Mirii Galațiului vor putea spune „Da!” în Casa Artelor, prima clădire istorică renovată cu bani europeni

Mirii Galațiului vor putea spune „Da!” în Casa Artelor, prima clădire istorică renovată cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Cunoscută de gălățeni drept „Casa pionierilor” sau fostul sediu al sindicatelor libere, frumoasa clădire de pe strada Domnească nr. 58 a devenit Casa Artelor. Gălățenii care doresc să-i treacă pragul o pot face gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 10,00 - 12,00 și 14,00 - 16,00. Vor putea admira lucrări dintr-o colecție foarte valoroasă, care a fost expusă la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, dar și opere ale profesorilor, absolvenților și studenților Facultății de Arte din Galați. De asemenea, în weekend, mirii Galațiului vor putea spune "Da", într-o clădire de patrimoniu, veche de 150 de ani, restaurată spectaculos, grație fondurilor europene atrase de Primăria municipiului Galați.

"Dacă Galațiul, spre deosebire de alte municipii, se poate lăuda cu un Muzeu al Artelor Vizuale și cu Galerii de artă, surprinzător sau nu, spațiile de expoziție nu erau de ajuns. Prin urmare, astăzi redăm artiștilor gălățeni, și nu numai, un spațiu în care să-și poată expune munca, gândirea, speranțele, tot ceea ce au crezut ei de cuviință să pună în operă. Bine ați venit în Casa Artelor și sper să vă bucurați de ea!", a spus primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, miercuri, 19 octombrie 2022, la inaugurarea imobilului restaurat din strada Domnească nr. 58.

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", este primul proiect european pus în operă de Primăria Galați prin care un edificiu de patrimoniu, datat la 1872, și-a recăpătat frumusețea de odinioară și a fost pus în valoare așa cum merită. Tocmai de aceea, primarul a ținut să adreseze mulțumiri sincere proiectantului și constructorului, care "spre deosebire de alții, nu au făcut rabat nici la calitate, nici la efort", dorindu-și ca toate proiectele europene să aibă parte de asemenea constructori.

"Atunci când o comunitate își permite să investească bani în cultură, înseamnă că a înțeles ce înseamnă cultura - civilizație și educație. Iată că acum, după 150 de ani, această casă și-a găsit scopul: edificiu al artei", a spus Teodor Niță, directorul Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard", instituția care și-a asumat misiunea de a administra Casa Artelor.

Managerul ne-a declarat că noua Casă a Artelor va fi deschisă gălățenilor în mod gratuit, în fiecare zi, de luni până sâmbătă, între orele 10,00 - 12,00 și 14,00 - 16,00. Tot aici, copiii vor putea descoperi instrumentele muzicale, în cadrul unor ore organizate în colaborare cu școlile.

Primul vernisaj

Casa Artelor va găzdui diverse manifestări culturale și artistice, iar primul eveniment a avut loc chiar la inaugurare şi s-a bucurat de un public numeros. Într-o ambianță muzicală deosebită, oferită de pianistul concertist al Teatrului "Nae Leonard", Ciprian Oloi,  gălățenii au putut admira valoroase lucrări care au fost expuse la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, dar și opere ale profesorilor, studenților și absolvenților Facultății de Arte din Galați.

Teodor Niță a dezvăluit că, deși a avut la dispoziție numai trei zile pentru a realiza expoziția, au venit atâtea lucrări încât s-au iscat discuții între artiști: cine are loc acum și cine nu: "Avem agenda încărcată pe mulți ani de-acum încolo. Este atâta cultură neexpusă la Galați și atâta sete de cultură", a spus managerul.

Potrivit criticului de artă Vincențiu Pușcașu, sunt 30 de lucrări ale celor mai reprezentativi artiști din arta contemporană românească. Octav Grigorescu, Nicolae Săftoiu, Ion Nicodim, Horia Damian, Constantin Flondor, Liviu Călinescu, Florin Ciubotaru, Vladimir Șetran ar fi doar câteva dintre cele mai cunoscute nume. Trebuie spus că sunt lucrări din colecția privată a avocatului George Șerban, una dintre cele mai valoroase colecții de artă din România.

Destinație culturală și nu numai...

Mirii Galațiului vor putea spune "Da" în Casa Artelor, după cum a declarat primarul Galațiului la Pro Lider FM: "Nu este principala activitate, dar în weekend se vor putea oficia acolo căsătorii. Evident, regulile vor fi mult mai stricte decât cele obișnuite de până acum: fără confetti și fără șampanie în acest spațiu, pentru că este un monument renovat, nu ne putem bate joc de el. Cel mai probabil, nu va fi cu suprataxă. E un serviciu pe care îl oferim într-un spațiu deosebit, de care Galațiul avea nevoie și la nivel de etalon".

Cine a redat strălucirea imobilului

Nu mai puțin de 11.167.046 lei cu TVA este valoarea totală a proiectului european "Reabilitare zonă istorică, municipiul Galați - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Lucrările au fost executate de firma Rovis Lider SRL, având ca subcontractanți companiile Inaco Legal SRL, Helios Security SRL, Pro Acces Elevator, Stiloterm SRL și Electrosistem, proiectant fiind Arhidesign GS SRL.

Consolidarea fundațiilor și a pereților, refacerea luminatorului central, a elementelor decorative distruse - urnele decorative și stema regală, realizată din compozit cu marmură de Rușchița, de către sculptorul Ion Bolocan, amenajarea unui parc cu fântână arteziană sunt printre cele mai importante lucrări executate.

Proiectată inițial ca locuință, construcția în stil eclectic, cu elemente plastic-decorative de origini neoclasice franceze, este datată la 1872, an înscris și sub frontonul triunghiular aflat deasupra intrării. Primul proprietar al clădirii a fost un anume Aristide Bozini/Buzini. În lungul șir de proprietari se remarcă Evstratie Ivan Geshov, care provenea dintr-o familie puternică de bancheri şi negustori bulgari, iar la momentul moștenirii imobilului era ministru de Finanțe al Bulgariei.

 

Citit 18160 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2022 21:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.