Galațiul se poate mândri, începând de joi, 31 august, cu cea mai modernă navă de cercetare din Uniunea Europeană! Rezultat al unui proiect cu fonduri europene derulat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, nava "REXDAN" și-a făcut intrarea în portul de la Mila 80 în acorduri de fanfară, așa cum îi stă bine unui nou "rege" al... științei și cercetării pe Dunăre!
Putem spune, fără să exagerăm, că sosirea navei "REXDAN" la Galați este unul dintre cele mai importante momente pentru comunitatea dunăreană, pentru viața academică de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, dar și pentru toți cei care, într-un fel sau altul, au Dunărea "în sânge".
Nava "REXDAN" este parte a unui proiect mai amplu derulat de Universitatea "Dunărea de Jos”, în valoare de 20 milioane de euro. Mai exact, este vorba de proiectul "Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN, 127065", finanțat prin Programul Operațional Competitivitate. Valoarea în sine a navei este de 7,5 milioane de euro, la care se adaugă valoarea de 2 milioane de euro a echipamentelor științifice din laboratoare. Nava "REXDAN" va acoperi o arie geografică vastă (2.000 de km pe partea navigabilă a Dunării, de la Sulina la Passau-Germania) și va permite operațiuni de cercetare ȋn cadrul celor nouă laboratoare, ce corespund unor specializări multiple (chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc).
"Este un proiect unic în Europa, atât prin amploare, cât și prin calitatea echipamentelor și a oamenilor care lucrează de trei ani la implementarea acestui proiect, plus cei doi ani în care s-a lucrat la pregătirea acestui proiect", ne-a explicat prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității "Dunărea de Jos" din Galați.
"Nava va acoperi o gamă largă de activități de cercetare, fie că e vorba de determinarea factorilor de mediu, biodiversitate, calitatea apei, calitatea aerului, dinamica sedimentelor, ihtiofaună etc. De asemenea, va scana și cursul Dunării pentru recomandări în privința lucrărilor viitoare sau prezente. Nava va fi implicată și într-o activitate educațională importantă, după modelul inițiat de Jacques-Yves Cousteau - tot ce se va întâmpla pe navă va fi filmat și va fi difuzat în două direcții: una către publicul larg, interesat de ceea ce înseamnă Dunărea, iar o parte dintre materiale vor fi pentru cercetare", a arătat rectorul Universității "Dunărea de Jos".
Acesta a precizat că nava "REXDAN" va funcționa în porturile în care va face escală ca un campus universitar deschis pentru studenți. "Va fi primul campus mobil din lume. Studenții din Galați, din Budapesta, din Viena sau oriunde va face nava escală vor veni pe navă, vor face seminare, cursuri și laboratoare", ni s-a explicat.
La rândul ei, prof. univ. dr. Cătălina Iticescu - managerul Proiectului "REXDAN", ne-a declarat: "Nava e un vis frumos pe care îl vedem realizat, e foarte emoționant pentru noi, pentru că a fost o muncă de echipă. Toată echipa este aici și suntem atât de încântați să vedem nava la Galați. Vom avea și 18 laboratoare - nouă pe navă, nouă într-un centru de cercetare fix, dotate cu echipamente de ultimă generație, deci vom fi pe partea aceasta de cercetare unul dintre cele mai importante centre din Europa - atât pentru probleme de mediu, cât și pentru medicină, alimente. Este un centru multidisciplinar și vom colabora cu colegii inclusiv la nivel internațional".
Nava "REXDAN" a fost construită la Şantierul Naval "ATG Shipyard" din Giurgiu şi, după o călătorie pe apă de 343 km, a ancorat joi, la pontonul Schengen al APDM. Trebuie să spunem că acest prim voiaj nu a fost lipsit de peripeții. Până să ajungă la Galați, nava a trecut "botezul Dunării" în una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată pe fluviu și a rezistat cu bine inclusiv acestei încercări.
Primul voiaj dedicat activității de cercetare va fi făcut de "REXDAN" chiar în această toamnă și va acoperi sectorul românesc al fluviului: Galați - Sulina/ Sulina - Turnu Severin. Vor fi aproximativ 1.300 km de marș, iar în acest prim voiaj vor participa exclusiv tineri cercetători de la Universitatea "Dunărea de Jos" și de la universitățile partenere din România. Programele științifice viitoare vor fi însă mult mai ample, vor implica echipe internaționale, iar aria de acțiune va fi pe tot parcursul navigabil al Dunării, de la Sulina la Passau.