Piaţa din Micro 20, goală şi păzită de câini / Fără comercianţi, nu există nici clienţi

Piaţa din Micro 20, goală şi păzită de câini / Fără comercianţi, nu există nici clienţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Piaţa din cartier stă goală de ani de zile, deşi patronii chioşcurilor demolate sau în curs de demolare îşi pot muta afacerile aici


În Piaţa din Micro 20 suflă crivăţul. Pentru că suflete şi produse sunt tot atât cât pot exista şi într-un cătun uitat de lume şi de timp. Afară stă, degerat, un tânăr la vreo 35 de ani, cu câteva legături de pătrunjel, ardei iute şi ţelină. În timp de o oră, cât ne-am aşteptat cititorii, pentru a ne sesiza problemele cartierului, vânzătorul nu a avut niciun client. Imagine tristă, cruntă. Poate în ziua respectivă nu a câştigat nici cât să-şi plătească taxa de tarabă. La intrarea în hală, stau doi câini, care oricum sunt împânziţi prin tot cartierul şi prin tot oraşul, păzind ca doi cerberi ce a mai rămas din piaţa pe moarte. Încolăciţi, de-o parte şi de cealaltă a uşii care opreşte frigul să pătrundă în hală. Pustietate - cam asta îţi vine să spui, chiar dacă suntem în plin oraş, într-un cartier mare al Galaţiului. Am deschis uşa halei în speranţa că înăuntru vom găsi mai multă viaţă. N-a fost aşa! Imediat pe dreapta se află o florărie, însă în mijloc, în spaţiul dedicat tarabelor, vezi doar mese goale. O singură precupeaţă, cu două tarabe, care arăta ca un pescar singur pe mare, luptând să prindă un peşte mitologic.

Piaţa fără carne

Dacă încerci să găseşti vreo alimentară, vreun produs din carne, măcar nişte resturi pentru căţeii care aşteptau la intrare, nu ai nicio şansă. Ne-am învârtit pentru a descoperi măcar nişte magazine şi astfel am găsit o doamnă destul de tânără, ce stătea în uşa magazinului aşteptându-şi clienţii. „Nu este populată piaţa, ca să vină clientul şi să-şi aleagă ce îşi doreşte. Nu sunt comercianţi şi, dacă nu sunt comercianţi, nu sunt nici clienţi. Preferă să se ducă într-o piaţă unde găsesc de toate, inclusiv carne sau preparate”, ne-a spus femeia, nemulţumită de vânzare. Am întrebat-o de ce crede că e aşa goală piaţa, de ce şi unde au fugit comercianţii, dar nu a reuşit să ne dea nici un răspuns. „Eu sunt aici de patru luni şi nu pot să îmi dau seama de ce au dispărut comercianţii. Nu sunt mulţumită de vânzare. Eu am noroc că am şi partea de plafar, iar acum iarna oamenii caută astfel de produse”, ne-a mai spus aceasta.

Spaţiu pentru comerţ, nefolosit nici de chioşcari

Clădirea este aproape nefolosită, chiar dacă există, până la urmă, aproape toate condiţiile pentru un comerţ civilizat. Doar vreo trei - patru spaţii comerciale sunt folosite. Există un acoperiş, există şi toaletă şi totuşi hala pare moartă şi fără şanse de resuscitare. Nici spaţiile comerciale nu sunt folosite, nu numai tarabele pentru producători. Şi chiar dacă multe chioşcuri din oraş au fost demolate, piaţa din Micro 20 este în continuare evitată, de parcă ar fi posedată de un duh rău.

Citit 5075 ori Ultima modificare Marți, 17 Decembrie 2013 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.