor oameni? Este opinia lor, punctul lor de vedere. Oare trebuia sa sari repede la jugulara?
  Asta arata nivelul de educatie pe care il ai.
  Ma opresc aici ca subiectul era altul
  O zi buna in continuare tuturor
  1
  3
  Raportează
 • postat de verde si bio
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 15:47
  89.137.225.***
  Basarabenii trebuie sa traiasca si ei din ceva si trebuie lasati se vanda. Daca nu au marfa buna se vor exlude singuri. Macar el vine cu gaina crescuta in curte la el si cu rosia de gradina si nu sunt samsari care ridica preturile prin cumpararea marfii cu un pret si revanzare cu pret maxim. In piete trebuie sa existe numai producatori agricoli si nu bisnitari care din cauza lor au crescut preturile asa de mult la legume si fructe.
  Pe vremea lui Ceausescu orice sarac isi permitea sa manance fructe si legume iar acum si rosia a devenit un lux. Comertul de frontiera trebuie sa existe si nu trebuie oprit sau sa fie amenajata o piata doar pentru basarabeni si producatori.
  5
  36
  Raportează
 • postat de pro
  Marți, 14 Septembrie 2021 20:39
  5.13.209.***
  La criza care se anunta anul viitor, autoritatile vor deveni mai permisive, ca sa nu se trezeasca cu revolte, moldovenii vor reveni in piata (dupa ridicarea starii de alerta).
  4
  31
  Raportează
 • postat de Akbar
  Marți, 14 Septembrie 2021 18:52
  5.13.150.***
  In Municipiul Iasi, exista piete special amenajate pentru moldoveni. Una chiar pe langa gara. Si acolo se vand si tigari si bauturi alcoolice, gaini, biscuiti, ca peste tot. In urbea noastra ce se vrea una civilizata, nu se poate. Daca marfa e de contrabanda, atunci poate trebuie urechiati cei de la frontiera. Daca acest tip de comert e legal, atunci adm. locala e obligata sa asigure conditii civilizate.
  5
  54
  Raportează
 • postat de ELLA
  Marți, 14 Septembrie 2021 18:34
  89.136.184.***
  De ce au mai facut acele tarabe in piata angro?Mai mare rusinea ce le fac fratilor nostri de peste Prut.
  4
  49
  Raportează
 • postat de pop vasile
  Marți, 14 Septembrie 2021 18:31
  5.13.236.***
  CE AVETI CU FRATII VOSTRI? de ce ati gonit din piata niste oameni care vind marfa din gospodarialor? V-ati uitat (daca aveti ochi pentru asta) carui segment de cuparatiri se adresa "piata rusilor" Am vazut intr-o dimineata coborind di autobuzul 10 foarte multi oameni in virsta care se indreptau catre piata. La acesti "votanti" s-a gindit cineva? Este mai usor sa distrugi ceva ce exista decit sa-l faci civilizat si corect.Pe cine intereseaza de unde cumpara cetateanul? sau muriti de grija noastra. Ieri in piata centrala am asistat la un scandal intre un cumparator si tarabagii. Bietul om na avut nici o sansa desi avea dreptate.Tarabagii din piata au TUPEUL sa refuze un cumparator.e corect oare?Unde sunt cei din Politia Locala care au salarii grase pe munca ioc? Cumva si ei maninca tot din piata dar....moaca?Vai de capul nostru. Asta am votat asta avem.Sa traiti bine!
  4
  48
  Raportează
 • postat de observator.
  Marți, 14 Septembrie 2021 17:16
  5.13.206.***
  Pentru Ion, vreau să-i zic că nu e obligat să facă cumpărături de produse de contrabandă ,și aș dori să-l întreb dacă cineva la obligat să facă cumpărături din micul comerț de frontieră.
  În marea majoritate a localităților de frontieră se face comerț cu vecinii de peste graniță indiferent de punctul cardinal al țării,o practică veche din istorie,nu știu dacă în alte locații condițiile sunt aceleași ca cele din Galați.
  Vreau să aduc la cunoștință celor interesați că amărâții ăia provin din Giurgiulești și împrejurimile frontierei care fac acum micul comerț și-au găsit de această dată o altă locație după ce au fost prigoniți și de pe trotuarul străzii Basarabiei ,însă acesta este f. insalubră ,mult praf,printre mormane de moloz și diferite buruieni pe un drumeag în partea dreaptă a actualului PECO a lui Durbacă.
  Numai comerț nu se poate numi acesta în condiții igienice de neimaginat.,sunt convins că nu asta își doresc și ei dar asta este hotărârea de ordine interioară a primăriei și a consiliului local.
  Să fim serioși,un producător nu face comerț cu câteva produse achiziționate din centre de distribuție din orașul lor sau din propria ograda ,toți micii comercianți sau precupeți,cum vreți să-i spuneți, au plătit taraba care le-a fost pusă la dispoziție chipurile ca o amenajare în condiții civilizate,dacă se puteau numi așa,căci asta a făcut administrația piețelor Galați.
  1
  26
  Raportează
 • postat de Unu…sau doi.??
  Marți, 14 Septembrie 2021 15:22
  72.83.146.***
  Ppincuristule ce ti spui george , si care vrei sa il intreci pe una bucata pupincurist, chiar ti ai propus sa il intreci pe una bucata?nu i corect, el are ,,activitate,, indelungata…daca nu cumva, una bucata, se numeste si george, dupa nevoi….
