"Când se înmulțesc betoanele, se împuținează copacii". Cum s-a transformat Aleea de la P-uri (FOTO)
Foto: Anca Melinte

"Când se înmulțesc betoanele, se împuținează copacii". Cum s-a transformat Aleea de la P-uri (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

"Când se înmulțesc betoanele, se împuținează copacii", aceasta este constatarea amară a gălățenilor când descoperă modul în care au evoluat lucrările de modernizare aflate în plină desfășurare pe aleea de la P-uri. Au apărut deja alveole goale și este greu de spus câți arbori, din câți au fost, vor mai înfrunzi la primăvară, când ar trebui să se încheie lucrările. Pe de altă parte, din punct de vedere arhitectural, zona s-a transformat spectaculos față de ceea ce era, punctele forte ale investiției fiind fântânile arteziene, pavimentul cu jeturi de apă și amenajarea unui curs de apă.

"Altă lucrare, alți copaci care se vor usca după modelul Spicu - Romarta. S-au rupt rădăcinile cu excavatorul, s-a turnat beton peste rădăcini, au fost îngropate trunchiurile în pământ și beton", acesta este doar unul dintre numeroasele mesaje pe care le-am primit din partea gălățenilor care au urmărit modul în care se desfășoară modernizarea aleii pietonale de la P-uri. Lucrările au început în februarie anul acesta şi ar trebui să se încheie în aprilie 2023, conform declaraţiilor Primăriei Galaţi.

Investiţia este pusă în operă de asocierea Tancrad SRL (lider de asociere) - Lemacons SRL - ATU Consulting SRL, în cadrul unui contract în valoare de 11.147.797 de lei fără TVA. De asemenea, a mai fost atribuit un contract de 510.000 de lei fără TVA, pentru lucrări suplimentare, asocierii Tancrad - Nasi - Lemacons.

Reamintim, pe lângă reamenajarea completă a zonei cuprinse între strada Navelor și parcul de la Elice, principalele atracţii promise sunt: fântâni arteziene, paviment cu jeturi de apă și amenajarea unui curs de apă.

Deocamdată, sunt vizibile bazinele viitoarelor arteziene și, cel mai probabil, al cursului de apă. A apărut și scheletul albastru al unei pergole care va umbri un spațiu de socializare. Sunt deja suprafețe acoperite cu pavele din granit, dar și modele create cu piatră cubică. Au fost realizate "insule" ornamentale în care sunt cuprinși arbori. Pe de altă parte, unele dintre alveolele amenajate pentru arbori sunt goale. Nu mai puțin adevărat este că unii copaci au rămas cu rădăcinile pe afară pentru că în jurul lor se desfășoară lucrări. Au fost montate și elemente ale sistemului de iluminat pietonal şi arhitectural, care vor face ca întreaga zonă să rămână "vie şi atractivă şi în timpul nopţii", după cum promit autoritățile. Deocamdată, iluminează spectaculos... șantierul.

Și tot pentru această zonă, Primăria își dorește un ansamblu statuar în mărime naturală, din bronz, format din statuia unui dirijor şi nouă scaune, dintre care şapte să fie ocupate de muzicieni - violonist, violonistă, flautistă, violoncelist, toboșar, cornist (corn englez), suflător trombon. Licitația pentru furnizarea operei de artă, în valoare de 1.325.000 de lei fără TVA, a fost anulată, singura oferă depusă fiind considerată inacceptabilă.

Foto: Anca Melinte

Citit 11333 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 12:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.