Piaţa din Micro 20, goală şi păzită de câini / Fără comercianţi, nu există nici clienţi

Piaţa din Micro 20, goală şi păzită de câini / Fără comercianţi, nu există nici clienţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Piaţa din cartier stă goală de ani de zile, deşi patronii chioşcurilor demolate sau în curs de demolare îşi pot muta afacerile aici


În Piaţa din Micro 20 suflă crivăţul. Pentru că suflete şi produse sunt tot atât cât pot exista şi într-un cătun uitat de lume şi de timp. Afară stă, degerat, un tânăr la vreo 35 de ani, cu câteva legături de pătrunjel, ardei iute şi ţelină. În timp de o oră, cât ne-am aşteptat cititorii, pentru a ne sesiza problemele cartierului, vânzătorul nu a avut niciun client. Imagine tristă, cruntă. Poate în ziua respectivă nu a câştigat nici cât să-şi plătească taxa de tarabă. La intrarea în hală, stau doi câini, care oricum sunt împânziţi prin tot cartierul şi prin tot oraşul, păzind ca doi cerberi ce a mai rămas din piaţa pe moarte. Încolăciţi, de-o parte şi de cealaltă a uşii care opreşte frigul să pătrundă în hală. Pustietate - cam asta îţi vine să spui, chiar dacă suntem în plin oraş, într-un cartier mare al Galaţiului. Am deschis uşa halei în speranţa că înăuntru vom găsi mai multă viaţă. N-a fost aşa! Imediat pe dreapta se află o florărie, însă în mijloc, în spaţiul dedicat tarabelor, vezi doar mese goale. O singură precupeaţă, cu două tarabe, care arăta ca un pescar singur pe mare, luptând să prindă un peşte mitologic.

Piaţa fără carne

Dacă încerci să găseşti vreo alimentară, vreun produs din carne, măcar nişte resturi pentru căţeii care aşteptau la intrare, nu ai nicio şansă. Ne-am învârtit pentru a descoperi măcar nişte magazine şi astfel am găsit o doamnă destul de tânără, ce stătea în uşa magazinului aşteptându-şi clienţii. „Nu este populată piaţa, ca să vină clientul şi să-şi aleagă ce îşi doreşte. Nu sunt comercianţi şi, dacă nu sunt comercianţi, nu sunt nici clienţi. Preferă să se ducă într-o piaţă unde găsesc de toate, inclusiv carne sau preparate”, ne-a spus femeia, nemulţumită de vânzare. Am întrebat-o de ce crede că e aşa goală piaţa, de ce şi unde au fugit comercianţii, dar nu a reuşit să ne dea nici un răspuns. „Eu sunt aici de patru luni şi nu pot să îmi dau seama de ce au dispărut comercianţii. Nu sunt mulţumită de vânzare. Eu am noroc că am şi partea de plafar, iar acum iarna oamenii caută astfel de produse”, ne-a mai spus aceasta.

Spaţiu pentru comerţ, nefolosit nici de chioşcari

Clădirea este aproape nefolosită, chiar dacă există, până la urmă, aproape toate condiţiile pentru un comerţ civilizat. Doar vreo trei - patru spaţii comerciale sunt folosite. Există un acoperiş, există şi toaletă şi totuşi hala pare moartă şi fără şanse de resuscitare. Nici spaţiile comerciale nu sunt folosite, nu numai tarabele pentru producători. Şi chiar dacă multe chioşcuri din oraş au fost demolate, piaţa din Micro 20 este în continuare evitată, de parcă ar fi posedată de un duh rău.