  0
  29
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Marți, 14 Septembrie 2021 10:34
  86.34.180.***
  Oamenii astia, numiti peiorativ "moldoveni", daca ar fi avut conditii decente pt. "micul trafic", perfect legal dealtfel...ar fi contribuit firesc la aprovizionarea cu produse, care din pacate, la noi nu se mai gasesc.
  Abuzurile fata de ei, sunt orchestrate de cei ce conduc viata politica galateana, uitand probabil , ca avem obligatia ca prin lege, sa permitem existenta micului comert de frontiera!
  3
  75
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 14 Septembrie 2021 10:11
  91.216.52.***
  Dar evaziunea fiscala care se face in piata chiar de romanasii nostri...pe ei nu-i controleaza nimeni ca nu dau nici un fel de bon. Sau ei cotizeaza la cine trebuie si nu au parte de controle. Cum poti obliga o batrana care vinde patrunjel sa aiba casa de marcat iar evazionistii astea sa nu aiba nimic.
  1
  69
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Marți, 14 Septembrie 2021 09:50
  5.2.205.***
  Probabil exista un interes pe terenul respectiv, asta cu marfa vanduta in conditii insalubre e vrajeala gogonata nu i-a interesat ani de zile cum se vinde si deodata iii intereseaza?.................nu este nici o problema, mergem noi la moldoveni si lasam banii acolo daca noi nu suntem in stare.
  3
  53
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 14 Septembrie 2021 09:44
  95.76.53.***
  Nea luce si Misu sunteti idioti analfabeti sau poate ca esti acelasi trol idiot cu ip rotativ
  58
  3
  Raportează
 • postat de Nea Luce
  Marți, 14 Septembrie 2021 08:06
  86.124.204.***
  "...Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor ! " Fortza Puchi ! Inainte de alegeri le promiteai spatii civilizat amenajate si vitrine frigorifice, azi ii goneste cu "sectia antipatrunjel" gardieni analfabeti, ca pe cainii comunitari...Sa vanda pe "podul de flori" facut de Iliescu in anii "90, nu-i asa ?..Si dobitocii de alegatori, sa cumpere domnule, de la buticul din colt, ca l-a costat pe "patron" o groaza de bani autorizatia si il costa, tot o groaza de bani, "taxele" lunare pentru "obrazele subtire"...Fratii nostrii, aidoma de saraci si de amarati ca si noi.. " Nişte oameni, acolo şi ei / Care ştiu dureros ce e suta de lei." (vorba lui Paunescu)
  15
  105
  Raportează
 • postat de MISU
  Marți, 14 Septembrie 2021 08:04
  82.79.132.***
  SI CUM RAMINE CU ;;FRATII NOSTRI;;DE PESTE PRUT???? II GONIM SI DIN GALATI??? SUNTETI NISTE NENOROCITI!!!!Ne mai duceam la ei pentru cumparaturi la pret accesibil, ca si asa sunt salariile si pensiile mici. Nu aveti respect de loc dar nici nu vreti sa faceti ceva civilizat in piata aceia.Numai incasat incasati incasati,pentru salarii NESIMTITE a celor de la piete!!!RUSINE SA VA FIE (daca mai aveti rusine)
  16
  110
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 14 Septembrie 2021 07:53
  86.124.200.***
  Atentie, votanti pesedeu' de-o viata ! Actul normativ despre care face vorbire Administratia pietelor este din 2004 iar noi acum suntem in 2021, de unde rezulta ca intre 2004 si 2019 inclusiv, nu a interesat pe nimeni ce si cum vand acesti oameni atat de chinuiti, deci cine a comunicat raspunsul catre ziar crede ca toti ne aflama aici sa facem .... cartifi prajiti, nu stiu, toti suntem complet imbecili. Problema se pune in felul urmator : in piete, cel mult 10 % dintre comercianti sunt oameni care si cultiva ceea ce vand, prin urmare restul de 90 % sunt samsari. Acesti samsari, prin spaga grea, au in permanenta cele mai din fata tarabe, acesta fiind motivul pentru care daca vrei sa iei o legatura de verdeata de la taran, trebuie sa traversezi toata piata si ajungi aproape in parcare, acolo sunt izolati taranii. Fiindca Primaria tot a pesedeului este, acesti comercianti care nu au nicio treaba cu agricultura au case numai in zona Pietei centrale, case pe care le folosesc drept depozite. Si acum vine partea interesanta : nu aveti idee cat de disciplinati sunt la vot acesti comercianti, pe care ii stim cu totii cine si ce sunt, care nu au elberat un bon fiscal in viata lor si asa mai departe. Deci voi, pe de-o parte votati pentru ca va da abonament gratuit pe autobuze sau mai corect pentru ca toata viata ati umblat dupa mocangeala iar astia voteaza pentru ca daca nu voteaza, luni prima zi de dupa alegeri au zburat din piata. De asta trebuie ca vanzatorii din piata sa nu aiba concurenta, de asta sunt izgoniti bietii basarabeni da la care poti cumpara ceva si la pret mai bun si de alta calitate, uneori
  17
  96
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Marți, 14 Septembrie 2021 07:48
  78.96.80.***
  hmmm.....taaare miroase a "chestie" imobiliara.......cine stie ce rechinas a pus ochii pe terenul cu pricina sa ne spuna si noua........asa,de sanchi.
  18
  64
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 14 Septembrie 2021 07:39
  93.122.249.***
  Ce să iei de la ei? Marfă expirată, adusă în condiții mizerabile, bautură din dutty free, un fel de contrabandă, țigări faraa timbru.. Dăm banii noștri pentru un comerț evazionist și insalubru.
  86
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.