Reportaj la marginea Galaţiului. Turism extrem în Zona 57

Reportaj la marginea Galaţiului. Turism extrem în Zona 57
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Casele mai noi din Tarlaua 57, cartier Traian Nord sunt construcţii autorizate ca pensiuni turistice * "Turiştii" care s-ar aventura aici ar putea vizita cimitirul de carcase de cai, liniile curbate ale CFR-ului şi Brateşul, un lac mort


Zona Lacului Brateş se transformă într-o adevărată sursă de poveşti incredibile. După episodul liniilor de cale ferată curbate şi cel al cimitirului de animale, vă oferim astăzi o nouă poveste din zonă. Este vorba despre un reportaj dintr-un spaţiu care, în actele Primăriei Galaţi, figurează ca fiind o adevărată zonă turistică. Deşi pe acolo, fie şi din cauza drumurilor înfundate, nu s-ar aventura nici măcar un turist dornic adrenalină, iubitor de experienţe trăite la limită.

Locuinţe autorizate drept pensiuni turistice

Imediat după benzinăria OMV de pe drumul spre Metro faci la dreapta, mergi până în capătul străzii asfaltate, apoi faci din nou la dreapta pe un drum de ţară şi te trezeşti deodată în mijlocul unui sat în toată regula cu pretenţii de destinaţie turistică. Cel puţin aşa rezultă din actele unora dintre proprietarii de aici, care nu au reuşit să obţină autorizaţie de la Primărie ca să îşi construiască o casă, ci au făcut documentaţia şi au primit aviz ca să îşi construiască pensiuni. "Eu am vrut să îmi fac aici casă, dar când am făcut demersurile, în 2010, mi s-a spus că în această zonă nu se pot construi decât clădiri de interes public, cum ar fi biblioteci, săli de fitness, pensiuni. Şi atunci le-am cerut autorizaţie să fac o bibliotecă. Nu glumesc, aşa le-am cerut. Mi-au spus să nu exagerez, că e prea de tot să fac o bibliotecă în câmp şi atunci am ajuns cu ei la o înţelegere, că să fac cerere de autorizare pe pensiune. Acum locuiesc la pensiune. E drept, nu m-au obligat să o scot în circuitul turistic, dar la autorizare mi-au luat bani de două ori mai mulţi decât pentru o casă", spune Laurenţiu G., proprietar de "pensiune" în râpele din Traian Nord. La fel, mai spune Laurenţiu G., au făcut şi alţi vecini care aveau teren în zonă şi doreau să îşi ridice o locuinţă, astfel că la ora actuală se poate spune că Tarlaua 57 din Traian Nord este o zonă turistică cu acte în regulă. Atâta doar că nu vine niciodată niciun turist. Nici nu ar avea cum de vreme ce drumurile până la destinaţia de vacanţă din vecinătatea Brateşului sunt pur şi simplu înnămolite şi cel puţin străjuite dacă nu chiar blocate de munţi de gunoaie.

Ce pot vedea "turiştii" în zonă

Ironic vorbind, însă, un turist chiar ar avea ce să vadă. "Păi turiştii care reuşesc să se teleporteze la mine, pentru că de ajuns nu prea se poate ajunge cu maşina, au un program foarte încărcat. Pot face plimbări pe malul unui lac mort, plin de broaşte şi mormoloci, pot să escaladeze munţii de gunoaie, iar dacă au o maşină de teren pot face offroad-uri ca nicăieri. Apoi, mai pot vizita cimitirul de animale moarte, acolo unde se aruncă oasele de la caii din lasagna englezilor, iar cei aventuroşi îşi pot imagina cum se dau în mountagne russe-ul de la CFR, adică liniile de cale ferată curbate de mai la vale, acolo unde se produc periodic alunecări de teren. Şi, de ce nu?, pot vedea în direct cum haite de câini sălbăticiţi vânează găinile din curţile oamenilor de pe aici. Am văzut imagini mai tari decât pe Animal Planet", sintetizează Laurenţiu G. cu mult umor activităţile turistice care se pot desfăşura în Traian Nord.

Realist vorbind, deşi este una dintre zonele în care metrul pătrat de teren ajunge şi la 30 de euro, locul pare desprins dintr-un alt film. Eventual, unul regizat de Emir Kusturica.

Citit 6093 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2013 11:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.