Citit 4992 ori Ultima modificare Marți, 17 Decembrie 2013 09:15

11 comentarii

 • postat de viorel
  Marți, 12 August 2014 21:48
  89.136.185.***
  vai de capul ei de piata din micro 19.ce fel era si ce fel a ajuns........numai pietari nu se numesc mai bine le spunem bisnitari in adevaratul sens al cuvintului ,adevaratii producatori sunt saracii pe marginea trotuarului la iesirea din piata caci nu i lasa comerciantii ce si vind produsele la tarabe cu marfa veche sau la pret de specula caci orice supermarchet are aceleasi produse la preturi mai mici ma refer la ulei zahar malai ,,, si altceva, iti arata produse la fatza frumoase si bune iar cind vrei sa cumperi iti pune in tas din spate si abia la fata iti arunca doua trei produse ,,asa se intimpla la cartofi rosii ardei grasi si alte legume aviz celor care vind in fata chioscului de ziare si pe toata aleea aceea,,,ce ne mai mira faptul ca mergem la piata sa cumparam cu putinul pe care l avem in portofele si ajungem acasa si umplem containerele de produse stricate .....merget seara in piata din micro 19 la orele 19 21 si vedeti mizeria ce se lasa dupa ce asa zisii comercianti isi string produsele ,,,vrem in Europa cu produsele noastre agricole........NICIODATA NU PUTEM CONCURA CU EI DE ACEEA SUNTEM UNDE SUNTEM.,.,.,.,.SI NICI NU DAM SEMNE DE REABILITARE,,,,,SOMN USOR NATIUNE ,,.,.,.
  0
  1
  Raportează
 • postat de parsiv
  Marți, 05 August 2014 22:59
  83.70.251.***
  gata discutia cu cumparat legume-fructe din piata micro 20 sau micro 19!
  piata 20 s-a dat chinezilor pe termen lung, deci succes la cumparat papuci de plastic! Vedeti si voi ce preturi sunt in supermarketuri la mancare daca vreti sa mancati!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Lyvia
  Vineri, 21 Martie 2014 14:15
  82.137.8.***
  Florin a spus un mare adevar. Intr-adevar piata din Micro 20 a fost stricata de bisnitari. Au fost preturi mult mai mari decat in celelalte piete.
  Dar de pe la sfarsitul anului trecut (2013), preturile au scazut, s-au aliniat celor din Piata Micro 19. Problema este ca dureaza pana omul capata din nou incredere, pana se formeaza din nou clientela.
  2
  0
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 06 Ianuarie 2014 10:03
  5.13.161.***
  principala cauza a lipsei de comercianti in piata din micro 20 este impunerea de taxe pe taraba mult mai mari decat in micro19, de catre administratia pietelor.
  0
  3
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 16 Decembrie 2013 17:16
  5.13.161.***
  Locuiesc in zona de 25 de ani .S-au demolat niste chioscuri vechi care alcatuiau o piata pentru a se construi o piata noua ,O investitie excelenta pentru aceasta zona care trebuia sa decongestioneze piata din micro 19.Inceputul pietei din 20 a fost foarte bun .Carnea ,pestele(mai ales pestele) ,preparatele piinea le-am cumparat permanent de acolo.Problema au fost legumele ,fructele.Tarabele au fost acaparate de tot felul de bisnitari care au dus pretul la legume mult mai sus ca in micro 19.Din acest motiv am inceput sa ma indrept iar spre piata din 19.Unde in aceasta piata am gasit si produse de carne peste brinzeturi etc.Si atunci am inceput sa ma indrept intr-o vreme spre piata din 19 .Unde surpriza .Multi din bisnitarii care au distrus piata din20 se gasesc acum in hala din piata din 19 de am ajuns de scirba sa cumpar legume din piata din 17 sau din valea orasului.Piata a fost stricata din pacate de tot felul de bisnitari.Pentru ca piata din 20 sa atraga clienti trebuie sa vina cu ceva nou care sa -i atraga.Altfel faliment scrie pe aceasta piata.
  1
  15
  Raportează
 • postat de Eugen
  Luni, 16 Decembrie 2013 15:04
  5.13.153.***
  Faptul ca gheretele se demoleaza e un lucru bun, dar am impresia ca sunt demolate doar o parte din ele. Aia cu pile mari la primarie vad ca scapa.
  2
  7
  Raportează
 • postat de NOI NU NE VINDEM ..........PIATA !!!!!!
  Luni, 16 Decembrie 2013 11:18
  78.96.254.***
  EI...................!
  DRAGI SOMERI , PENSIONARI SI ALTI AMARATI AI SORTII

  AICI ERA LOCUL VOSTRU DE CUMPARATURI - ADICA IN PIETE - NU IN SUPERMARKETURILE TRIUMFALIST DESCHISE PE PRINCIPIUL " ANUL SI CARLANUL" . CITEODATA CHIAR SI DOI - TREI.
  SI PE UNDE NICI CU GINDUL NU GINDESTI.
  CHIAR SI IN CENTRUL ORASULUI

  PACAT

  - IN PIETE VINE (VENEA) TARANUL CU PRODUSELE LUI BIO ; ECO SAU CUM OR MAI VREA CEI DIN COMUNITATEA EUROPEANA SA LE SPUNA , MINUNINDU-SE CA PE LA NOI PASTARNACU' SI ROSIA MAI CRESC DIN PAMINT SI NU IN INCUBATOARE CA LA EI .

  - IN PIETE MAI PUTEATI SI VOI SA NEGOCIATI UN BANUT DOI IN MINUS FARA CA O MUTRA ACRA SA V-O SPUNA DISPRETUITOR :" E SCRIS PRETUL LA RAFT, NU VEZI "?.

