GALERIE FOTO / Expoziţia de gunoaie şi câini vagabonzi: Micro 39, înghesuială şi mizerie la ofertă
Foto: Foto: Vasile Caburgan

GALERIE FOTO / Expoziţia de gunoaie şi câini vagabonzi: Micro 39, înghesuială şi mizerie la ofertă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Piaţa, aglorată şi plină de gunoaie * Maşinile sufocă spaţiul şi aşa îngust * Băltoacele şi apa fac din cartier o mică Veneţie * Cetăţenii plătitori de impozite şi taxe ar merita condiţii mai bune de trai


Cartierul Micro 39 este, pe cât de înghesuit, pe atât de mizerabil. Viaţa locului gravitează, fără îndoială, în jurul pieţei, care este ori traversată de cei care merg în treaba lor, ori de către cei care îşi fac zilnic cumpărăturile, căutând preţurile cele mai mici. Chioşcurile sufocă partea pietonală, iar puhoiul de lume pur şi simplu nu poate fi evitat. Nu ai ce să faci. Sunt mulţi locuitori şi ar dori ca arealul să fie extins, să fie lărgit. Pe lângă îngrămădeala din zona pieţei, poţi vedea mizeria de după chioşcuri şi dintre blocuri, câini, care amuşină după ceva resturi aruncate, dar şi multă apă şi noroi. Din cauza înclinaţiei asfaltului, toată apa de la ploaie vine spre chioşcuri, în loc să se ducă spre rigolele de scurgere. Vânzătoarele sunt obligate să măture apa, ca atunci când vrea cineva să intre în magazin să nu mai sară peste baltă ca peste un pârleaz. Nu mai spunem că şi rigolele sunt pline de frunze uscate, rămase din toamnă. Una peste alta, maşinile parcate pe trotuare mai îngreunează şi ele traficul.

Piaţa ar trebui extinsă

N-ai pe unde arunca un ac, cam aşa stau lucrurile în piaţă, iar dacă îl arunci, sigur o să aterizeze în vreo baltă sau printre gunoaie. „Piaţa este îngrămădită. Lumea este mai săracă în zona asta şi vin oameni şi din cartierele alăturate să îşi facă aici cumpărăturile, pentru că este mai ieftin”, ne-a explicat domnul Ciontu. Domnul Şerban Sandu este de părere că piaţa ar trebui extinsă, să fie spaţiul mai larg. „Primarul se gândeşte numai la stadion, dar să se gândească şi la administrarea cât mai bună a zonelor din oraş”, a comentat domnul Sandu. Cum zilele acestea de primăvară sunt foarte ploioase, toată apa se acumulează pe trotuare. Vânzătoarele sunt nevoite să dea apa cu mătura din faţa magazinelor, pentru că înclinaţia trotuarului este prost făcută. Exact în faţa noii pieţe, care este acoperită, este o rigolă foarte arătoasă, în schimb e plină de reziduuri şi de frunze. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu rigolele vechi, de dincolo de piaţă, spre blocurile N, C. Sunt pline ochi cu frunze. În situaţia asta este cam greu ca apa să se scurgă în mod natural şi nu simţi decât mirosul de frunză putrezită îmbibată cu apă. În spatele chioşcurilor mocirla s-a amestecat cu reziduurile menajere şi cu ambalajele, iar acolo unde există asfalt, pungile stau răsfirate ca la expoziţie.

