Moldovenii de pe Calea Prutului, izgoniți şi de pe trotuar. Comerț din portbagaj

Moldovenii de pe Calea Prutului, izgoniți şi de pe trotuar. Comerț din portbagaj
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

Alungați mai întâi din piață, iar apoi și de pe trotuarul din fața pieței, comercianții moldoveni de pe Calea Prutului au ajuns în situația de a-și vinde mărfurile în condiții tot mai anevoioase. Portbagajele mașinilor le-au devenit acum tarabe, iar frica de controale și de posibilele amenzi transformă simpla comercializare a unor produse cât se poate de banale într-o activitate cu un aer ilicit. Totuși, chiar și în aceste condiții improvizate, micii comercianți veniți de peste Prut nu duc lipsă de clienți.

Până acum patru ani, moldovenii care vindeau pe Calea Prutului aveau un spațiu amenajat în interiorul Pieței de gros. În fiecare dimineață, sute de gălățeni mergeau în "Piața rușilor" pentru a cumpăra în special alimente. De la legume și fructe de grădină și până la ouă, găini deja tăiate, brânză, pește proaspăt sau afumat, bomboane "Bucuria", vin sau tărie, clienții găseau aici de toate și pentru toate buzunarele. Oamenii cumpărau de la moldoveni nu doar pentru prețurile mai mici decât cele practicate de magazinele din Galați, ci și pentru calitatea superioară și pentru gustul mai bun al produselor. În ciuda acestor avantaje, fiecare cumpăra și mânca pe riscul lui, pentru că produsele alimentare vândute în piață nu treceau, în România, prin niciun filtru sanitar sau de verificare a calității.

Lucrurile s-au schimbat brusc, în toamna lui 2017, atunci când vânzătorilor veniți de peste Prut li s-a interzis accesul în piață. Nu doar atât, însă mărfurile fără documente de proveniență sau care nu erau însoțite de certificate de garanție - adică mai tot ce se găsea pe tarabe - au fost confiscate și aruncate, iar comercianții s-au ales cu amenzi. Goniți din piață, comercianții s-au așezat să-și vândă mărfurile pe trotuarul din față. La acea vreme, raidul polițiștilor locali și al inspectorilor sanitar-veterinari a fost criticat de opinia publică gălățeană, existând presiuni ale societății civile asupra autorităților locale pentru ca vânzătorilor să li se permită, din nou, accesul în piață.

Autoritățile au revenit la gânduri mai bune în 2018, atunci când moldovenii au fost din nou lăsați să vândă pe tarabe. Chiar și așa, controalele și amenzile au continuat, ceea ce i-a descurajat și i-a făcut să renunțe la "afacere" pe unii dintre comercianți. Mulți au continuat însă să vină, în ciuda riscurilor.

Alimente vândute în praful ridicat de mașini

Pandemia le-a dat însă o nouă lovitură, iar relaxarea regulilor de după starea de urgență, din primăvara lui 2020, i-a adus iarăși pe comercianții de peste Prut pe trotuarul din fața Pieței de pe Calea Prutului. Bineînțeles, vânzarea alimentelor acoperite de praful ridicat în mod continuu de roțile mașinilor a atras din nou controalele polițiștilor.

"Periodic, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale derulează acțiuni de control cu privire la comercializarea produselor alimentare și nealimentare, atât în piețele agroalimentare, cât și în unele zone neautorizate unde se face comerț ilegal. În urma unui Plan de acțiune, pe linie de control a activităţilor comerciale, oamenii legii au vizat zona aferentă Pieței Basarabiei. Polițiștii locali au verificat un număr de 20 de comercianți și au aplicat tot atâtea sancțiuni contravenționale, în sumă de 3.500 de lei. Ca măsură complementară, polițiștii locali au confiscat bunuri în valoare de 2.865 de lei", a precizat, pentru "Viața liberă", Aurelia Bogatu Matei, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Galați.

Intensificarea verificărilor din ultimele săptămâni i-a făcut pe comercianții moldoveni să renunțe la "piața" improvizată pe trotuar și să-și vândă produsele direct din portbagaj, tot pe trotuarul din dreptul Pieței de gros. În urmă cu trei zile, când am mers pe Calea Prutului, am putut vedea pe viu cum s-a adaptat noilor realități "Piața rușilor" de aici. Abia opriți în dreptul mașinilor cu numere de Republica Moldova, am fost întrebați de o femeie, iar la scurt timp și de un bărbat dacă nu vrem "țigări ieftine și bune". Ca o paranteză, trebuie spus că, fără "bunăvoința" autorităților vamale, contrabanda cu țigări nu ar putea fi atât de înfloritoare pe Calea Prutului și nici în alte locuri publice aglomerate din Galați.

"Piața rușilor" va fi doar o amintire

Pe trotuarul din dreptul pieței, este de ajuns să întrebi despre ce produs vrei și ești îndrumat instant către portbagajul potrivit. Totuși, numărul comercianților veniți cu noaptea în cap de peste Prut este din ce în ce mai mic. Într-un răspuns transmis către ziar de Administrația Piețelor Agroalimentare Galați se arată că "accesul comercianților în zona vizată (a comercianților moldoveni - n.red.) nu mai este permis de la declanșarea pandemiei de SARS-COV-2, respectiv, din martie 2020. (...) Conform art. 20 din HG 348/2004, comercianții (...) sunt obligați să dețină documentele care atestă calitatea de producător/comerciant acordate conform legislației în vigoare".

Față de activitatea din urmă cu patru ani, comerțul de acum al vânzătorilor moldoveni veniți pe Calea Prutului este doar o umbră. Cel mai probabil, cum Administrația Piețelor gălățene nu are de gând să-i primească înapoi pe tarabe, "Piața rușilor" va deveni, în timp, o simplă amintire.

Foto: Marian Calestru

Citit 18565 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Septembrie 2021 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.