  - IN PIETE AR VENI SI ACUM TARANII SA-SI VINDA RODUL SUDORII FRUNTII DIN GRADINI , LIVEZI SI CIMPII DACA NU I-AR BELI PE RIND , DE LA INTERMEDIARI, ADMINISTRATORI SI PINA LA SEFI POLITICI SAU PUSI POLITIC.

  - SI IN PIETE MODERNE CUM E CEA DIN MICRO 20 , SUNT TOT BANII NOSTRI. TOT CU EI S-AU CONSTRUIT TOATE
  SI PARCA VAD CA O MINTE CREATA LE VA DA CADOU VREUNEI RETELE COMERCIALE MULTINATIONALE (CONTRA UNUI COMISION GRAS , CA MANDATU-I SCURT CE MAMA MASII ).

  - IAR NOI VOM RAMANE SA MANCAM MIZERII FRUMOS AMBALATE SI SA NE MINUNAM DE CIT DE COLORATE SUNT TOATE, IN PLIMBAREA NOASTRA DUMINICALA PRINTRE RAFTURI CU PRETURI AMAGITOARE.

  IN TOT ACEST TIMP , TARILE SPALATE PE OCHI DIN U. E., SCOT LEGI DUPA LEGI IMPOTRIVA SUPERMARKETURILOR .
  LE GONESC IN AFARA ORASELOR.

  INCURAJAZA PIETELE DE CARTIER SI ITINERANT STRADALE .

  EXPORTA LA PROSTI PRODUSELE COLCAIND DE " E -uri " SI CARNE IMPANATA CU HORMONI, DE ZICI CA MANCAM DINOZAURI LA O SAPTAMANA DE LA NASTEREA PUIULUI .

  SUPLIMENT LA ACESTE OTRAVURI , PRIMIM SI CANCERUL SI BOLILE ENDOCRINE , SI MULTE ALTE "BINEFACERI" LA CARE CEI CE SE FERESC DE NOI SA INTRAM IN SPATIUL SCHENGEN , NU STIU CUM SA RENUNTE.

  NU-I CLAR? NOI TREBUIE SA FACEM HRANA CURATA PENTRU EI

  URA.........JOS PIETELE NOASTRE..............TRAIASCA SUPERMARKETURILE LOR

  OMUL SI SUPERMARKETUL , VA ROG.
  0
  11
  Raportează
 • postat de CLI
  Luni, 16 Decembrie 2013 10:35
  5.13.144.***
  @DEMO . Ai vazut cata inghesuiala si mizerie este in Piata din Micro 19 si cum mai miroase a urina prin spatele chioscurilor . Noi riveranii nu mai avem pe unde circula din cauza zecilor de dube care aduc marfa sau stationeaza in jurul pietei ? Ai vazut vre-un inermediar din piata ( taranii autentici nu au loc) care elibereaza bon fiscal ? Cred totusi ca traim in secolul XXI si ne trebuie un comert civilizat . Cred ca ar trebui sa cauti in alta parte taraturile care au dus tara de rapa . Am o intrebare ,de ce scrii cu majuscule( de obicei cei cu putina carte scriu asa) ? Mai usor cu invectivele ,pot si eu sa procedez la fel ,doar ai opinie diferita de a mea ,nu o fac fiindca stiu niste zicale : "daca te amesteci in tarata te mananca porcii " sau "spune-mi cu cine te ei ca sa-ti spun cine esti " iar eu nu ma pun cu @Demo la jigniri si invective . Sa fii sanatos , tu cu parerea ta ,eu cu a mea .....
  2
  16
  Raportează
 • postat de ioana
  Luni, 16 Decembrie 2013 09:15
  89.137.30.***
  Mai desfiintati din tarabele de afara din piata micro 19! Nu le mai dati tarabe decat cat incap in piata, restul in 20 sau in alta piata!
  1
  22
  Raportează
 • postat de @DEMO
  Luni, 16 Decembrie 2013 08:58
  5.13.136.***
  @CLI - NUMAI PROSTII ITI IESEDIN GURA AIA SPURATA - PARDON TASTATURA
  AUZI TU CICA SA O DEMOLEZE PE AIA DIN 19 .PIATA CU O TRADITIE DE PESTE 40 DE ANI.
  CU ASEMENEA TARATURI CU IDEI DE DEMOLARE SI DISTRUGERE S-A DUS TARA ASTA DE RAPA.
  6
  4
  Raportează
 • postat de CLI
  Luni, 16 Decembrie 2013 05:50
  5.13.144.***
  Daca s-ar desfiinta inghesuita Piata Micro 19 ,poate ar fi utila si investitia de milioane de lei din Micro 20 sau poate gaseste Primaria o alta modalitate de utilizare a spatiului respectiv ,inchiriat eventual la o retea de magazine .Cum raspund cei care au promovat o investitie inutila si care au intocmit studiul de fezabilitate ?
  3
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.