De mizerie se plânge şi doamna Petronela Ciontu, care ne spune că, în parcarea din spatele blocului A2, gunoaiele au pus stăpânire pe zonă. „S-a mărit taxa pe habitat, plătim, dar mizeria tot rămâne. Ecosalul nici nu trece prin parcarea aceea să facă curăţenie”, ne-a spus doamna Ciontu. „Una este să fii sărac, alta este să fii murdar” Anton este şi el de părere că oricâtă bunăvoinţă faţă de autorităţi ai avea, ele nu au deloc bunăvoinţă faţă de cetăţeni. Principiul lui este unul sănătos: sărăcia nu este o scuză pentru mizerie. „Tot speri că va veni un primar care să se ocupe în mod serios de curăţenie, să nu mai lase serviciul de salubritate publică să îşi facă treaba după bunul plac, adică mai deloc, superficial. Vine Marius Stan cu idei multe, vine cu titlul de „Noul Galaţi” şi îţi dă speranţe. Într-adevăr nu este de mult timp primar, într-adevăr sunt multe de făcut, dar curăţenia este unul din punctele de la care ar trebui să plece. Una este să fii sărac şi alta este să fii murdar. Cartea de vizită a unui oraş, la fel ca pentru un om, este curăţenia”, ne-a explicat, aproape cu prea multă înţelegere, Anton.

Maşinile, bibelourile oraşului

Aproape că avem senzaţia că am mai scris despre toate problemele, că ne repetăm la nesfârşit, pentru că în fiecare cartier problemele sunt măcar asemănătoare, dacă nu chiar aceleaşi. Mizeria, maşinile şi câinii sunt probleme de care se plâng mai toţi cetăţenii cartierelor din Galaţi. Cu toate acestea, deşi în fiecare zi de luni, când publicăm pagina dedicată unui cartier, punctăm şi tot subliniem problemele acestea, pare că nu le aude nimeni. Toţi edilii fac urechea toacă. „Dumneavoastră sunteţi speranţa noastră că primarul aude ceva din ce credem noi, mai ales că nu ţine audienţe nici acum. Maşinile stau pe trotuare şi nici nu ai pe unde trece. E greu mai ales dacă ai şi copil mic, în cărucior. Stau ca la expoziţie. Înţeleg că există o lipsă a locurilor de parcare, dar să se ia o măsură sau măcar să aibă mai multă atenţie şoferii unde le parchează”, a spus doamna Ionica. Doamna Petronela Ciontu se plânge şi ea că maşinile blochează trotuarele. „Chiar dacă este parcare mare în zona blocurilor A şi C, maşinile tot pe trotuar sunt puse. Nu înţeleg de ce parchează pe trotuar, când este atâta loc în parcare. Am anunţat şi Poliţia Secţiei 4 şi nu se implică nimeni. Nu se complică. Mă ocup de grădina din faţa blocului meu, fac curăţenie şi apoi unii vin şi îşi parchează maşina exact pe trotuarul din faţa grădinii”, a mai zis doamna Ciontu. Cu sau fără locuri de parcare se pare că trotuarele rămân locurile în care automobilele staţionează cel mai bine. Concluzia, regretabilă, ar fi că Micro 39 nu este decât un furnicar plin de maşini şi mizerie, care are nevoie de aer, de spaţiu.

Găştile de patrupede, floarea cartierului

Containerele din Micro 39 nu numai că sunt focare de infecţie, dar sunt şi baza operaţională a câinilor maidanezi. După ce îşi fac veacul prin piaţă, câinii se repliază în căutare de resturi căzute pe jos, spre disperarea cetăţenilor, care mereu stau cu gândul că vor fi muşcaţi. „Unde întorci privirea vezi şi haita de câini, dacă nu vezi haita, vezi cel puţin unul sau doi. Şi mergi cu teamă ca nu cumva să se simtă ameninţaţi, ca nu cumva să nu te ia în vizor. Nu numai că îi vezi trecând prin piaţă, dar stau şi la container şi pe la grădini, iar când treci pe lângă gard rişti să fii agăţat, dacă nu eşti atent”, a spus George. „Sunt pe găşti, fiecare îşi dispută locul pentru mâncare, Doamne fereşte să intri în raza lor. Nu numai că se bat între ei, dar se reped şi la trecători”, ne-a explicat şi Doru.

Citit 5176 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2013 12:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.